Bananų duona – vienas iš kepinių, kuriuos mėgstu kepti tuomet, kai širdis nori kažko saldaus/skanaus, bet kartu greitai pagaminamo. Užtektų tik vieno dubens ir neliktų krūvos neplautų indų po apsilankymo virtuvėje, kurie kaip sąžinė stovi aplink kriauklę jei jų bent porą valandų neišplauni.
Bananų duonų esu išbandžiusi ne vieną receptą, tačiau tik vienas iš jų (šiek tiek pakoregavus pagal mano nuožiūrą) tapęs nepakeičiamu. Šio kepinio receptų yra tiek daug, kad tikriausiai būtų galima visą gyvenimą kepti po kepalėlį ir galbūt dar liktų neišbandytų variantų. Nes patiekalas toks neįmantrus, kad didelio tikslumo tam nereikia. O kartu toks drėgnas ir skanus, jog sulaukęs populiarumo.
Pamenu, pati ieškojau kuo paprastesnio varianto. Dažnas receptas norėdavo, jog papildomai turėčiau jogurto, pieno, grietinės ar dar kokio nors neplanuoto pirkinio. Norėjau, kad būtų dar paprasčiau – jog jei turiu prinokusių bananų – be papildomų pirkimų, iš to kas yra spintelėje, sugebėčiau išsikepti bananų duoną. Mano džiaugsmui, tai pavyko.
Šiam kepiniui visą drėgmę suteikia saldūs prinokę bananai, kurie sutrinami šakute, įmaišomas lydytas sviestas, tuomet kiti ingredientai ir kepama orkaitėje. Geriausia dalis, jog jums užteks tik vieno dubens, šakutės ir plakimo šluotelės. Vėliau tikrai nereiks vargti prie kriauklės. Nukrypsiu, bet labai džiaugiuosi, kad bute kuriame gyvename yra indaplovė. Po visų gaminimų – tikras išganymas.
Bananų duonos turi dar vieną gerą dalyką, jog į jas galima pridėti įvairių pagardų, kaip šokolado gabalėliais, riešutai, įvairios sėklos, kakava. Viršų galima tepti kreminiu sūriu ar aplieti šokoladu. Net patiekti karštą su ledais. Žinoma, čia jau jūsų reikalas, ar norite eiti labiau nuodėmingu keliu, ar sveikesniu.
Tokia duoną tobula pasiimti į iškilą. Mano patirtis rodo, kad ji pirmoji dingsta nuo stalo, lyg ten ir nebuvus.
Tikiu, ji puikiai tiktų ir ant artėjančių Velykų stalo – nes tai daug geriau už visus parduotuvinius pyragus su romano ilgio sudėtimis.
Asmeniškai laukiu, kada pagaliau prasidės šiltas pavasaris ir galėsiu visus skanumynus krauti į iškilos krepšį ir lėkti į gamtą.
Tikiuosi papildomas gaminimo eigos nuotraukos jums įrodo, koks iš tiesų paprastas procesas ir padės mėginant iškepti savo tobulą bananų duoną. Šis receptas, mano nuomone, yra kaip pagrindas, kaip duonos šaknys. O jei norėsite kažko įmantresnio, drąsiai galėsite žaisti.
- 3 sunokusių bananų
- 80 g lydyto sviesto
- 1 arb. š. sodos
- žiupsnio druskos
- 80 g cukraus
- 1 didelio kiaušinio
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 120 g kvietinių miltų
- 70 g pilno grūdo kvietinių miltų
- Nuluptus bananus sudėkite į didelį dubenį ir šakute sutrinkite iki vientisos masės.
- Supilkite lydytą sviestą į trintus bananus ir gerai išmaišykite.
- Įmaišykite sodą, druską ir cukrų.
- Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite.
- Galiausiai įmaišykite miltus.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę kekso formą ir kepkite 175 'C 50 min - 1 val. Ar bananų duona jau iškepusi - patikrinkite mediniu smeigtuku. Ištrauktas jis turi būti sausas ir neaplipęs tešla.
- Iškepusią bananų duoną išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių.
KUO DAR GALIMA PAGARDINTI BANANŲ DUONA? Į duoną galite papildomai įmaišyti šokolado gabalėlių, smulkintų riešutų, įvairių sėklų.
AR GALIMA MAŽINTI CUKRAUS KIEKĮ? Tikrai taip. Taip pat baltą cukrų galite keisti kitu jūsų mėgstamu cukrumi. Drėgnų saldiklių, kaip medus, nesu išbandžiusi šiam receptui, tad negaliu pakomentuoti, koks būtų rezultatas.
