Skanios Dienos

Juodo šokolado šokoladainis (brownie)

Juodo šokolado šokoladainis – vienas sodriaurią skonį turinčių pyragų, kuriuos esu kepusi. Šis šokoladinis pyragas patiks visiems mėgstantiems tamsų ir ryškų šokoladą. Kuomet pasisaldinti užtenka vos vieno kito gabalėlio prie kavos.

Pyragas drėgnas, tamsus, o pagal skonio stiprumą – skirtas suaugusiems. O gal ne tik? Tačiau žinant, jog vaikams patinka pieniški šokoladai, šiam šokoladainiui jie gali pasakyti drąsu ne.

Receptas yra nesudėtingas ir greitai paruošiamas. Kaip ir daugelyje labai šokoladinių pyragų, jam naudojamas labai mažas miltų kiekis, tad nuodėmės iš karto mažiau. Taip pat dedamas sviestas, kurio jokiu būdu nekeiskite margarinu ar kitu keistu mišiniu kepiniams – naudokite kokybiškus natūralius produktus. Šokoladą rinkitės kiek įmanoma geresnį – šiame pyrage jo tiek daug, kad pats pigiausias šokoladas gali sugadinti rezultatą. Kitaip sakant, kepinio skonis priklausys nuo jūsų naudojamų produktų kokybės.

Įdomi smulkmena, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ne miltais, o kakava. Kad sodrus skonis išliktų net prie kepinio kraštelių! Ši idėja man patiko (galbūt kažkam ji jau ne nauja), tad žadu ją panaudoti kepant kitus desertus, pvz., šokoladinius biskvitus tortui.

Šis receptas pagal David Lebovitz, kurio receptus jau esu išbandžiusi ne kartą ir visuomet lieku baisiai patenkinta iš pirmo karto. Rekomenduotu išbandyti: sūdytos karamelės šokoladiniai putėsiai, šokoladinis idiotų pyragas, šokoladinis grikių miltų pyragas, labai šokoladinis pyragas.

Šokoladinis pyragas puikiai dera su vaniliniais ledais, maskarponės kremu arba tiesiog vienas prie geros kavos puodelio.

Prisipažinsiu, seniai ką nors kepiau, ką nors rašiau ir dalinausi. Bet kai namuose šviečia lemputės, kai norisi kažko šilti – šis pyragas tapo tikra meditacija ir grįžimu prie to, kas man teikia džiaugsmo. Prisiminiau skaitytojus, su kuriais man taip gera dalintis mano mylimais receptais. Ir prisiminiau, kaip gera rašyti ir dėlioti mintis. Tikiuosi nedingti vėl ilgam. Ir su jumis, skaitančiais, bendrauti dažniau.


5.0 from 1 reviews
Juodo šokolado šokoladainis (brownie)
 
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
 
Sodraus juodo šokolado skonio pyragas. Puikiai tiks mėgstantiems ne per saldžius, labai šokoladinius desertus.
Porcijos: 8-10
Ingredientai
  • 2 valg. š. kokoso drožlių
  • 200 g juodo šokolado (daugiau nei 70 %)
  • 60 ml vandens
  • 115 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 valg. š. miltų
  • 4 didelių kiaušinių
  • + 65 g juodojo šokolado (daugiau nei 70 %)
Gaminimas
  1. Kokosų drožles sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir šiek tiek susmulkinkite (nereikia, jog drožlės taptų miltais, tačiau taptų smulkesniais gabalėliais).
  2. Dvi plyteles (200 g) juodo šokolado stambiai supjaustykite ir sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Kartu supilkite vandenį ir sudėkite sviestą. Užkaiskite ant vidutinės ugnies ir nuolat maišykite, kol masė taps vientisa. Užvirti ar kaitinti ilgai nereikia.
  3. Tuomet įmaišykite cukrų ir miltus.
  4. Į paruoštą masę po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Tuomet įmaišykite kokosų drožles ir smulkiai sukapotus 65 g šokolado.
  5. Kepimo forma (~23-26 cm) ištepkite sviestu ir pabarstykite kakava tiek dugną, tiek šonus. Supilkite masę į kepimo formą ir kepkite 180'C temperatūroje 25-30 min. Pagaliuku papildomai pyrago nereikia, kadangi jis viduje bus drėgnas.
  6. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir supjaustykite gabalėliais.
Pastabos
Pyragą galite patiekti kartu su vaniliniais ledais.

Vandenį recepte galite keisti stipria kava, jei norite dar intensyvesnio skonio.

Papildomai galite įdėti riešutų.
3.5.3228
Recepto šaltinis: David Lebovitz

Kelios eigos nuotraukų, kurios turėtų padėti susigaudyti tiems, kam kyla klausimų.