KEKSIUKAI SU SVIESTINIU MORENGINIU KREMU
Kremo receptas: Call me cupcake
~ 18 keksiukų
Keksiukams:
- 200 g kambario temperatūros sviesto,
- 200 g cukraus,
- 4 kiaušiniai,
- 350 g miltų,
- 2 a. š. kepimo miltelių,
- 9 v. š. grietinėlės,
- žiupsnelis druskos.
Kremui:
- 5 kiaušinių baltymai,
- 200 g kambario temperatūros sviesto,
- 175 g cukraus,
- keli šaukštai trintų uogų.
Gaminimas
Keksiukai:
1. Sviestą, cukrų ir kiaušinio trynius išsukite iki purumo. Įplakite grietinėlę ir druską.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įplakite į tešlą. Tešla bus labai tiršta.
3. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų. Įmaišykite šaukštu į tešlą 1/3 baltymų, tuomet kitą 1/3 ir galiausiai paskutinį trečdalį.
4. Dėkite 1 valgomąjį šaukštą tešlos į vieną formelę. Kepkite 170’C 30 – 40 min., kol viršus ims tapti auksinis. Kad įsitikintumėt, jog keksiukai tikrai iškepę, patikrinkite juos mediniu pagaliuku.
Kremas:
1. Sumaišykite baltymus su cukrumi. Dubenį su jais uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišykite šluotele, kol cukrus ištirps. Būkite atidūs, kad kiaušinis neimtų kepti.
2. Nukelkite dubenį nuo puodo ir elektriniu plaktuvu plakite, kol baltymai taps standūs. Tai užims ~10 min. ar dar ilgiau. Leiskite masei atvėsti iki kambario temperatūros. Manoji atvėso beplakant.
3. Supjaustykite sviestą nedideliais gabalėliais, maždaug po 1 valgomąjį šaukštą. Įplakite į baltymus po vieną gabalėlį, dėkite kitą gabalėlį tik tuomet, kai prieš tai įdėtas gerai įplaktas. Pradžioje gali atrodyti, jog baltymas praranda savo standumą, tačiau įplakus visą sviestą, masė taps standi. Kuo ilgiau plaksite – tuo geriau.
4. Galiausiai įplakite trintas uogas, tačiau jos nėra būtinos. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį ir puoškite atvėsusius keksiukus.
Pastabos:
- Keksiukus galite gardinti citrinos ar apelsino žievelėmis, uogomis, šokoladu.
- Keksiukus puoškite tik gerai atvėsusius, jei nenorite, kad kremas imtų lydytis.
- Puošybai nebūtinas konditerinis maišelis, puikiai tai galite padaryti šaukštu, mentele ar šakute.
- Pabarstukai keksiukams suteikia žaismingumo ir šventiškumo, tačiau šiltuoju metu rekomenduoju puošti natūraliai – uogomis ir vaisias iš sodo, taip pat valgomomis gėlėmis.
- Kremą galite dažyti maistiniais dažais, bet natūraliau ir sveikiau naudoti trintas uogas, uogienes, sultis.
- Jei iš pirmo karto neišraitėte kremo gražiai, galite jį nuimti ir mėginti dar kartą. Nemažai video galite rasti youtube įrašę į paieškos langelį „cupcakes frosting tutorial„.
***
O būtina ant garų tirpinti tą cukrų su baltymais? Gal galima tiesiog dėti cukraus pudrą ir nereiks tirpint?
Negaliu teigti, jog negalima, kadangi neesu bandžiusi kitokio būdo, tačiau man išplaktas baltymas būtent tokiu būdu buvo standesnis ir plakėsi ilgiau. O šio kremo esmė – kuo daugiau plakti – tuo geriau. Be to, šitaip ištirpinant cukrų, jis pasiskirsto daug tolygiau.
Jei pabandysi trumpesniu keliu, būtų įdomu sužinoti rezultatą.
keksiuuuukai yra mano silpnybė, o dar su tuo kremu ant viršaus. atrodo mmmmmm
paimsiu vieną dieną ir išmėginsiu 😉
Aš irgi taip ilgai sakiau „vieną dieną”, kol ta diena tiesiog ėmė ir atėjo. Kaip koks įkvėpimas 🙂
O gal žinote, ką ne taip padariau, kad man dedant sviestą, ėmė baltymas ir susileido 🙁 Gal per mazai buvau jį išplakusi?
Baltymas turėjo sumenkti, tačiau sudėjus visą sviestą, masė turėjo būti tvirta ir turėti morenginio skonio.
Turiu klausimuką… O kiek keksiukų gaunasi? Ir dar vienas klausimukas: ar keksiukai drėgni ir mikšti? Nes noriu tokio recepto, kuriame būtu būtent tokie keksiukai, nes kiek bandžiau visi kieti ir sausi…
Juste, keksiukų gaunasi maždaug 18 vienetų. Jie nėra labai drėgni, bet vis tiek minkšti. Galbūt tavo keksiukų problema būna ta, jog juos perkepi, todėl jie būna kieti ir sausi?