Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2012-02-21

Gaivus žemuogių tortas

Šiandien Užgavėnės ir tikiuosi visi sėkmingai davėt žiemai į kaulus!

Bet šį kart aš ne apie blynus ir ne uogas. O apie tuos, kurie kiekvieną dieną, savaitgalį ar kas mėnesį skaito poros pastraipų ale jų lemtį atskleidžiančius horoskopus. Šį savaitė liūdesio, kitą nelaimių, ana meilės, o ateitis žada pinigų ir, kad auginsit 3 žiurkėnus ir 1 baravyką (netikit?!). Teks jus visus tikinčius nuliūdinti. Ne per seniausiai teko lankytis planetariume ir išgirsti paskaitą apie žvaigždynus. Beje, turiu pasakyti, kad planetariumą be galo vertą aplankyti žiemą, nes tai sukelia vėlyvaus rugpjūčio jausmus (apie tai kitą kartą). Bet išvada tokia, mielieji, jei visuomet skaitėte dvynio ženklo horoskopą, turiu jus nuvilti, kadangi visi žvaigždynai pasisukę per vieną ženklą į priekį, tad jei pranašaujama nauja mašina nepasitiko jūsų iš ryto, tai tik todėl, kad jūs ne vėžys. Trumpai tariant, vėžys turėtų būti liūtas, jautis – dvynys ir t.t. O tie, kurie skaitot ir vis dar manot, kad žvaigždės nulemia jūsų ateitį, tai malonaus keisto balso jaunuolis, dėstęs paskaitą aiškiai ir tiksliai pasakė – astrologija mokslas apie nieką. Tai būtų tas pats kaip kad iš kelinto karto pavyks užsirišti batą, tiek kartų tą dieną suklupsi arba dar geriau, tiek žiurkėnų turėsi.

Man taip pat kilo mintis – jei esate bedarbiai, galit tiesiog pasivadinti astrologu, žvaigždžių skaitytoju ar iš dangaus siųstuoju ir žmonėms aprašyti jų lemtį, galbūt net pavyks įsidarbinti Delfi. Galiu pademonstruoti kaip paprastai tai vyksta:

PIRMADIENIS – draugai, tai laimė. Šiandien jūs aplankys gera žinia bei aplankys senai matyti draugai. Koją susitikimui pakišti gali pablogėjusi jūsų sveikata, tačiau jaudintis neverta, tai tik laikinas nesklandumas. Meilės reikaluose seksis kaip įprasta, galite sutikti naują simpatiją, tačiau santykiai nesitęs ilgai.

PENKTADIENIS – jei gali, tai duok. Negailėkite gražių žodžių artimiesiems, pagaliau turėsite laiko atsikvėpti nuo darbų. Jūsų laukia staigmena, galbūt gausite dovanų žiurkėną, o galbūt jus aplankys senai matyti giminės. Pagaliau jūsų kelyje pasipainios naujas žmogus, kuriam liksite neabejingas. Neleiskite jūsų išdidumui nugalėti ir nepraleiskite progos.

Neapsimetinėsiu, aš taip pat juos perskaitau. Bet gal per didelė skeptikė esu. Tikėkit tuo kas gera, o tai kas nežada gražių vyrų, karštų moterų, kelionių ir skanių pusryčių – marazmai.

Tortas gaivus, švelnus ir tikrai primena vasaros kvapus – skalsiai raudonas ir saldžias žemuoges. O plikytos tešlos lakštus mėginau pirmą kartą, turiu pasakyti, kad labai jais džiaugiuosi ir jie galėtų konkuruoti su tradiciniu biskvitu.

ŽEMUOGINIS TORTAS
Pagal: „Die Besten Backrezepte von A-Z“

24 cm skersmens tortas (12 porcijų):

  • 150 g miltų,
  • 1/4 l vandens,
  • 1 žiupsnelis druskos,
  • 65 g sviesto,
  • 4 kiaušiniai,
  • 6 a. š. cukraus.
kremui:
  • 25 g želatinos,
  • 500 g šviežių arba šaldytų žemuogių,
  • 80o g grietinėlės,
  • 70 g cukraus pudros,
  • 1 a.š. vanilinio cukraus/vanilės esencijos.

1.  Vandenį su sviestu, cukrumi ir druska užvirti.Užvirus suberti persijotus miltus, nuimti nuo ugnies ir gerai išmaišyti su mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa. Palikti šiek tiek atvėsti. Kai tešla bus tik šiek tiek šilta, po vieną įmaišyti kiaušinius. Jei mėginsite įmaišyti visus 4 iš kart, gali tekti nemažai pavargti.
2.  Skardą iškloti kepimo popieriumi. Ant jo apibrėžti išardomos kepimo formos dugną pieštuku. Gautame plote ištepti 1/3 tešlos. Kepti orkaitėje 4 lygyje, 220’C 12 min. Originale buvo nurodyta 8 – 10 min, tačiau man neužteko.
3.  Gautus lakštus atvėsinti ir pagal kepimo formos dugną apipjaustyti nereikalingus kraštus. Gaunate 3 vienodo dydžio plikytos tešlos lakštus.
4.  Želatiną išbrinkykite šaltame vandenyje (apipilkit želatiną vandeniu tiek, kad ji būtų apsemta). 
5.  Dubenyje išplakite grietinėle iki standumo. Kai ji ims standėti suberti persijotą cukraus pudrą, vanilinį cukrų ir plakite iki gali. Šviežias uogas arba šaldytas pertrinkite su elektriniu trintuvu ir įplakite į grietinėlę. Aš naudojau šaldytas žemuoges su cukrumi, tad įplakę uogas paragaukite ar jums pakanka saldumo. Jei ne – įberkite cukraus pudros.
6.  Ant didesnės lėkštės padėkite kepimo formos šonus (be dugno). Į juos dekite pliktos tešlos lakštą, tuomet tepkite kremą ir t.t. Pasilikite šiek tiek kremo aptepti torto šonams. 
7.  Dėkite tortą į šaldytuvą ir palikite per naktį arba bent 3 valandoms. Kitą dieną šiltu peiliu atskirkite tortą nuo formos sienelių ir nuimkite ją nuimkite. Aptepkite torto šonus likusiu kremu (prieš tai jį gerai pamaišykite, kadangi jis bus pastovėjęs). Galite papuošti  šviežiomis uogomis, trintomis uogomis ar kas tik jums atrodo tinkama.

Linkiu jums greitai ateinančio šilto pavasario.

***

freedom on repeat:

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: KEPINIAI IR DESERTAI, RECEPTAI, Tortai

« Varškės ir grietinėlės pyragas
Aguonų vyniotinis ir geras darbas »

Comments

  1. rūta says

    2012-02-21 at 21:14

    cha, dėl horoskopų tai tikra tiesa : )
    o tortas toooks pavasarinis/vasarinis!!! beje, labai sudomino tie plikytos tešlos lakštai, buvau kažkur ragavusi, reikia ir man pamėginti, nes jau pabodo tie įprasti biskvitai : )

    Atsakyti
  2. P says

    2012-02-22 at 01:38

    Miniai reikia kažkuo tikėti 🙂

    Atsakyti
  3. marrti says

    2012-02-22 at 11:10

    Rūta, tikrai verta pamėginti. Manau tada atsiskleidžia visas kremo skonis. 🙂

    P, reikėt reikia, bet čia ne geriausias pasirinkimas. Bet visada įdomu kai kažkas sutampa, net ir man :).

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Šeivamedžio žiedų sirupas
Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Nekeptas šokoladinis maskarponės pyragas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2025 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.