Pamenu pirmą kartą ragavau svarainių trauktinės, kai į svečius jos atsinešė draugė. Trauktinę gamino jos senelė, o skonis buvo iš ties apgaulingas! Įsipili taurelę, lėtai gurkšnoji, siurbčioji, plepi, o alkoholio visai nejauti. Tik šypsenos platėja ir širdys tampa atviresnės. Skonis taip pat puikus – saldus, šiek tiek rūgštus, kvapas iš vis fantastiškas. Tačiau besimėgaujant nereiktų pamiršti, kad ji tokia pat stipri, kaip degtinė (~ 40 prom.).
Svarainiai, kaip lietuviškos citrinos: kupini vitamino C, labai kvapnūs ir rūgštūs. Jie puikiai tinka ne tik trauktinei, bet ir sirupui, džemui, desertams. Šiuos nusiskyniau kaime, jau vėlyvą rudenį, kai ant krūmo nebuvo likę lapų. Jei neturite savo kaimo ar kaimynų, kurie augintų šiuos geltonus gražuolius – apsilankykite sezono metu turguje ir esu beveik garantuota, kad jų rasite.
Svarainių trauktinė – labai gražios gintarinės spalvos. Rekomenduoju ją laikyti kuo gražesniame butelyje bei patiekti dailiose taurelėse su ledu. Puikiai tiks pietų pabaigai su draugais.
- 1,1 kg supjaustytų svarainių (išėmus sėklytes)
- 650 g cukraus
- 1,5 l degtinės (rinkitės geros kokybės)
- Į stiklainį sudėkite nuplautus, supjaustytus ir nuo sėklyčių išvalytus svarainius.
- Užpilkite viską cukrumi ir palikite dienai/kitai pastovėti, kol išsiskirs svarainių sultys ir cukrus ištirps.
- Tuomet supilkite degtinę, išmaišykite, uždenkite ir laikykite tamsioje vietoje apie 3 mėn. Siūlau svaraininę pradėti ragauti jau po 2 mėn. - su laiku jos skonis taps sodresnis, tad stovėjimo laiką galite reguliuoti pagal save.
- Pagamintą svaraininę nukoškite ir supilkite į dailų butelį. Siūlau balto stiklo, kadangi gėrimo spalva iš ties įspūdingai graži.
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Sir says
Kiek laiko „galioja” sis gerimas? Brandinamas 3 menesius, o kai ispilstom i butelius, kiek laiko gali buti?
skaniosdienos says
Esu laikiusi visus metus – puikiai išsilaikė. Negaliu pakomentuoti, ar laikytųsi dar ilgiau, kadangi neteko pačiai 🙂
Zbignevas says
Dėl skonio nesiginčysiu, gryna teisybė. Bet supylus į baltą butelį tikros spalvos nepamatysi, būtina pilti į SKAIDRŲ!