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Apie receptą kalba:
Vaiva says
Sveiki, norėjau paklausti ką darau ne taip. Kiekvieną kartą kai ką nors kepu su bananais gaunasi keista tekstura . Kepiniai viduje būna tarsi neiškepę, nors išorė jau paruduoja. Stengiuosi viska daryti pagal receptą, bet vis gaunasi tas pats.
skaniosdienos says
Vaiva, galbūt receptai netinkami? Arba kepate per aukštoje temperatūroje, tuomet vidus nespėja iškepti, o išorė jau būna parudavusi. Taip pat kepant su bananais – kepiniai visuomet būna drėgnesni. Neturėtų būti tarsi neiškepę, tačiau jie tikrai nėra sausi. Ar bandėte kepti ir šią bananų duoną?
Donata says
Labas, iš nuotraukų atrodo, kad į bananų duoną dėjai kažko papildomo (šokolado ar pan.), gal gali pasidalinti, ką dėjai? O gal man taip tik atrodo? 🙂
skaniosdienos says
Sveika, Donata, į bananų dieną nieko papildomo nedėjau 🙂 tiesiog manau bananai kepdami keičia spalvą ir sudaro tokį įspūdį. Man ji visuomet gaunasi tokia, nors jokio šokolado ar kitų priedų nededu.
Tačiau jei norite kažko papildomo įdėti – tai tikrai galite eksperimentuoti 😉
Aura says
Sveiki, išbandžiau kepinį, ta struktūrą turbūt duoda viso grūdo kvietiniai miltai, dėl jų atrodo, kad yra kažko įdėta papildomai.
Daiva says
Labai skani duona gavosi!aciu+
Egle says
Idejau vietoj baltu miltu pilno grudo,o vietoj rudu, baltu…ziuresiu kas gausis 🙂
Elzbieta says
Sveiki. Ir as noriu pasidalinti ispudziais.
Taip uzsimaniau bananu duonos. Kad ciupau jusu receptula ir vualia. Tik dejau 2 bananus nes tik tiek teturejau. Dejau i keksiuku formeles. Tad kepimo laikas zymiai sutrumpejo. Kvapas namuose neapsakomai TOBULAS 😎😍🤗 paturbinau recepta. Dejau 2 saukstus riesutu sviesto gabaliukais ur itarkavau juodo sokolado . 😍
Na stai atveso ir ju nebeliko. Suvalgyti per 10 min namiskiu 🤣😎😍 kepsiu dar 😍
skaniosdienos says
Kaip smagu skaityti, kad viskas pavyko su tokia greita ir smagia improvizacija! 🙂 Su riešutų sviestu turėtų būti labai skanu.
Živilė says
Bananų duonos receptų gra marios ir nei viena tokia skani nesigavo, kaip ši. Kepu visuomet iš dvigubo kiekio produktų. Dedu daugiau pilno grūdo miltų, visada- graikinių riešutų, o kartais šaldytų vyšnių. Tobulas kepinys!
skaniosdienos says
Tikrai taip, ši bananų duona lyg pagrindas visoms kitoms improvizacijoms. Tiek kitiems miltams, tiek kitiems priedams. Jūsų deriniai skamba labai gardžiai 🙂
Bronius says
Labas rytas,sakykit ar galima keisti baltus gliteminius miltus i mažiau glitemizuotus,grikiu ,avizu,ar migdolais.Ir dar ar galima pakeisti cukru I stevijos miltelius ,jie irgi saldus ir ar galima pridėti cia seklu juos pries tai pamirkius.Aciu!
skaniosdienos says
Nesu pati mėginus kepti su kito tipo miltais. Turbūt pirmą kartą bandyčiau tiesiog dalį miltų pakeisti kito tipo miltais ir žiūrėti ar kepinys patinka. Keisti cukrų kitu saldikliu bei dėti sėklas tikrai galite 🙂
As says
Labas, man nesigavo to spalvotumo.. ir dar gavosi tokia dregnoka.. gal sviesto padauginau..
