Šventės nėra apie maistą, apie naujus patalus silkei, keletą rūšių karšto, 7 skirtingas mišraines, desertus ir sunkumą pakilti nuo stalo, kur vos telpa asmeninė lėkštė maistui įsidėti. Dairausi aplinkui ir džiaugiuosi, kai matau, jog ši prigaminti kuo daugiau tradicija ima iš dalies sklaidytis. Keičiasi kartos, meniu sudaromi racionaliau, neperkraunant stalo, pasiliekant energijos ne tik suvirškinti visą mėsą, mišrainę ir dar mielinį kepinį, bet ir nuveikti kažką gražaus. Pamatyti kažką gražaus. Pabendrauti apie kažką gražaus.
Prie švenčių stalo gera pasidalinti skanesniu kąsneliu, užuosti prieskonius ir keptus gardėsius, tačiau nepersistenkite. Neužkraukite savęs perdėtu rūpesčiu, jog atsisėdę prie Kūčių stalo nenorėsite nei ruoštų valgių, nei turėsite energijos. Na ir kas, kad visi girs jūsų naujas salotas. Užteks vienų – dviejų naujų, kitos tris palauks kitų metų. Prie bendro stalo, žvakių šviesos, svarbiausia pasidžiaugti tais, kurie dar šalia. Tais, kurie susirinko čia ir dabar. Pasidalinti istorijomis, kas jums teikia laimės, geriausiais metų įvykiais ir atverti šiek tiek širdies. Dažnai draugams teikiame daugiau dėmesio nei namiškiams, tad tai proga suartėti ir neteisti.
Pakilę nuo Kūčių stalo neskubėkite įsijungti televizoriaus ir žiūrėti iš anksto nufilmuotų kalėdinių žyburėlių ir filmų, kuriuos jau tikrai esate mate. Atsiverskite šeimos albumus. Papasakokite prisiminimų istorijas, priminkite vaikams ką jie mato nuotraukose, jei kai kurių tarp jūsų jau nėra. Sudarykite bendrų veiklų sąrašą, ką žadate nuveikti kitais metais drauge. Surašykite ne tik bendrus kompromisinius norus, bet ir tuos, kuriuos įgyvendinti jums gali padėti šeima. Išsitraukite stalo žaidimus, šeimos video juostas, parašykite laiškus patys sau kitiems metams, pabūkite kartu IŠ TIKRŲJŲ. Ne fiziškai šalia, dvasiškai kartu.
Bent jau man kartais sunku prabelsti tą kevalą, kuri užsiauginu rečiau bendraudama ar galvodama, jog tam tikri dalykai liks nesuprasti. Bet patikėkit, koks geras širdyje jausmas, kad gali išsilukštenti iš to riešuto ir pamatyti, kaip iš tiesų visi gyvename. Kaip gera atpalaiduoti mintis ir apkabinti vienas kitą. Tapti vėl artimu su tikrai tau artimu.
Galbūt kai kurių šventės nėra didelės, prie stalo sėdite dviese ar trise. Bet tai nei kiek nesumažina švenčių dvasios. Jei turite draugų, kurie neturi su kuo sutikti švenčių, pakvieskite juos prie bendro stalo. Pasidalinkite šiluma. Tokia to esmė. Ne maistas – o dvasia. Šventės vyksta namuose, bet tai nereiškia, jog turime užrakinti duris.
Ir tai visai nesusiję su religija, tikėjimu ar kažkokiomis nuostatomis. Tai bendros žmogiškumas, kuris daro mus laimingais. Daro mus geresniais, padeda mums nuversti kalnus.
Bent dalį laiko, kurį skiriate maistui, skirkite atsipalaidavimui. Sustokite ir kartu visi išgerkite arbatos puodelį. Pagalvokite, ką galite nuveikti po vakarienės.
Juk ar tikrai šventė, jei tiesiog pavalgysite? Pavalgome juk kiekvieną dieną.
Šventės neturi būti tobulos, šventės turi būti tikros.
Tad iš visos širdies linkiu Jūsų namams malonaus ir šilto pasiruošimo šventėms.
Šios kriaušės virtos vyne lengvai paruošiamos, įspūdingai atrodo, o likusį vyną, kuriame virė kriaušės, galite patiekti nedidelėse taurelėse, kaip gėrimą. Receptui rinkitės skanų ir gerą vyną bei standžias, nepernokusias kriaušes. Ši variacija, tik viena iš daugelio – rinkitės prieskonius, kurie po ranka, o vietoj raudono vyno puikiausiai tinka ir baltas. Vienas iš tų receptų, kai galite nebijoti eksperimentuoti.
Kriaušės virtos vyne.
Patiekiamos su ledais ir karamelizuotais migdolais
- 5 vidutinio dydžio kriaušės,
- 500 ml raudono pusiau saldaus vyno,
- 250 ml vandens,
- 1 apelsinas,
- 3 cinamono lazdelės,
- 1 vanilės lazdelė,
- 5 gvazdikėliai,
- 6 juodųjų pipirų žirneliai,
- 3 anyžiaus žvaigždutės,
- 3 v. š. medaus,
- 3 v. š. rudojo cukraus.
- sauja migdolų plokštelių,
- 2 v. š. cukraus.
- vaniliniai ledai.
•••
pasaka, kaip gražu!
Ačiū, Jurgita! Šventiškos nuotaikos.
Koks nuosirdus irasas. Silta ir gera buvo skaityti. Ramiu ir jaukiu svenciu 🙂
P.S. Receptas taip pat nuostabus 🙂
Ačiū 🙂 malonu, jog yra skaitančių.
Labas, Marta. Likau sužavėta tavo deserto nuotraukomis. 🙂 Ar galiu paklausti kokį fotoaparatą naudoji?
Agne, fotoaparatas D5100 + objektyvas 50 mm. Bet ne viskas tik čia 🙂 aš taip pat pasigaminusi baltas plokštes atspindžiui, gero apšvietimo metu darytos ir keletas kitų dalykų.