Bananų duona – vienas iš kepinių, kuriuos mėgstu kepti tuomet, kai širdis nori kažko saldaus/skanaus, bet kartu greitai pagaminamo. Užtektų tik vieno dubens ir neliktų krūvos neplautų indų po apsilankymo virtuvėje, kurie kaip sąžinė stovi aplink kriauklę jei jų bent porą valandų neišplauni.
Bananų duonų esu išbandžiusi ne vieną receptą, tačiau tik vienas iš jų (šiek tiek pakoregavus pagal mano nuožiūrą) tapęs nepakeičiamu. Šio kepinio receptų yra tiek daug, kad tikriausiai būtų galima visą gyvenimą kepti po kepalėlį ir galbūt dar liktų neišbandytų variantų. Nes patiekalas toks neįmantrus, kad didelio tikslumo tam nereikia. O kartu toks drėgnas ir skanus, jog sulaukęs populiarumo.
Pamenu, pati ieškojau kuo paprastesnio varianto. Dažnas receptas norėdavo, jog papildomai turėčiau jogurto, pieno, grietinės ar dar kokio nors neplanuoto pirkinio. Norėjau, kad būtų dar paprasčiau – jog jei turiu prinokusių bananų – be papildomų pirkimų, iš to kas yra spintelėje, sugebėčiau išsikepti bananų duoną. Mano džiaugsmui, tai pavyko.
Šiam kepiniui visą drėgmę suteikia saldūs prinokę bananai, kurie sutrinami šakute, įmaišomas lydytas sviestas, tuomet kiti ingredientai ir kepama orkaitėje. Geriausia dalis, jog jums užteks tik vieno dubens, šakutės ir plakimo šluotelės. Vėliau tikrai nereiks vargti prie kriauklės. Nukrypsiu, bet labai džiaugiuosi, kad bute kuriame gyvename yra indaplovė. Po visų gaminimų – tikras išganymas.
Bananų duonos turi dar vieną gerą dalyką, jog į jas galima pridėti įvairių pagardų, kaip šokolado gabalėliais, riešutai, įvairios sėklos, kakava. Viršų galima tepti kreminiu sūriu ar aplieti šokoladu. Net patiekti karštą su ledais. Žinoma, čia jau jūsų reikalas, ar norite eiti labiau nuodėmingu keliu, ar sveikesniu.
Tokia duoną tobula pasiimti į iškilą. Mano patirtis rodo, kad ji pirmoji dingsta nuo stalo, lyg ten ir nebuvus.
Tikiu, ji puikiai tiktų ir ant artėjančių Velykų stalo – nes tai daug geriau už visus parduotuvinius pyragus su romano ilgio sudėtimis.
Asmeniškai laukiu, kada pagaliau prasidės šiltas pavasaris ir galėsiu visus skanumynus krauti į iškilos krepšį ir lėkti į gamtą.
Tikiuosi papildomas gaminimo eigos nuotraukos jums įrodo, koks iš tiesų paprastas procesas ir padės mėginant iškepti savo tobulą bananų duoną. Šis receptas, mano nuomone, yra kaip pagrindas, kaip duonos šaknys. O jei norėsite kažko įmantresnio, drąsiai galėsite žaisti.
- 3 sunokusių bananų
- 80 g lydyto sviesto
- 1 arb. š. sodos
- žiupsnio druskos
- 80 g cukraus
- 1 didelio kiaušinio
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 120 g kvietinių miltų
- 70 g pilno grūdo kvietinių miltų
- Nuluptus bananus sudėkite į didelį dubenį ir šakute sutrinkite iki vientisos masės.
- Supilkite lydytą sviestą į trintus bananus ir gerai išmaišykite.
- Įmaišykite sodą, druską ir cukrų.
- Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite.
- Galiausiai įmaišykite miltus.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę kekso formą ir kepkite 175 'C 50 min - 1 val. Ar bananų duona jau iškepusi - patikrinkite mediniu smeigtuku. Ištrauktas jis turi būti sausas ir neaplipęs tešla.
