”A house is not a home unless it contains food and fire for the mind as well as the body.”
Benjamin Franklin
—————————————————————————–
Visur kur tik galiu, noriu dėti grikių miltus. Pyragai, blynai, apkepėlės, padažai… Tad koks vidinis džiaugsmas užliejo, kai ieškodama pyrago idėjos studentų susitikimui, David’as pasidalino šokoladiniu grikių miltų pyragu. O jo receptais pasitikiu pilnai – neapvylė vienas, neapvils kitas. Pyragas kaip ir visi šokoladiniai pyragai, tačiau turi malonų grikių miltų poskonį. Bandykit – nenusivilsit.
Pyragą puošiau uždėjus nertą servetėlę ir apibarsčius cukraus pudra. Jei norite ir jūs išbandyti – rinkitės kuo daugiau tarpelių turinčią servetėlę, bet taip pat pakankamai linijų – tuomet atrodys gražiau. Tokiu pat būdu galite barstyti kakavą ant šviesių pyragų.
ŠOKOLADINIS GRIKIŲ MILTŲ PYRAGAS
Receptas: David Lebovitz
20 – 26 cm skersmens pyragas:
- 170 g juodo šokolado,
- 115 g sviesto,
- 4 kiaušiniai,
- 55 g farino cukraus (naudojau 2 v. š. farino ir 2 v. š. rudojo cukraus),
- 80 ml natūralaus jogurto,
- 1 vanilės lazdelės sėklytės arba 1 a. š. vanilės ekstrakto,
- 1/2 a. š. druskos,
- 75 g migdolų miltų (galite sumalti savo),
- 35 g grikių miltų.
1. Dubenyje virš vandens ištirpdyti šokoladą ir sviestą. Tuomet atidėti į šalį šiek tiek atvėsti.
2. Kitame inde išplakti kiaušinio trynius, puse cukraus ( 2 v. š. farino), jogurtą, vanilę ir druską. Šią masę įmaišyti į išlydytą šokoladą.
3. Migdolų ir grikių miltus įmaišyti į tešlą. Atskirai iki standumo išplakti kiaušinio baltymus. Kai jie sustandės įdėti likusį cukrų ir plakti kol cukrus ištirps, o baltymai primins morengo masę.
4. Į tešlą įmaišyti trečdalį išplakto baldymo. Tuomet vėl trečdalį ir dar kartą trečdalį. Tešla taps korėta ir tirštesnė, kaip šokoladinio pudingo.
5. Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, ištepti sviestu ir pabarstyti grikių miltais. Supilti tešlą ir kepti 25 – 30 min. 180 ‘C. Ar iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Palikite atvėsti 10 min. ir tuomet išimkite iš formos.
Puikiai tiktų patiekti su ledais. Galite apibarstyti cukraus pudra arba aplieti šokoladu.
Pastabos:
*Fariną ir rudąjį cukrų galite keisti baltu cukrumi.
*Migdolus galite keisti kitais mėgstamais riešutais.
***
Madona turi gerų garsų.
voriukas says
oooo, kaip žiemiškai snaigiškai pasipuošęs pyragas 🙂 aš šįryt persipinindama šį pyragą, pagalvojau „Kaip gerai, kad DL gluten intolerant, nes nerealių receptų pas jį galiu rasti”, o po to susizgribau, kaip savanaudiškai aš čia galvoju.
Paklausčiau, ar skanus pyragas, bet tikiu, jog labai 🙂
marrti says
Skanus skanus :). Pastaruoju metu man vis labiau patinka maistas su maloniais poskoniais, netikėtais deriniais.
Neringaa says
Aha, šitą ir aš pas David’ą nusižiūrėjus : ) Labai gražiai ir skaniai pas tave atrodo:]
marrti says
Ačiū. Pas David’ą daug tokių gerų, kuriuos pati nusižiūrėjus. 🙂
Rennie says
Koks puikus derinys turėtų būti, grikių miltai+šokoladas 🙂 Kaip tik savaitgalį kepiau dvigubai šokoladinius blynus pagal David Leboviz ir pagalvojau, kad kitą kartą juos kepdama dar pridėsiu grikinių miltų. Šį pyragą irgi noriu išbandyti 🙂
marrti says
Jis man tik su šokoladu ir asocijuojasi. Dvigubai šokoladiniai!? Einu jau recepto ieškoti 😀
Ausra says
As irgi kaip Neringa – irgi nusiziurejau, tik dar neiskepiau, ir sutinku su Neringa – tavasis pyragiuks labai grazus; tas padekoravimas su nerta sevetele – tikras menas!
marrti says
Ačiū už komplimentus 🙂
Laura says
Wow! Dar tokio dalyko nesu bandžius kepti.. ką gi, savaitgalį jau reiks mėgint 🙂
marrti says
Skanus šitas dalykas 🙂 pabandyk, manau užkabins.
Gelmina says
Kokia graži žiema!
Ir pyragas toks viliojantis, dar nesu bandžiusi su grikių miltais, nors matau, kad jų čia visai nedaug ir išeina beveik flourless šokoladinis pyragas. Bandysim! 🙂
Marta says
Ačiū 🙂 praeitais metais žiema turėjo gražių dienų 🙂
Miltų nedaug, bet skonis juntamas. Kiek kepu pagal David Lebovitz receptus, tiek pavyksta puikiai.