Kepti burokėliai orkaitėje – nėra didelė naujiena, tačiau pamenu pirmą kartą pasigavus šią idėją susimąsčiau, nejau niekas anksčiau burokėlių nekepdavo kokiame nors senam pečiuje? Kiek pamenu nuo vaikystės – burokėliai visuomet būdavo verdami. Dabar greičiausias būdas – tiesiog nusipirkti vakuume esančių virtų burokėlių. Šaltibarščiams jau būna paruošti tarkuoti burokėliai. Marinuotų burokėlių taip pat galima rasti su skirtingais pagardais.
Tad kodėl reiktų kepti, o ne virti? Mano asmenine patirtimi – burokėliai išlieka saldesni, sodresnio skonio, o jų sultys taip ir lieka burokėlio viduje. Tokius keptus burokėlius mėgstu naudoti salotoms – mano mėgstamiausios su rukola, avinžirniais ir ožkos sūriu. Kažkas tokio velniškai paprasto, bet genialaus skonio. Jie puikiai tiktų ir su kitais sūriais, užkandžiams ar mišrainei. Burokėliai man tokie skanūs, kad galėčiau valgyti tiesiog su šlakeliu gero alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.
Kepant burokėlius yra tik vienas aspektas – jų dydis. Kuo burokėlis didesnis (mažų rasti parduotuvėje sudėtinga) – tuo ilgiau jis kepa. Standartinis burokėlis kepa apie 1 val. 30 min. – 2 val. Jei burokėliai dideli ir gaila laiko, tuomet juos perpjaukite pusiau ar net į keturias dalis ir suvyniokite kiekvieną atskirai. Jokių pagardų dėti nėra būtina. Tačiau jei norite, galite drąsiai dėti šlakelį aliejaus, prieskonių, žolelių ir eksperimentuoti.
Ar burokėlis iškepė, reikia tikrinti šakute ar peiliu. Po numatyto kepimo laiko įbesti – ir jei tai padaryti lengvas, burokėlis iškepęs. Jie stringa – reiktų pakepti ilgiau.
Nebūtina orkaitėje kepti tik burokėlius. Kai kuriems tai gali atrodyti brangus elektros švaistymas. Tad galite juos įdėti kartu kepant pyragui ar kitam kepiniui. Iškepusius burokėlius lengva nulupti tiesiog stipriai patrinant jį pirštais arba tiesiog pasinaudojus peiliu. Iškepusius burokėlius galite laikyti šaldytuve apie savaitę.
- 2 burokėlių
- Burokėlius suvyniokite į foliją. Kepkite 180 'C orkaitėje 1 valandą.
- Po valandos patikrinkite šakute ar burokėliai jau iškepę (turėtų šakutė lengvai įlįsti daržovę). Jei burokėliais dar per kieti - kepkite papildomai 30 - 60 min. ir vėl patikrinkite.
- Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir patiekite kaip norite.
KIEK LAIKO GALIMA LAIKYTI KEPTUS BUROKĖLIUS? Burokėlius laikau iki savaitės šaldytuve.
KĄ DARYTI, KAD BUROKĖLIAI IŠKEPTŲ GREIČIAU? Jei negalite laukti visos valandos ar dviejų - burokėlius perpajukite per pusę ar į keturias dalis ir kiekvieną dalį atskirai suvynioję į foliją, kepkite orkaitėje.
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Vida says
Labai skanu, kai kepant tokiu būdu burokėlius, jie supjaustomi skiltelėmis, ant jų pabarstoma maltų pipirų ir pridedama daug nelupto(!) česnako skiltelių. Česnakas iškepęs būna minkštas ir nepaprasto skanio. Taip paruoštus burokėlius pateikiu prie avienos kepsnio.
* says
Man gydytoja rekomendavo būtent taip kepti burokėlius ir valgyti. Tokiu būdu pagaminus išlieka daugiausia vitaminų bei mineralinių medžiagų, jie nėra išplaunami (kaip kad verdant) ar išgarinami (kaip kad kepant ne folijoje).