Pastaruoju metu mintys kaip didelis prieskonių rūkas. Nuo euforijos iki pasimetimo. Nuo saldaus iki aštraus ir atgal. Nuo didelių planų į ateitį iki sentimentalaus gręžiojimosi atgal. Bet galbūt, kaip ir šioje arbatoje, visko turi būti tam, kad galiausiai būtų kažkas gero.
Manau daugelis esate ragavę tokią arbatą, kokioje nors take and go kavinėje arba pyragaičių krautuvėje. Kaip ir pridera rudeniui – gausiai prieskoninga, šiek tiek aštri ir su švelnia pieno puta. Šildanti, tarsi vilnojinės kojinės ir kalėdinis filmas žiemą. Arba pirmas rudeninis obuolių pyragas su žiupsneliu cinamono. Įsimylėjau šią arbatą. Naujas savaitgalių ritualas. Subalansuota vakarui be reikalų.
JUODOSIOS ARBATOS CHAI LATTE
Kaip pasigaminti putą radau čia: Vanilla Blonde
Chai Latte dviems:
- 2 a. š. juodosios arbatos,
- 1/2 a. š.maltų juodųjų pipirų,
- 1 a. š. cinamono,
- 1/2 a. š. imbiero,
- 10 gvazdikėlių,
- 1/3 a. š. kardamono,
- 1 1/2 arbatinio šaukštelio cukraus,
- 200 – 250 ml riebaus pieno (nuo 3 % ir daugiau).
1. Į arbatos puodelį sudedame viską, išskyrus pieną ir užpilame verdančių vandeniu. Iš pirmo žvilgsnio prieskonių gali jums pasirodyti daugoka, tačiau bus pilama 1/3 arbatos ir 2/3 pieno, tad jos skonis labai sušvelnės.
2. Pieną kaitiname mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės iki maždaug 70 laipsnių, arba kol jausite, kad indas, kuriame pienas, yra jau per karštas lengvai išlaikyti. Mikrobangų krosnelėje tai trunka nuo 30 – 100 sek. Pieno negalima užvirti.
3. Pusę pieno supilkite į mažą prancūzišką presą ir keletą kartu suspauskite – atleiskite pieną. Indelyje esantis pienas turėtų patrigubėti. Palikite putą 20 sek. pailsėti (išsiskirs skystoji pieno ir pieno putos dalis), o tuomet indelį kelis kartus sukamaisiais judesiais pasukti, tarsi mėgintumėt išmaišyti cukrų be šaukštelio, tam, kad puta susimaišiusi su pienu taptų sunkesnė ir sodresnė.
4. Pilkite į norimą indą pusę puodelio paruoštos arbatos (perkošiant per sietelį) ir visą suplaktą pieną. Viršų pabarstykite cinamonu ar gvazdikėliais. Antram puodeliui suplakite likusį pieną.
* daugiau apie Latte galite pasiskaityti Vanilla Blonde ir Little World.
Planavau gaminti tokią ir vis neprisiruošiu… Tarsi kokia mieganti gražuolė šiuo metu 😀
Žiauriai verta pasigaminti, kad po tokios saldžiau miegotųsi 🙂
Turiu minčių virti sirupą. Tikiuos šis ateinantis savaitgalis bus labai kūrybingas man 😉
Nežinau, kaip tau, bet man po didelių vilčių, dažniausiai tenka nusivilti savim, o įkvėpimas galiausiai ateina netikėtai ir netinkamu metu 🙂
Niekad nebūčiau pasakęs, kad tai arbata 🙂 Atrodo kaip kava 🙂
Manau net ragaujant galima apsigauti ir iki galo nesuprasti – kavą ar arbatą geri 🙂
Dievinu chai latte, tad būtinai išbandysiu tavąją versiją su prancūziškuoju presu 🙂 Pati tai dažniausiai dirbtiniu būdu išplaku grandiozinę putą, o tada drebiu kalną ant arbatos ir valgau šaukšteliu, kol pastarasis pasiekia skystimą 🙂 be-galo-krašto gardu! Ypač rudeniui beldžiantis į langą 🙂
Kavinėje galiu 20 min. kabinėti putą ir tik tada per porą minučių išgerti viską kas liko. Mergaitiškas knaibinėjimas 🙂
Gėda (ir juokinga), bet dar nesu ragavusi chai latte…
Buvau nusipirkusi kažkokį sausą mišinį (kaip kava 3in1), bet jis buvo tokio nesuvokiamo saldumo, jog teko išmesti.
Tas prieskonių mišinys labai jaukiai ir rudeniškai skamba, reikės prisiruošt 🙂
Pirktinis tirpus mišinys, neprilygsta savo prieskoniui mišiniui 🙂