skaniosdienos says
Spalvotumas dažniausiai gaunasi tiesiog iš pačio banano. Niekada nesu susidurusi su tokia situacija, kad būtų per drėgnas. Galbūt reikėjo pabandyti ilgiau pakepti? 🙂
Aistė says
Sveiki,
Duona kepė labai gražiai, bet išjungus orkaitę ir pravėrus dureles ji sukrito… Kas gali būti ne taip? Ačiū
skaniosdienos says
Dar nesu girdėjusi, kad kažkam taip nutiktų. Galbūt, praleidote kažkokį ingredientą? Arba bananų duona nebuvo pilnai iškepta ir atvėrus orkaitę sukrito pakilusi dalis? Nes pats kepinys tikrai nėra reiklus, tad gal pabandžius antrą kartą viskas būtų gerai 🙂
Monika says
Man tai Kazkas nuostabaus,nes kepiniu su bananais nemegstu,bet si begalo skani,tik riesutu sviesto dedu papildomai,aciu uz puiku recepta,tai vienas pirmuju eksperimentu kuri pagaminau is pirmo karto😊
skaniosdienos says
Kaip smagu, kad pavyko! Tikrai paprastas ir puikus receptas 🙂
Deimante says
Receptas labai puikus, bet as siulyciau deti per pus maziau cukraus, arba dar geriau jo isvis nedeti. Nes is tikruju ir taip labai saldu.
Rita says
Be galo skanus kepinys. Ačiū receptą. 🥰Tik aš dedu avižų miltus.😊
Kristina says
Sveiki, pirmą kartą kepiau duoną, viską dėjau ir dariau pagal receptą, tačiau ne visai iškilo, bet skonis tai nerealus! Kepsiu dar kartą:)
Stela says
Geriausias, paprasciausias receptas sunaudot senus bananus.
Geriausias!!!!!
Kamila says
Kiek maždaug kalorijų vienoje riekėje?
skaniosdienos says
Deja, negaliu pasakyti 🙂 bet kuo mažiau cukraus dėsite – tuo mažiau kalorijų bus.
Palmira says
Gavosi šedevras. Tobula!
Iš visų receptų išsirinkau jūsiškį dėl paprastumo (tik įprasti ingredientai) ir to, kad pakaks vieno dubens 🙂
Gaminu jau kelintą kartą.
Ačiū labai !!!
skaniosdienos says
Paprastume visas žavumas! Tokia tinginio duona, tik labai skani. Rekomenduoju paeksperimentuoti su priedais – riešutais, šokoladu, kokių sėklų papildomai įverti. 🙂
Palmira says
Gaminau su vyšniomis. Irgi labai skanu.
Bet apsistosiu ties jūsų baziniu receptu – greta ir paprasta 🙂
kornelija says
ar soda tai pakilimo teslos milteliai?
skaniosdienos says
Soda yra soda 😉 Kepimo milteliai – kitas produktas. Bet tiek soda, tiek kepimo milteliai atlieka funkciją „pakelti” tešlą. Sodos tikrai rasite kiekvienoje maisto parduotuvėje 🙂
Jolita says
Ačiū už nuostabų receptą!!! Šis gardumynas taps kuriam laikui favoritu!!! Šauniausia, kad galima improvizuoti ir visada gauti kitokį rezultatą, tačiau visada įspūdingą!!!! 🤗 🤗 🤗
Sonata says
Sveiki! Sese rekomendavo kada nors išsikepti tokį gaminį. Šiandien žiūriu bananai pradejo keisti spalvą, tad sumaniau iškepti bananų duoną. Pradejau ieškoti recepto. Pats paprasčiausias šis pasirode ir sužavejo visas pradžios aprašymas. Pabandziau. Dariau taip kaip parasyta. Paildomai įdejau džiovintų spanguolių. Duonos formos keksines formos neradau kur padejusi, kepiau apvalioje kekso formoje, tad gavosi kaip grazus pyragas. Apibarsciau cukraus pūdra. O jau skonis!!!! Nerealiai!! Laaabai skanu! Tikrai kepsiu pagal šį receptą dar ne kartą. Beja, ciut mažiau cukraus dejau. Na kazkaip pagalvojau, kad savaime bananai saldūs. Ir nebuvo rašoma, kad nugesinti sodą. Aš tai padariau, nugesinau su pusę šaukstelio acto. Tikrai super duper receptas! Ačiū!
Sonata says
Kepu jau antrą kartą. Žiauriai skani!!! 👍👍🤩
Indrė says
Skaniausia bananų duona, cukraus dėjau mažiau, dedu riešutų ir šokolado papildomai, labai skanu:)
Judita says
Wow nu labai gerai gavosi, kiek darydavau tai niekada nesigaudavo 🙂 o dabar purus purus lengvas ir toks pat margas 😁 aciu uz recepta!
Evelina says
Super lengvas receptas. Iš karto gavosi labai gerai ! ❤️
Gerda says
Puikus receptas. Pavyko iš pirmo karto ir antras kepimas puikus. Tobula bananų duona. Ačiū