Pavasaris !
Šį kartą pirmasis mano mielinių spurgų bandymas.
Nekėliau sau pažadų, jog mano pavasaris bus be saldainių, ledinukų, šokoladų, bandelių, ledų su daug karamelės… bet jei jūs kėlėte sau tokį tikslą, susimąstykit ar tikrai taktiška toliau skaityti?!
Ar skanios? Taip.
Ar pilnai pavyko? Ne.
Galbūt kepiau per karštame aliejuje, o galbūt tešloje kažkur suklydau. Spurgos nebuvo pakankamai purios – štai kame problema.
Bet nepaisant šio nesklandumo, jos tikrai tiko prie arbatos puodelio ir kitą kartą, dar labiau pasistengus, manau iškeps norimas rezultatas.
- 7 g sausų mielių,
- 50 ml šilto vandens,
- 75 g kambario temperatūros sviesto,
- 1 kiaušinis,
- 3 kiaušinių tryniai,
- 1 v. š. brendžio,
- 1/2 a. š. druskos,
- 440 g kvietinių miltų,
- 120 g cukraus,
- 1 l aliejaus (virimui),
- miltelinio cukraus (pabarstymui).
Įdarui:
- Jūsų mėgstamo džemo. (Jei naudosite naminę uogienę, ji turi būti be didelių vaisių ar uogų gabalėlių).
1. Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles.
2. Sviestą išsukite su cukrumi iki purios masės, įmuškite kiaušinį, trynius ir gerai išsukite. Supilkite brendį, mieles, druską ir išmaišykite.
3. Suberkite miltus ir minkykite tešlą, kol pasidarys ligi ir elastinga. Įdėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite ir palikite kilti ~ 1 val. kol tešla padvigubės.
4. Iškilusią tešlą dėkite ant miltais pabarstyto darbastalio, iškočiokite 1,5 cm storio paplotį. Stikline išspauskite apvalias spurgas. Ir išspaudus uždenkite ir dar kartą palikite pakilti ~ 30 min.
5. Iškilusias spurgas dėkite į verdantį aliejų ir kepkite 2- 4 min. iš vienos pusės ir 1 -3 min. iš kitos.
6. Nusausinkite spurgas popieriniu rankšluosčiu. Į iškeptas spurgas įšvirkškite po šaukštelį džemo ir gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
Na, o jeigu sau žadėjote nesmaguriauti, bet vis viena perskaitėte iki galo, tai pamirškite apie visas nelemtas kalorijas ir leiskite sau pasilepinti.
Saulėto pavasario už lango, gėlėtų suknelių, vaisinių ledų ir įkvėpimo !
Receptas: Virtuvė nuo…iki… Nr. 3 (22) 2011
Ineta says
Aš tai per visus savo bandymus supratau, kad naudojant miltus 405 D (pvz: „Ekstra”, „Karališki” ir kt.) tai spurgos visuomet gaunasi puresnės ir aliejaus nei čiut neprisigeria… Tai va:)
Beje taviškės vistiek skaniai atrodo:)
Danas says
…kakavos su spurgomis:), uh, niam….
Karolina says
Būtent šių spurgų ir ieškojau, tikiuosi pavyks! Ačiū už receptuką! 🙂