Vafliai vaikystėje buvo tikrų tikriausia šventė! Tai buvo geriau už bet kokius saldainius, pirktinius pyragus ar kitus skanumynus. Mano senelė sumaišydavo tešlą, o aš dažniausiai kantriai sėdėdavau ir kepdavau juos vaflinėje. Pamenu, šis darbas atrodė tikra amžinybė ir tiek mažai pačių vaflių – juk jie taip greit buvo išgraibstomi!
Dar tuomet pastebėjau jog vafliai pas skirtingas šeimininkes labai skiriasi: skirtinga spalva, susukimo stilius, tarškumas, netgi kartais pats reljefas. Skonis taip pat kitoks. Nepaisant to, nuo mokyklinių vaišių stalo šie senoviniai/tradiciniai vafliai dingdavo pirmiausiai, tad buvo geriau nepramiegoti ir griebti kol yra.
Mano vafliai jau šiek tiek kitokie. O galbūt tai kaip tik mano, kaip šeimininkės, receptas. Jie daug traškesni! It kokie sausainėliai.
Recepte naudoju rudą cukrų, kuris vafliams suteikia rudesnį atspalvį ir lengvą karamelinį tamsaus cukraus prieskonį. Taip pat įmaišau kepimo miltelių ir viso grūdo miltų – šie abu produktai suteikia jiems tą pasakišką traškumą.
Jei turite – įpilkite dar vanilės arba apelsinų ekstrakto. Čia taip pat puikiai tiktų ir citrusinių vaisių žievelės.
Apačioje pateikiu eigos nuotraukas, kurios turėtų padėti visiškai žaliems kepėjams.
Šie vafliai iškeliavo kolegoms, iš kurių ne kartą sulaukiau klausimo „o kodėl jie tokie traškūs?”. Kaip ir minėjau aukščiau, mažytė jų paslaptis: kepimo milteliai ir viso grūdo miltai.
Nesibaiminkit keisti ir eksperimentuoti su labai tradiciniais receptais. Dalis jų sukurti tuomet, kai parduotuvėse nebuvo to, ką galime rasti mes. Vienas/kitas produktas gali be galo pagerinti ir nuspalvinti kitomis spalvomis, tai kas be galo pažįstama, o kartais ir pabodę.
Tikiu, jog mamos dienos progai, šie vafliai tiktų be galo! Kaip ir kitoms visoms progoms. O geriausia ir visai be progos.
- 200 g sviesto
- 5 kiaušinių (kuo didesnių, naudojau naminių vištų kiaušinius)
- 150 g balto cukraus
- 30 g tamsaus rudo cukraus
- žiupsnelio druskos
- 150 g miltų
- 40 g viso grūdo miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1 valg. š. aliejaus (vaflinei patepti kepant pirmą vaflį)
- Sviestą supjaustykite ir išlydykite dubenėlyje. Tai galite padaryti ant viryklės arba mikrobangų krosnelėje.
- Į didelį dubenį sudėkite kiaušinius, baltą ir rudą cukrų, įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite, kol masė švelniai suputos. Tam skirkite ~ 3 min.
- Atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius.
- Į kiaušinio ir cukraus plakinį supilkite pusę miltų - viską įplakite. Tuomet įdėkite likusią dalį miltų ir dar kartą išplakite.
- Į tešlą supilkite išlydytą, tačiau ne karštą sviestą ir išplakite iki vientisos masės.
- Jei jūsų vaflinė ne naują - prieš kepant pirmą vaflį ją patepkite aliejumi.
- Įkaitinkite vaflinę. Kantriai palaukite, kadangi kitaip pirmas vaflis prilips ir bus ganėtinai sunku išvalyti vaflinę.
- Į įkaitintą vaflinę dėkite šaukštą tešlos, greitai uždenkite ir kepkite vieną/kitą minutę, kol vaflis įgaus gražią rudą spalvą. Kepimo laikas priklauso individualiai nuo vaflinės - tad po pirmų 3 vaflių atrasite jums tinkamą laiką.
- Iškepusius vaflius iš karto suvyniokite (jie greitai stingsta) ir tik tuomet dėkite naują šaukštą tešlos į vaflinę.
- Patiekite atvėsusius vaflius. Iš šios normos pavyks pagaminti apie 20 - 25 vaflius.
Anksčiau:
Apie receptą kalba:
Kristina says
Koks puikus receptas ir kokios gražios pavasariškos nuotraukos, Marta! Mes šią žiemą irgi iš naujo atradome vaflius, ir vis dar negalime jų atsivalgyti. Kepame pagal seną receptą, į kurį įeina daug sviesto, bet reikės pamėginti traškumą išgauti ir kitais, sveikesniais būdais, ačiū už idėjas!
skaniosdienos says
Kristina, ačiū už komplimentus! O aš vis galvoju, kaip įdomiau pažaisti su skoniais ir gauti kažką visiškai naujo. 🙂
gediminas says
laba, turiu norvegišką vaflių keptuvę. Kažin ar man gausis kepti? Ačiū
skaniosdienos says
Kaip suprantu, tai tai širdelių formos vafliams skirta keptuvė? Niekada nesu kepusi tokioje, bet spėju gautųsi, tik būtų storesni ir šiek tiek ilgiau keptų. 🙂
Inga says
Kokios dieviškos nuotraukos!
Pamenu ir aš tokius vaflius, tik mes juos su mama kepdavome. Mama išmaišydavo, o mes su sese kepdavome ir nerangiai sukdavome 🙂
Gaila, neturiu tokios keptuvės, o tai tikrai labai norėčiau tokių vaflių!
skaniosdienos says
Inga, matyt daugelis turime tuos prisiminimus iš vaflių kepimo 🙂 o pačią vaflinę, manau rastum pas kokią giminaitę, kuri jau seniai nebekepa ir galbūt norėtų padovanoti.
Julija says
Nuostabu! tokie vafliai yra ‘legendiniai’.
Mano močiutė taip pat dar išsaugojusi sovietinę vaflinę, kurioje, mano manymu, išeina patys skaniausi vafliai. Tiek joje istorijų prisigėrę. 🙂
skaniosdienos says
Julija, ačiū! Tikiuosi kart nuo karto iškepat joje naujų istorijų 🙂
Agnieszka says
What a delicious looking waffers! I must try it next time I’ll visit Lithuania 🙂
skaniosdienos says
Thank you! 🙂 You should ask someone to bake it for you, because i’m not sure if you can buy it somewhere.
Ernesta says
Labai skanūs vafliai.ačiū už receptą🙂
Irena says
Tik ne kepimo milteliai į vaflius. Sugadinti vafliai
skaniosdienos says
Kepiau ne kartą su kepimo milteliais ir viskas pavyksta puikiai 🙂 tad galbūt tai skonio reikalas.
Julija says
Vafliai gavosi labai skanūs! Nors esame saldaus mylėtojai, bet pabijojau dėti tiek daug cukraus, tai įdėjau 100g rudo cukraus ir pasirodė kaip tik 😊