– Boungiorno ! Chi e lei? [bondžiorno, ki e lei] -Laba diena, kas esate?
– Io sono Marta. E tu? -Aš esu Marta, o tu?
– Sono Deimantė. Piacere ! [piačere] -Esu Deimantė. Malonu!
– Come sta? -Kaip laikotes?
– Benissimo ! (penktadieniui) / Cosi cosi. (jei pirmadienis) -Puikiai! (arba) Nei šiaip, nei taip.
♥ Įsimylėjusiems – bacio [bačio] bučinys, abbriaco apkabinimas
…
Štai taip žingsnelis po žingsnelio link išsvajotosios Italijos. 3 paskaitos jau ‘atlaikytos’ bei kol kas nekelia sunkumų. Ir tai matyt vienas geriausių dalykų, kuriuos šiais metais žadu išmokti. Gal kas su manim ir nesutiks, bet mano manymu tai seksualiausiai skambanti kalba. Dėl skambesio, kirčių, jos temperamento ir nuotaikos.
Pirmą paskaitą dėstytojas (jei gerai suprantu jis pats yra italas) klausinėjo kas buvę, nebuvę Italijoje ir jo manymu tai būtina pamatyti po šio italų kurso. Et, pavydas buvo toms, kurios jau aplankiusios šią nuostabią šalį (Florencija, Venecija, Milanas, Genuja, Roma ir daug daug kitų). O kraštovaizdžiai, o vynuogynai…
Per 20 savo gyvavimo metų įsitikinau, kad jei labai nori, svajonės išsipildo. Ir ne kartą. Taip, tikiu, ir ši išsipildys.
Ta proga, itališkas užkandis bruschetta. Bruschetta [brusketa] dažniausiais susideda iš skrudintos duonos, česnako, alyvuogių aliejaus, pomidorų, baziliko, druskos, pipirų. Šio užkandžio kada nors paragausiu Italijoje, o šį kartą lietuviškomis rankomis paruoštas.
Nemažai lėkštei:
- 1 baguette (prancūziškas batonas),
- 700 – 900 g pomidorų (priklausomai nuo jų dydžio),
- 4 česnako skiltelės,
- sauja šviežio baziliko,
- nedidelis kuokštelis šviežių petražolių,
- ~ 50 g kieto sūrio (parmezanas, „Džiugas” ir pan.),
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 1 1/2 a. š. raudono vyno acto,
- druskos,
- pipirų.
1. Nuplautus pomidorus perpjauti per puse, išimti sėklas, o likusią dalį smulkiai supjaustyti.
2. Susmulkinti baziliką, petražoles, kuo smulkiau sukapoti česnaką.
3. Viską sudėti į dubenį, smulkiai įtarkuoti sūrį, supilti aliejų ir actą, įdėti druskos ir pipirų pagal skonį. Gerai išmaišyti. Paragauti ir jei ko trūksta, įdėti (pilna vietos improvizacijoms).
4. Baguette supjaustyti vidutinėmis riekelėmis. Jas sudėti į orkaitę ir kepti kol apskrus. Ant apskrudusių riekelių dėti pomidorų masę ir iš karto patiekti.
Jei palaikysite porą valandų jau paruoštus užkandžius, batonas ims minkštėti dėl pomidorų ir praras dalį reikiamo skonio ir formos.
La Dolce Vita ! Saldus gyvenimas!
***
Queste bruschette sono belissime. La ricetta poi è un’ottima idea per consumare i pomodri in modo semplice e genuino.
E tu sei brava! La lingua italiana è piu bella e sexy lingua in tutto mondo. Ah, mi manca di Italia.
Un bacino, Eglė
…rimta, ziema aisku nera ko ten judeti, bet pavasari, jei palaikysi kompanija, manau savaitgali gerai butu ten praleisti:::)))
Et, būtų nuostabu. Svajonė išsipildytų 🙂