Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2012-10-20

Žagarėliai (narstytiniai)

  Išsikepėm dvigubą porciją žagarėlių ir supratau, jog žagarėliai ne mano desertas. Skanūs jie skanūs, nesupraskit klaidingai, tačiau aš daug labiau pakeliui su sausainiais, pyragais ir šokoladiniais kremais. O ir keistas dalykas įvyko bekepant –  tik įdėjus tešlą į aliejų, aliejus užputojo iki pat viršaus puodo. Kas per velniava?! Teko kepti, kaip užmerktomis akimis, o vartyti taip, kaip maišant sriubą. Nepamenu, jog taip būtų buvę bekepant su bobute. O ir aliejus nesenas… Gali taip nutikti dėl tešlos?

  O šiaip, žagarėliai kaip žagarėliai, iš senos lietuviškų patiekalų knygos, iš kurios kiekvienais metais kepame prėskučius. Tik mani žagarėliai mažesni, vos vieno-poros kąsnių, o jūs galite pjaustyti pagal savo poreikius.

 

ŽAGARĖLIAI (NARSTYTINIAI)
Receptas: A. Ruzgienė „Lietuvių apeiginiai valgiai” (1992 m.) 39 psl.

„Vienguba” porcija:

  • 1 l aliejaus*,
  • 250 g kvietinių miltų,
  • 50 g sviesto,
  • 25 g miltinio cukraus tešlai ir 50 g papuošimui,
  • 3 tryniai,
  • 1 kiaušinis,
  • 50 ml saldžios grietinėlės
  • 1 v. š. degtinės/romo ar kito stipraus gėrimo, kad neprisigertų tešla riebalų,
  • pusė citrinos sulčių ir žievelės**.

1.  Miltus persijoti į dubenį. Sudėti trynius, kiaušinį, miltinį cukrų, minkštą sviestą, grietinėlę ir citrinos sultis bei nutarkuotą žievelę ir viską gerai išminkyti. Tešla bus tvirta ir lanksti.

2.  Tešlą padėjus ant lentos ar tvirto darbastalio, keletų kartų vis perlenkiant, išdaužyti kočėlu, kad atsirastų oro pūslelių.

3.  Tešlą plonai iškočioti, supjaustyti stačiakampiais (norimo dydžio), o per vidurį įpjauti. Vienas tešlos galas išneriamas per skylutę.

4.  Kepame žagarėlius įkaitintame aliejuje, kol gražiai pagelsta.

* originaliame recepte siūloma dėti 0,5 l aliejaus ir pakelį kulinarinių ar kiaulės taukų.
**recepte nurodyti naudoti porą lašų citrinos esencijos, tačiau aš rinkausi natūralias sultis.

  Knygoje rekomenduojama dar viena forma – rožytės. Reikia išpjauti nevienodo dydžio rutulius, juos sudėti vieną ant kito, per vidurį suspausti, o šonus įpjauti peiliu.

***

sako chemija

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: KEPINIAI IR DESERTAI, Kiti desertai, RECEPTAI

« Keksiukai su avietėmis
Juodosios arbatos Chai Latte »

Comments

  1. Indre says

    2012-10-22 at 11:01

    O tavieji labiau traškūs ar labiau kaip spurgos?

    Atsakyti
    • marrti says

      2012-10-22 at 11:24

      Manieji traškūs. 😉

      Atsakyti
      • Indre says

        2012-10-23 at 08:27

        Mėgstu traškius 🙂

        Atsakyti
  2. Davija says

    2012-11-12 at 16:58

    Pats skaniausias vaikystes desertas.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.