- Iškepusią bananų duoną išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių.
KUO DAR GALIMA PAGARDINTI BANANŲ DUONA? Į duoną galite papildomai įmaišyti šokolado gabalėlių, smulkintų riešutų, įvairių sėklų.
AR GALIMA MAŽINTI CUKRAUS KIEKĮ? Tikrai taip. Taip pat baltą cukrų galite keisti kitu jūsų mėgstamu cukrumi. Drėgnų saldiklių, kaip medus, nesu išbandžiusi šiam receptui, tad negaliu pakomentuoti, koks būtų rezultatas.

Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Apie receptą kalba:
Sveiki, norėjau paklausti ką darau ne taip. Kiekvieną kartą kai ką nors kepu su bananais gaunasi keista tekstura . Kepiniai viduje būna tarsi neiškepę, nors išorė jau paruduoja. Stengiuosi viska daryti pagal receptą, bet vis gaunasi tas pats.
Vaiva, galbūt receptai netinkami? Arba kepate per aukštoje temperatūroje, tuomet vidus nespėja iškepti, o išorė jau būna parudavusi. Taip pat kepant su bananais – kepiniai visuomet būna drėgnesni. Neturėtų būti tarsi neiškepę, tačiau jie tikrai nėra sausi. Ar bandėte kepti ir šią bananų duoną?
„Labai paprastas receptas, bet tuo man ir patinka 🙂 Pirmą kartą gavosi ne toks skanus, ko gero dėl to, kad bananai nebuvo labai sunokę. Poto jau gavosi geriau, ir dabar jau paeksperimentuoju. Paskutinį kartą įdėjau paskrudintų graikiškų riešutų, kitą kartą galvoju įdėti kokoso drožlių arba šokolado. Dabar jau kai moku kepti bananų duoną, mokinsiuos kepti ir įvairią nesaldžią duoną, nes prekybos centruose pirkta duona jau tiesiog nebeskani, kai teko paragauti namie keptos 🙂 Aišku procesas ilgas, jeigu turiu mažai tai tiesiog pagriebiu duonos pakeliui iš darbo iš kepyklėlės 🙂 https://www.panorama.lt/parduotuves/crustum-mano-kepyklele/
”
Labas, iš nuotraukų atrodo, kad į bananų duoną dėjai kažko papildomo (šokolado ar pan.), gal gali pasidalinti, ką dėjai? O gal man taip tik atrodo? 🙂
Sveika, Donata, į bananų dieną nieko papildomo nedėjau 🙂 tiesiog manau bananai kepdami keičia spalvą ir sudaro tokį įspūdį. Man ji visuomet gaunasi tokia, nors jokio šokolado ar kitų priedų nededu.
Tačiau jei norite kažko papildomo įdėti – tai tikrai galite eksperimentuoti 😉
Sveiki, išbandžiau kepinį, ta struktūrą turbūt duoda viso grūdo kvietiniai miltai, dėl jų atrodo, kad yra kažko įdėta papildomai.
Labai skani duona gavosi!aciu+
Idejau vietoj baltu miltu pilno grudo,o vietoj rudu, baltu…ziuresiu kas gausis 🙂
Sveiki. Ir as noriu pasidalinti ispudziais.
Taip uzsimaniau bananu duonos. Kad ciupau jusu receptula ir vualia. Tik dejau 2 bananus nes tik tiek teturejau. Dejau i keksiuku formeles. Tad kepimo laikas zymiai sutrumpejo. Kvapas namuose neapsakomai TOBULAS 😎😍🤗 paturbinau recepta. Dejau 2 saukstus riesutu sviesto gabaliukais ur itarkavau juodo sokolado . 😍
Na stai atveso ir ju nebeliko. Suvalgyti per 10 min namiskiu 🤣😎😍 kepsiu dar 😍
Kaip smagu skaityti, kad viskas pavyko su tokia greita ir smagia improvizacija! 🙂 Su riešutų sviestu turėtų būti labai skanu.
