Kuo arčiau vasaros metas, tuo labiau pasiilgstu tikrų kvapnių ir sultingų pomidorų, agurkų, žolelių. Jų skonio ir kvapo. Prasidėjus jų sezonui, vakarienei nieko ypatingo ir nereikia – keleto šviežių produktų iš mamos daržo bei skanaus užpilo. Šie skoniai jau tuoj tuoj užplūs ir miesto turgelius. Bet kol kas, kol žengiami pirmieji sezono žingsniai, galima pasitenkinti ir parduotuvėje randamomis daržovėmis.
Avinžirnių ir daržovių salotos labai paprastos, sočios ir primenančios artėjančią vasarą. Sotumą suteikia avinžirniai, todėl galite šias salotas tiekti ir kaip garnyrą, ir kaip atskirą gaivų/lengvą patiekalą. Tikrai labai tinka pietų dėžutei užpildyti. O jei norite, šalia galite patiekti vištienos krūtinėlę marinuotą su druska, juodaisiais pipirais ir šiek tiek citrinos. Ir daugiau nieko nereiks.
Avinžirnių pirmą kartą įsigijau ganėtinai seniai, kaip tik buvo kylanti jų banga, o taip pat vis dažniau pasirodydavo net ir mažų parduotuvių lentynose. Pirmoji pakuotė gan ilgai gulėjo spintelėje. Tikriausiai ne man vienai su naujais produktais nutinka taip, jog kyla jausmas, kad jų naudojimui tarsi reikia pasiruošti, įdėti daugiau pastangų sugalvojant ką su jais nuveikti. O kai galiausiai grįžus po darbų norėdavau tik greitos vakarienės, išbandymo darbas dar labiau nusikeldavo.
Prieš juos išbandant, pirmosios mintys buvo, kad skonis bus panašus į žirnius ar pupeles. Bet tiesą sakant, jie daug geresni už pastaruosius abu. Standūs, skanūs netgi vieni. Begamindama salotas vis vieną kitą įsimesdavau į burną. Užtikrinu, kad verta juo nusipirkti – išbrinkinti – išvirti – ir išbandyti. Kas žino, gal tai bus naujas jūsų top’as šių metų salotoms. Nes kai šilta, norime gaivaus, bet energijos suteikiančio maisto.
Salotoms pagrindinį cinkelį visuomet suteikia užpiltas. Šiek tiek salstelėjęs, šiek turinti rūgštelės. Jo pagrindą sudaro alyvuogių aliejus (pirmo spaudimo), citrinos sultys rūgštelei, medus saldumui. Garstyčios maloniam prieskoniui bei žinoma druska ir pipirai. Pats užpiltas turi gautis šiek tiek sūrokas, nes jis kaip prieskonis išsimaišys salotose ir taip stipriai nesijaus, kaip ragaujat vieną.
Sumaišius užpilą – jį paragaukite, galbūt jums norėsis daugiau rūgštelės, arba saldumo, o gal druskos? Viską koreguokite pagal savo skonį.
Manau, puiki mintis būtų jas pasigaminti iš vakaro ir valgyti pusryčiams.
- 1 stiklinės avinžirnių
- vandens
- 2 pomidorų
- ½ ilgavaisio agurko arba 2 - 3 trumpavaisių agurkų
- rišulėlio svogūnų laiškų
- 5 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- 1 arb. š. skysto medaus (arba agavos sirupo)
- 1½ arb. š. grūdėtų garstyčių
- žiupsnelio druskos ir pipirų
- Avinžirnius pamerkite į šaltą vandenį ir palikite išbrinkti per naktį. Jie padvigubės.
- Išbrinkusius avinžirnius nukoškite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, įberkite šiek tiek druskos ir virkite apie 60 - 90 min., kol taps minkšti/kramtomi.
- Išvirusius avinžirnius nukoškite ir palikite atvėsti bei nuvarvėti.
- Smulkiai supjaustykite pomidorus, agurkus ir svogūnų laiškus. Sudėkite viską į vieną dubenį su atvėsusiais avinžirniais.
- Visus užpilo produktus sudėkite į mažą stiklainį arba stiklinę. Uždenkite ir stipriai pakratykite - viskas tarpusavyje gerai susimaišys.
- Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite.
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Labai laukiu receptų