Dažnai sulaukiu išskirtinio priekaišto „tai aš visą savaitę tą pyragą ir valgiau„, „tai aš vienas viską turėjau suvalgyti” ir visas kitas šios esmės formas ir frazes. Viskas remiasi į tokį paprastą dalyką – man patinka maišyti, ruošti ir kepti desertus. Bet tikrai nesu didžiausia jų valgytoja. Myliu desertus, kuriuose nėra daug cukraus, bet pyragų kepimas yra kažkokia magija. Taip ir su šiuo pyragu. Iškepiau, paragavau – puikis skonis! O tada pusę supjausčiau ir įdėjau Jam į darbą ir dar pusę palikau, prie arbatos vakarui. Šį pyragą kepiau pagal David Lebovitz receptą. Tad kol gersiu kmynų arbatą vakare ir valgysiu šį bananų pyragą – galėsiu ramiai sau skaityti jo knygą „Mano paryžiaus virtuvė„, kuria įsigijau knygų mugėje.
David’o receptai manęs dar nenuvylė. Tikiu, kad jie puikiai atidirbti, išbandyti ir ištestuoti.
Puslapyje esu pasidalinusi keliais jo receptais: šokoladinis idiotų pyragas, šokoladinis grikių miltų pyragas (kuris labai super!) ir labai šokoladinis pyragas. Daug šokolado.
Apversto bananų pyrago žavesys – fantastiškai atrodančios bananų skiltelės, kurios kepant karamelizuojasi. Ir tai nėra sudėtingas darbas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio: užmaišoma pyrago tešla, kuri yra vienas juokas; tuomet paruošiame sviesto ir cukraus karamelė; ji supilama į kepimo formą, tuomet sudėliojamos bananų skiltelės; ir galiausiai ant viršaus sudedama paruošta tešla.
Iškepus, tereikia tikėtis, kad viskas puikiai atlips nuo dugno (bent jau aš su tuo bėdų neturėjau) ir patiekti dar šiltą su ledais. Bet gerai ir be jų.
Pyragas iškepa purus ir drėgnas. Rinkitės tik kokybiškus produktus, o kepimui naudokite tik sviestą > jokiu būdu ne riebalų mišinius. Kiaušinius naudoju laimingų vištų, tad ryškiai geltonas trynys suteikia ryškesnę spalvą kepiniui.
- 175 g miltų,
- 1½ arb. š. kepimo miltelių,
- ½ arb. š. druskos,
- ½ arb. š. malto cinamono,
- 115 g kambario temperatūros sviesto,
- 150 g cukraus,
- 2 didelių kiaušinių,
- 125 ml pieno,
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto (jei neturite natūralaus - nenaudokite jokio dirbtinio kvapiklio, geriau jokio).
- 4 - 5 vidutinio dydžio bananų,
- 55 g sviesto,
- 110 g rudojo cukraus,
- 1 vanilės ankšties.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
- Į kitą dubenį sudėkite minkštą (kambario temperatūros) sviestą ir cukrų. Viską išplakite iki purumo. Tuomet įmuškite po vieną kiaušinį - po kiekvieno gerai išplakdami.
- Į sviesto ir kiaušinių plakinį sudėkite pusę miltų mišinio ir supilkite pusę pieno. Viską gerai išplakite nedideliu greičiu. Tuomet sudėkite likusią dalį miltų, pieno ir įpilkite vanilės ekstrakto. Dar kartą gerai išplakite nedideliu greičiu. Svarbu, kad tešla taptų vientisa - kai ji tampa vientisa, iš karto nustokite plakti.
- Bananus nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi dalis.
- Į keptuvę sudėkite sviestą, cukrų, iš vanilės ankšties išimtas sėklytes. Viską užkaiskite ant ugnies ir lėtai pamaišydami kaitinkite, kol masė ims burbuliuoti/užvirs.
- Gautą karamelę supilkite į sviestu išteptą formą (karamelė gali staigiai atvėsti, bet tai nėra problema), tolygiai ją paskleiskite ant formos dugno, tuomet perpjauta puse žemyn, sudėkite bananų puseles. Ant viršaus sudėkite tešlą ir tolygiai ją paskleiskite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 'C. Kepkite pyragą 45-50 min.
- Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, palikite 10 min atvėsti/pastovėti.
- Uždėję serviravimo indą ant kepimo formos, išverskite pyragą. Būkite atsargūs, kad nenudengintų karšta karamelė.
Skanus tiek šiltas, tiek atšaldytas.
Pyragas saldus - tad jei mėgstate mažiau saldžius kepinius, pamėginkite sumažinti cukraus kiekį biskvite. Tuomet dėkite 75 - 100 g (arba tiek, kiek iš patirties žinote, jog jums užtenka).
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Apie receptą kalba:
Edita says
Kaip su ta karamele… virti cukrų iki kažkiek lapsnių ar tik užvirti, kaip rašote
skaniosdienos says
Tik užvirkite. Nereikia laukti, kol viskas išsilydys, nes tai įvyks kepimo metu orkaitėje.
Laima says
Ar cukraus neperdaug? Bananai saldūs, karamelėje irgi cukrus ir dar tešloje cukrus…? 🙂
skaniosdienos says
Receptui naudojau originalias proporcijas, kurios buvo nurodytos recepte. Pyragas išties saldus 🙂 Tikrai drąsiai galima mažinti cukraus kiekį pačiame biskvite. Aš pati mėginčiau dėti 1/2 kiekio kitą kartą kepdama. Tik pati mėgstu tikrai nelabai saldžius kepinius, tad gaminant vis vieną visuomet reikia vadovautis savo nuojauta ir skoniu 🙂
Greta says
norėjau paklausti, kokio dydžio kepimo formą naudojate?
skaniosdienos says
Maždaug 30×25. Turėtų tikti daugelis pyragų formų 🙂 vienu atveju pyragas bus aukštesnis, kitu plokštesnis.
RIMA says
Labai skanus ir labai greitai pagaminamas pyragas. Ačiū už receptą!
Rasa says
Skanus pyragas gavosi!tik kazkaip sviesto karamelei atrode per daug,jis man lyg atsiskyrinet norejo,teko pavirt ilgeliau. Kitąsyk bandyčiau sviesto det maziau..🤗
Viktorija says
Labai labai labai saldus, tai jau be ledų net nebūčiau įvalgiusi. Mažiausiai per pusę mažiau cukraus pakaktų. Karamelėje manau per daug sviesto, dėčiau mažiau. Antrąkart kartočiau tik gerokai pakoregavusi ingridientų kiekį.