Šiais metais motinos diena iš ties bus graži! Po tiek lietaus, didelių niurzgėjimų ir lietuviams būdingų pokalbių apie orą – pagaliau saulė, šiluma ir begalė žydinčių medžių. Nuotaikos iš karto kitos, gatvėje žmonės labiau atsipalaiduoja ir rengiasi spalvingiau.
Motinos diena, graži šventė bendriems pietums, iškilai ar arbatėlės popietei. Tikiu, kad dalis turite begalė laiko tam pasiruošti – galite spėti ir tortą iškepti, ir pietus paruošti. Bet jei vis dėl to skubate – tam gali tikti ir gerai pažįstamas klasikinis tinginys. Tereikia įdėti šiek tiek pastangų jį gražiai supjaustyti, papuošti ir patiekti. Ir jis atrodys elegantiškai! Jis sodraus šokoladinio skonio ir puikiai tinka šalia skanios, kvapnios kavos. O taip pat jam nieko nenutiks, jei įsidėsite į iškilos dėžutę. Lengva transportuoti bei neištirps/neišsileis, kaip kad būna su tortų kremais.
Tinginys be kondensuoto pieno, man buvo šioks toks atradimas. Kiek pamenu, mes nuolatos ir visuomet gaminamo tinginį tik su kondensuotu pienu. Tačiau šis variantas su pienu ir cukrumi man patinka labiau – kadangi galima kontroliuoti įdedamo cukraus kiekį. Saldumą galima reguliuoti pagal savo skonį.
Tinginiui rinkitės tikrą sviestą, jokiu būdu ne riebalų mišinius ar margariną. Taip pat kokybišką kakavą. Papildomai galite įmaišyti džiovintų vaisių, riešutų, tarkuoto šokolado. Pagamintą tinginį laikykite uždengtą šaldytuve. Uždengti svarbu, kad neprisigertų šaldytuve esančių produktų kvapų.
Toliau pateiktos gaminimo eigos nuotraukos, kad net niekada negaminusiam būtų labiau nei aišku.
Smagaus pavasariško savaitgalio!
- 700 g sausainių (pvz., "Gaidelis", "Selga" ir pan.)
- 150 g sviesto
- 180 ml pieno
- 70 g rudojo cukraus
- 3 valg. š. su kaupu kakavos (~35 g)
- 1 arb. š. vanilės esencijos
- Visus sausainius smulkiai sulaužykite arba supjaustykite. Man greičiausia tai atlikti aštriu peiliu. Gautus gabalėlius sudėkite į didelį dubenį.
- Nedideliame puode išlydykite sviestą, tuomet supilkite pieną, cukrų, kakavą ir vanilės esenciją. Viską gerai išmaišykite ir maišykite kol masė užvirs. Užvirus pakaitinkite apie minutę, kol masė sutirštės. Ji ims tirštėti praktiškai iš karto.
- Gautos masės atvėsinti nereikia. Ją iš karto užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite. Visi sausainiai turi pasidengti kakavine mase.
- Sausainių mišinį sudėkite į formą išklotą kepimo popieriumi arba maistine plėvelę. Viską išlyginkite ir stipriai suspauskite, kad neliktų oro tarpų.
- Dėkite viską sustingti į šaldytuvą maždaug porai valandų.
- Patiekite supjaustytą.
Aušra says
Kaip keista, kai tai kas man vaikystėje buvo įprasta – sužinojai/išbandei tik dabar, o tai kas Tau vaikystėje buvo įprasta – man buvo nauja kai užaugau 🙂 Pas mus namuose tinginys visada būdavo daromas tik su sviestu/pienu/cukrumi, o apie kondensuoto pieno naudojimą sužinojau jau tik daug vėliau 🙂
skaniosdienos says
Visuose namuose skirtingos tradicijos ir receptai. Pavyzdžiui, visuomet šaltibarščius gamindavome tik su kefyru ir kai pamačiau, jog kažkas įmaišo pieno – man buvo tikra nuostaba 🙂
Mante says
Tai ar ne vos tas pats ir gaunas sviestas,pienas, cukrus tai kaip ir kondensuoto pieno sudetis .Jame juk daug riebalu, cukraus. Kai tokio pieno nebuvo naudojo tuos 3 produktus kai jis atsirado seimininkes eme taupyti energija, perkasi kondensuota piena ir ta ir ta kaitininant virsta karamele. Rezultatas juk vistiek toks pats gaunasi saldu, paprasta ir greita.
skaniosdienos says
Gaunasi praktiškai tas pats, tačiau naudojant kondensuotą pieną cukraus kiekio negalite reguliuoti. Tuo tarpu naudojant pieną ir cukrų atskirai – galima cukraus kiekį sumažinti ir negaminti super saldaus deserto.
Goda says
Nuostabus receptas – tokio skanaus dar neragavau 🙂 Gaminau pusę porcijos ir mes, du smaližiai, nesikuklindami sutvarkėm viską per vieną vakarą… Taip skanu buvo! 🙂
Lione says
Manau kad tikrai skanus tinginiukas. Eisiu tuoj pat pasigaminti.
Ričardas says
Mes irgi nuo vaikystės visada valgydavom tinginį ne iš kondensuoto pieno. Ir galiu pasakyti, kad tikrai yra skirtumas. Turiu patarimą – vietoj mažo puodo naudokite didelį, masei užvirus suverskite į ja sausainius, taip bus patogiau išmaišyti ir bus mažiau išpurvintų indų.
Andzelita says
Na, man 50+ , o tokio amziaus zmogus jau pamasto, ka deda i burna. Aciu uz labai estetiskai pateikta naudinga TINGIO rezepta.