Dar vienas David Lebovitz receptas mano puslapyje – sudytos karamelės šokoladiniai putėsiai. Tikriausiai jo receptai turi tai, kas man labai tinka/patinka. Tai yra paprasta sudėtis, įdomus derinys ir tiesiog tobulos proporcijos.
Šie putėsiai labai turtingos kreminės, korėtos tekstūros. Švelniai jaučiasi karamelės poskonis bei žiupsnis druskos. Iš nurodyto recepto išėjo 8 porcijos – kurias mes dviese sunaikinome per dvi dienas. Nes tai yra daug geriau už visus pyragus ar net tortus. Negalėčiau tik pasakyti, kurie putėsiai man labiau patiko šie, ar anksčiau aprašyti Julia Child šokoladiniai putėsiai.
Tenoriu pastebėti, kad šiame recepte naudojami termiškai neapdoroti kiaušiniai. Aš renkuose laisvėje laikomų, laimingų vištų kiaušinius, dėl kurių kokybės, šviežumo galiu būti garantuota. Jei gaminsite šį desertą – labai siūlau įsigyti kaimiškų/gerų kiaušinių. Galbūt vištas laiko jūsų draugai, močiūtės arba tiesiog apsilankykite turguje ir pirkite iš rekomenduojamo pardavėjo. Jų tekstūra, spalva ir kvapas skiriasi nuo pirktų parduotuvėje. Dėžutės kiaušinių užteks ne tik šiam desertui, bet kartu drąsiai galėsite išsikepti kiaušinį skystu tryniu.
Šokoladiniai putėsiai, taip lengvai pagaminami, jog tinka kasdieniam pasisaldinimui, bet kartu jų skonis, toks puikus, kad sužybėtų ant švenčių stalo. Pavyzdžiui, artėjančių Šv. Velykų.
- 100 g cukraus,
- 3 valg. š. sviesto (supjaustytų smulkiais kubeliais),
- 180 ml riebios grietinėlės (35 %),
- žiupsnis druskos,
- 170 g smulkiai sukapoto juodojo šokolado,
- 4 dideli kiaušiniai.
- Į puodą, plačiu dugnu, suberkite cukrų ir kaitinkite jį and vidutinės ugnies. Kai kraštuose cukrus pradės tirpti ir skystėti, naudodami karščiui atsparią mentelę, labai švelniais judesiais braukite suskystėjusį cukrų link centro. Kaitinkite cukrų toliau, nuolat maišant, kol cukrus taps skysta, gintaro spalvos karamele.
- Kai karamelė bus pagaminta, nuimkite ją nuo ugnies ir kuo greičiau įmaišykite sviestą, jis turi pilnai ištirpti. Tuomet po truputi pilkite grietinėlę ir vikriais judesiais plakimo šluotelę ją įmaišykite į karamelę.
- Tuomet įberkite druskos ir sudėkite sukapotą juodąjį šokoladą. Švelniai maišykite, kol šokoladas ištirps. Gautai masei leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Jai atvėsus - šluotele gerai įmaišykite atskirtus kiaušinių trynius.
- Atskirame dubenyje iki standumo išplakite likusius kiaušinių baltymus.
- Į šokolodo masę sudėkite trečdalį baltymų ir mentelę gerai įmaišykite. Tuomet sudėkite visus likusius baltymus - ir mentelę gerai išmaišykite iki vientisos purios masės. Išmaišius, neturėtų likti baltų baltymų dryžių.
- Išpilstykite putėsius į paruoštus indelius ir palikite šaldytuve bent 8 valandoms.
Kristina says
Marta, nuostabiai atrodo šie putėsiai! Esu gaminusi įvairių, bet tokių – dar ne. Būtinai išbandysiu, nes mūsų šeima be galo mėgsta sūdytą karamelę. Ačiū už receptą ir įkvėpimą 🙂
skaniosdienos says
Kristina, prašom 🙂 šokoladiniai putėsiai yra vienas mėgtamiausių mūsų desertų. Geriau už įvairius tortus.
Monika says
Nuostabus desertas!