Žemės riešutų sviesto avižiniai batonėliai – mano įžanga į šiek tiek sveikesnius kepinius ir desertus. Ir ne dėl to, kad dailinčiau linijas ar būčiau kažką sau prisižadėjusi. Bet dėl to, kad tikrai rimtai susimąstau ką su mumis darbo įvairūs riebalai, priedai, nekontroliuojamas cukraus kiekis, kurių dažnai galima rasti pirktiniuose skanėstuose. O tiesa ir ta, kad nubraukiau dulkes nuo seniai naudotų sportinių batelių, atsiprašiau jų dėl ilgo laiko praleisto spintelėje ir pagalvojau, kad daugiau atsiprašymų, kodėl nebėgioti jau nėra. Orai tinkami, o stadionas vos už šimto/kito metrų nuo namo, kuriame gyvenu. Rasti papildomą kodėl ne, būtų per didelė mandrybė.
Tad tokia nuotaika ir atidariau savo bėgimo sezoną. Atidėliojau tą pradėjimą ne todėl, kad man baisiai nepatiktų bėgti, ne todėl kad neturiu ką apsirengti (nes juk labai svarbu turėti visus aksesuarus), ne todėl kad šiandien gal prastai jaučiuosi ir net ne todėl kad tai lyja, tai saulė per stipriai šviečia. Visa tiesa slepiasi po visais šiais nusukinėjimais, tai yra, kad puikiai žinau su kokia realybe susidursiu – bėgti bus nelengva, po pirmo kilometro gal ir kvapą jau užims. Raumenys bus atpratę ir sustingę, kitą dieną skaudės ir kojas, ir užpakalį, o kadangi dar ir turnikas stadione, yra tikimybė, kad rankų raumenys taip pat nesidžiaugs. Būtent ta realybė, kiek save apleidau per žiemos sezoną mane ir gąsdina. Nes kol nemėgini bėgti, rankomis pasiekti kojų pirštų ar padaryti kokių nors jogos pratimų, atrodytų, kad jau su manim tai tikrai viskas gerai. Lyg ir svoris pastovus, lyg ir vaikštau, lyg ir valgau gerai. Bet tai tik dangstymasis už užsklandos, koks iš tiesų kūnas būna apleistas. Ir žinau, tai tikrai ne vien apie mane, tai apie daugelį iš mūsų.
Ėmiau ir pažiūrėjau tai realybei į akis – išbėgau, šiek tiek kvapo netekau. Pakabėjau ant turniko. Skaudėjo kitą dieną kojas, ir dar kitą dieną. Bet tas jausmas po visko – tikras atpildas galvai. Mintys kitos, atrodo viskas skaidriau ir net galimų liūdesio debesų ne tiek daug lieka.
O šie batonėliai – puikiai tiktų darbe po pietų. Kai jau skrandis prašo užkandžių, nes kitu atveju iš stalčiaus kokį šokoladą trauktum ar kaimynas pavaišintų kokiais trapučiais. Tikiu jie tiktų ir prieš treniruotę, kai reikia sukaupti energijos pratimams ar tam pirmam ratui aplink stadioną.
Ar jie sveikumo viršūnė – tikriausiai ne. Nes sudėtyje vis vieną yra cukraus. Bet jo kiekį galima reguliuoti. Naudojamos pilno grūdo avižos. Žemės riešutų sviestas. Džiovintos uogos. Tai daug kartų geriau nei bet koks batonėlis apsimetantis energetiniu ir sveiku gražioje parduotuvės lentynoje. Žinoma, suvalgyti visko vienu kartu irgi nerekomenduojama.
Tokie batonėliai tinka ir iškiloms į gamtą, žygiams, dirbant sode, vaikų užkandžiams mokykloje. Pjaustykite juos pilnai atvėsus, kadangi tuomet jie sustingsta ir geriau išlaiko formą.
Mylėkim save ir savo kūnus.
- 400 g pilno grūdo avižinių dribsnių
- 1½ arb. š. cinamono
- 1½ arb. š. sodos
- 1 arb. š. malto imbiero
- ½ arb. š. druskos
- 80 g juodo šokolado (supjaustyto gabalėliais)
- 80 g džiovintų spanguolių
- 45 g kokoso drožlių
- 115 g kambario temperatūros sviesto
- 150 g tamsaus rudo cukraus
- 3 didelių kiaušinių
- 350 g žemės riešutų sviesto
- Avižinius dripsnius sudėkite į maisto smulkintuvą ir keliais pulsais susmulkinkite, kad dribsniai taptų mažesni. Sumalti iki miltų nereikia.
- Dubenyje sumaišykite smulkintus avižinius dripsnius, cinamoną, sodą, maltą imbierą ir druską.
- Kitame dubenyje sumaišykite smulkintą šokoladą, spanguoles (jei norite, galite jas šiek tiek susmulkinti peiliu), kokoso drožles.
- Į didelį dubenį sudėkite sviestą ir cukrų. Viską gerai išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Tuomet po vieną gerai įplakite kiaušinius. Į masę sudėkite žemės riešutų sviestą ir gerai išplakite.
- Į sviesto plakinį sudėkite avižinius dripsnius ir lėtai viską įplakite.
- Galiausiai sudėkite šokolado, spanguolių ir kokoso drožlių mišinį. Gerai įmaišykite šaukštu.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite paruoštą masę ir išlyginkite.
- Kepkite 180 'C įkaitintoje orkaitėje apie 25 - 30 min., kol viršus gražiai apskrus.
- Iškepus išimkite iš orkaitės ir palikite pilnai atvėsti. Tuomet aštriu peiliu supjaustykite į atskirus batonėlius.
Galite rinktis ne tik žemės riešutų sviestą, bet ir migdolų, saulėgrąžų ar kitą mėgiamą variantą.
KUO PAKEISTI SPANGUOLES? Spanguoles galite pakeisti kitais džiovintais vaisias ar uogomis, kurios turi rūgštelės.
AR GALIMA PAKEISTI AVIŽAS? Galite naudoti tiek avižinius, tiek kelių grūdų dribsnių mišinius. Tokie kaip 5 grūdų, 7 grūdų ir pan. Tačiau vis vieną rekomenduoju rinktis pilno grūdo - kadangi tokie dripsniai vis dar turi naudingų medžiagų.
KEPIMO LAIKAS PRIKLAUSO NUO PASIRINKTOS FORMOS. Jie kepate metalinėje formoje, patikrinkite kepinį jau po 20 min. Jei kepate stiklinėje formoje, kepimas gali užtrukti 30 min.
KAIP LAIKYTI? Laikykite sandarioje dėžutėje. Jei žadate suvalgyti ne per porą dieną, o laikyti visą savaitę, rekomenduoju įdėti dėžutę su batonėliais į šaldytuvą.
Apie receptą kalba:
Parašykite komentarą