Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2017-04-14

Garstyčių ir medaus salotų padažas

Vieną vakarą nusprendėm, jog reikia keliauti pavalgyti į miestą ir išsirinkti restoraną be mėsos. Vien tam, kad vakarienė būtų lengvesnė, o kartu ir pasisemti naujų skonių ar idėjų. Mintyse prabėgome kokius taškus žinome ir kur dar nesame buvę, prisiminėm vietą Vilniaus senamiestyje pavadinimu „Vieta”. Nuėjome į tą mini restoranėlį/kabakėlį. Žmonių buvo, net staliukai rezervuoti. Užsisakiau sūrio kepsnį su salotomis. Paulius užsisakė keptą tofu su salotomis. Atnešė mūsų patiekalus – kepti sūriai, salotos ir salsos indelis šalia. Pradėjus valgyti mane apėmė jausmas, kad kažko stebuklingo už 5-6 eurus tikriausiai tikėtis nereikėjo. Maistas toks simple-stupid. Gal ir mandrai skambės, bet be didesnio jausmo, idėjos ar kokybės. Ir nors sūriai buvo norma, tuomet pamačiau iš kokios tirpios kakavos jie ruošia gėrimus – pradėjau tikėtis, kad mūsų sūriai geresni nei ta kakava.

Kai kaina palyginti maža Vilniaus centrui, stipriai į širdį to neimi, tiesiog tai neteikė jokio džiaugsmo. Mane labiausiai nustebino, kad tokioje ale vegan/vegeterian friendly vietoje pateikiamos salotos be didesnio skonio. Be jokio cinkelio. Negana to, jog pomidorai ir agurkai šiuo metu turi tikrai mažai skonio, jie buvo patiekti tik su druska, pipirais ir aliejumi. To pilnai užtektų jei pomidoras būtų saldus, o agurkas jau kvepėtų iš tolo. Nuvylė, jog tokia vieta neturi jokio salotų užpilo ar padažo, kuris pagyvintų skonius. Ir apskritai suteiktų nuotaikos visam patiekalui.

Pavalgėm, išėjom ir kartu nutarėm, kad vis dėlto mes skaniau valgyti pasidarom nei šioje vietoje. Nežinau, kaip jums, bet man labiausiai abidna būna, kaip pavalgius suprantu, kad pati geriau įdomiau pasigaminčiau. Arba kad pati geresnius produktus naudoju nei restorane, kuriame valgiau.

Kalbant toliau apie salotas, namuose mes dažniausia gaminame salotų padažus. Kol nėra šviežių kaimo gėrybių, tik aliejumi ir druska gardiname kai būna tinginystės metas. Dažniausias mūsų pasirinkimas – garstyčių ir medaus padažas, kuris yra tikra klasika. Turi švelnios rūgštelės, šiek tiek saldumo ir garstyčių aštrumo. Pilame jį ant visų žalių salotų.

Salotų padažo paruošimas yra vieni juokai. Sudedami visi ingredientai į stiklainėlį, stipriai pakratomi ir vuolia – padažas paruoštas. Nesu bandžiusi jokių pirktinių salotų padažų, bet kai taip lengva pasigaminti savo variantą ir naudoti tikrai gerus produktus, kaži ar verta net dairytis į parduotuvių lentynose esančius.

Jei niekada nesate bandę naudoti salotų padažo – pažadu, kad pabandę, imsite jį naudoti labai dažnai. Nes net žalių lapų salotos, gali būti labai skanios, panaudojant puikų užpilą. Garstyčių ir medaus salotų padažas – puikus pasirinkimas pirmam bandymui.

Garstyčių ir medaus salotų padažas
 
Print
Pasiruošimas
5 min
Gaminimas
5 min
Visas laikas
10 min
 
Puikus padažas tinkantis įvairiausioms salotoms.
Ingredientai
  • 2 arb. š. skysto medaus
  • 2 arb. š. grūdėtų garstyčių
  • 1 arb. š. dižono garstyčių (ar kitų įprastų garstyčių)
  • 2½ valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 7 valg. š. kokybiško alyvuogių aliejaus
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
  1. Sudėkite visus ingredientus į nedidelį stiklainėlį (ar kitą indą su dangčiu), uždenkite ir gerai pakratykite, kol padažas taps vientisas.
Pastabos
KOKIOMS SALOTOMS JIS TINKAMAS? Šis padažas puikiai tinka visoms žalioms salotoms su daržovėmis ar be jų. Turi malonios rūgštelės, saldumo ir aštrumo.

KOKIAM KIEKIUI SALOTŲ UŽTENKA ŠIO PADAŽO? Šio pagaminto padažo užtenka labai dideliam dubeniui salotų. Arba porai kartų vidutinio dydžio dubenio salotoms.

KAIP LAIKYTI? Jei padažo nesunaudojate iš karto - jį laikykite šaldytuve. Rekomenduoju sunaudoti per keletą dienų.

KAIP PRITAIKYTI SKONĮ PAGAL SAVE? Kai pagaminsite padažą - jį paragaukite. Galbūt norėsite daugiau druskos, o galbūs rūgštelės.Tuomet įdėkite šiek tiek daugiau norimo ingrediento ir dar kartą uždengę pakratykite.

KOKĮ ALYVUOGIŲ ALIEJŲ RINKTIS? Rinkitės šalto spaudimo kokybišką alyvuogių aliejų. Asmeniškai tokiam užpilui renkuose švelnesnio skonio alyvuogių aliejų. Jei įsigysite išspaudų ar prastesnį aliejų - užpilas gali turėti nemalonų kartoką poskonį. Tad prieš gaminant užpilą - paragaukite aliejaus. Alyvuogių aliejus yra specifinis, tačiau turi būti malonaus skonio.
3.5.3226

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: PADAŽAI, DŽEMAI ir EKTRAKTAI, RECEPTAI, SALOTOS

« Bananų duona
Naminė granola su sėklomis »

Comments

  1. Diana says

    2018-01-24 at 17:16

    Kartus aliejus????
    http://www.tikrasaliejus.lt/visa-tiesa-apie-alyvuogiu-alieju/kaip-issirinkti-alyvuogiu-alieju-15/lt/

    Kokybiško alyvuogių aliejaus savybės:

    kartumas. Aliejus turi būti šiek tiek kartus. Kuo kartesnis aliejus, tuo daugiau jame polifenolių. Toks aliejus bus pagamintas iš žalių, nepilnai sunokusių alyvuogių. Tačiau tą sau gali leisti tik aukščiausios kokybės siekiantys ūkiai. Mat kuo alyvuogės labiau sunoksta, tuo daugiau aliejaus iš jų galima išspausti (iš pilnai sunokusių alyvuogių galima išspausti daugiau nei du kartus daugiau aliejaus nei iš nepilnai sunokusių).

    Atsakyti
    • skaniosdienos says

      2018-01-27 at 09:55

      Diana, aš neteigiau, jog aliejus turi būti ne kartus. Tačiau prasto aliejaus kartumas – yra nemalonaus skonio. Ką būtent ir paminėjau 🙂

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Įvertinkite receptą. Ačiū!:  

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.