Bananų duonos receptų gra marios ir nei viena tokia skani nesigavo, kaip ši. Kepu visuomet iš dvigubo kiekio produktų. Dedu daugiau pilno grūdo miltų, visada- graikinių riešutų, o kartais šaldytų vyšnių. Tobulas kepinys!
Tikrai taip, ši bananų duona lyg pagrindas visoms kitoms improvizacijoms. Tiek kitiems miltams, tiek kitiems priedams. Jūsų deriniai skamba labai gardžiai 🙂
Labas, man nesigavo to spalvotumo.. ir dar gavosi tokia dregnoka.. gal sviesto padauginau..
Spalvotumas dažniausiai gaunasi tiesiog iš pačio banano. Niekada nesu susidurusi su tokia situacija, kad būtų per drėgnas. Galbūt reikėjo pabandyti ilgiau pakepti? 🙂
Sveiki,
Duona kepė labai gražiai, bet išjungus orkaitę ir pravėrus dureles ji sukrito… Kas gali būti ne taip? Ačiū
Dar nesu girdėjusi, kad kažkam taip nutiktų. Galbūt, praleidote kažkokį ingredientą? Arba bananų duona nebuvo pilnai iškepta ir atvėrus orkaitę sukrito pakilusi dalis? Nes pats kepinys tikrai nėra reiklus, tad gal pabandžius antrą kartą viskas būtų gerai 🙂
Man tai Kazkas nuostabaus,nes kepiniu su bananais nemegstu,bet si begalo skani,tik riesutu sviesto dedu papildomai,aciu uz puiku recepta,tai vienas pirmuju eksperimentu kuri pagaminau is pirmo karto😊
Kaip smagu, kad pavyko! Tikrai paprastas ir puikus receptas 🙂
Receptas labai puikus, bet as siulyciau deti per pus maziau cukraus, arba dar geriau jo isvis nedeti. Nes is tikruju ir taip labai saldu.
Be galo skanus kepinys. Ačiū receptą. 🥰Tik aš dedu avižų miltus.😊
Sveiki, pirmą kartą kepiau duoną, viską dėjau ir dariau pagal receptą, tačiau ne visai iškilo, bet skonis tai nerealus! Kepsiu dar kartą:)
Geriausias, paprasciausias receptas sunaudot senus bananus.
Geriausias!!!!!
Kiek maždaug kalorijų vienoje riekėje?
Deja, negaliu pasakyti 🙂 bet kuo mažiau cukraus dėsite – tuo mažiau kalorijų bus.
Gavosi šedevras. Tobula!
Iš visų receptų išsirinkau jūsiškį dėl paprastumo (tik įprasti ingredientai) ir to, kad pakaks vieno dubens 🙂
Gaminu jau kelintą kartą.
Ačiū labai !!!
Paprastume visas žavumas! Tokia tinginio duona, tik labai skani. Rekomenduoju paeksperimentuoti su priedais – riešutais, šokoladu, kokių sėklų papildomai įverti. 🙂
Gaminau su vyšniomis. Irgi labai skanu.
Bet apsistosiu ties jūsų baziniu receptu – greta ir paprasta 🙂
ar soda tai pakilimo teslos milteliai?
Soda yra soda 😉 Kepimo milteliai – kitas produktas. Bet tiek soda, tiek kepimo milteliai atlieka funkciją „pakelti” tešlą. Sodos tikrai rasite kiekvienoje maisto parduotuvėje 🙂
Ačiū už nuostabų receptą!!! Šis gardumynas taps kuriam laikui favoritu!!! Šauniausia, kad galima improvizuoti ir visada gauti kitokį rezultatą, tačiau visada įspūdingą!!!! 🤗 🤗 🤗