Vasara svaigina it geras baltas vynas, gurkšnojamas įmerkus kojas į šaltą upę, betenkančią per miškingus slėnius. Ir kai rankų nespėju plauti, nuo pirmų šiemet darže prisirpusių raudonskruosčių braškių, sirpsta sultingos vyšnios, o prieskoniai baigia peraugti, giliai įkvepiu ir suprantu, kad šį vasara kvepia taip pat, kaip tos vaikystėje, basomis kojomis. Tad kraunam į krepšius šaltą šampaną, prisirpusias uogas, mažus užkandžius ir susitikę su draugais keliaukim į pievas ir laukus, kur gyvenimas lengvas it tos liepžiedžių žiedadulkės, kuriomis aplimpa viskas šalimais. Ar pienių pūkai, kurie nevaldomai apsėja pieveles kiemuose. Švenčiam gyvenimą. Paprastą, saulėtą ir nusėtą gėlėtais takais.
—————————————————————————————————————————–
Šį tortą gaminau giminės suvažiavimui, kuris vyksta kiekvienais metais mano prosenelių gimtinėje. Tortas lengvas, paprastas ir šimtų procentu užskaitytas. Kai karšta ir skrandžių nenorim užkišti keksais, šokoladais ir sviestiniais kremais, tokie, sakyčiau elementarūs, tortai randa kelią į visus širdis. Beje, jis nebūtų toks fantastiškas, jei ne Aušros biskvitas iš Vaikai ir Vanile.
BRAŠKIŲ TORTAS SU ALYVUOGIŲ ALIEJAUS BISKVITU
Biskvito receptas: Vaikai ir Vanile
26 cm skersmens tortas:
- 450 ml grietinėlės,
- 360 ml natūralaus jogurto,
- 400 ml su cukrumi trintų braškių,
- 3 v. š. cukraus pudros,
- 6 a. š. želatinos,
- vandens,
- dubenėlio braškių.
Puikiai aprašytas alyvuogių aliejaus biskvito receptas čia. Pagal pateiktą receptą iškepiau vieną 26 cm skersmens biskvitą.
Gaminimas:
1. Pagal pateiktą receptą iškepkite alyvuogių aliejaus biskvitą ir palikite jį atvėsti.
2. Želatiną užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir palikite išbrinkti.
3. Grietinėlę išplakite iki standumo. Beplakant jai imant standėti suberkite cukraus pudrą.
4. Į išplaktą grietinėlę įmaišykite arba lėtai įplakite jogurtą. Supilkite trintas uogas ir gerai išmaišykite. Trintos uogos turi būti pertrintos elektriniu trintuvo, tam kad būtų vientisa masė.
5. Želatiną pakaitinkite koks ištirps ir palikite atvėsti. Atvėsus įplakite į grietinėlės masę.
6. Ant lėkštės dėkite atvėsusį biskvitą, aplink jį uždėkite išardomos kepimo formos, kurioje kepėte, lanką. Supilkite paruoštą grietinėles masę ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą sustingti.
7. Tortui išimti pasiruoškite stalo (sviestinį) peilį ir karšto vandens puodelį. Peilį merkite į vandenį, palaikykite kelias sekundes ir tuomet juo apveskite torto šonus, taip atskiriant jį nuo lanko. Peilį merkite kelis kartus.
8. Nuimkite lanką, torto viršų papuoškite braškėmis.
Pastabos
- Paragaukite paruoštą grietinėlės masę. Jei trūksta saldumo, įberkite dar cukraus pudros, taip pritaikant kremą savo skoniui.
- Braškes galima keisti kitomis uogomis: mėlynėmis, avietėmis, žemuogėmis.
- Berkite tik persijotą cukraus pudrą, taip išvengsite sulipusių gumulėlių, kurie gali neišsiplakti.
- Prieš pilant grietinėlės masę ant biskvito, galite jį apdėlioti braškių puselėmis.
- Biskvito laistyti nereikia, jis tikrai drėgnas ir minkštas, liko kitų pagirtas ir tapo nauju mano top’u tarp biskvitų.
—————————————————————————————————————————–
Kaip gražiai atrodo tortukas, puoštas gėlėmis 🙂 Pasaka 🙂
Žiūrėjau The American Baking Competition (pagal The Great British Bake-off) ir vyrukas vienas savo tortą papuošė našlaitėmis, kurių prisiskynė… čia pat, tame parkelyje, kur buvo filmuojama 😀 Teisėjai paklaikę buvo, sako: ką tu sau galvoji, pesticidais čia viskas tręšiama 😀 Vargšelis, man jo net pagailo 🙂
kokia neteisybe del to komentaro apie pesticidus; jeigu viesas vietas tresia pesticidais, tai itariu, kad bent gal koks zenklas turetu buti; juk zmones ten ir suniukus vedzioja, ir vaikai ant zoles ropineja; tokia chamiska replika, ir dar per National TV – klaikuma!
Marta – liuks!!! didelis aciu uz komplimentus bskvitui!
Ačiū, Aušra. Tikrai puikus biskvitas!
Jau noriu sita torta isbandyti, tik klausimas – kokia zelatina naudojate?
Rasa, naudojau Dr.Oetker prekinio ženklo birią želatiną (ji labai smulki). Tačiau tikrai turėtų pavykti ir su kitomis.
Tikiuosi pavyks puikiai! 🙂