Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2011-03-14

Minestrone – itališkiems pietums

Italija. Ech…
Norėčiau, jog tik spragtelėjus pirštais ten atsirasčiau. O ten atsiradus pulčiau į vynuogynus. Vaikščiočiau tarp didelių raudonų vynuogių kekių, sename rūsyje sustatyto vyno statinių, pagyvenęs italas man pasakotų koks vynas kvapniausias, kuo tas geresnis už aną arba kodėl taip, o ne kitaip. Galiausiai vakarėjant, ramiai su pasimėgavimu jį ragaučiau, iš didelės taurės. Ir laukčiau ryto, kai mane pasitiktų ekspresso kava. O gal latte? Cappuccino? Macchijato? Caffe con panna?
O vėliau pietūs. Lazanija? Rissoto? Pasta? Ravioli? Pica? Minestrone?
Pasilepinimui tiramisu, panna cotta, migdoliniai pyragaičiai, figų pyragas, triufeliai, biscotti, ryžių pudingas, zuccotto…
Derėtų nepamiršti ir sūrių!

Neišsenkamos galybės to, ką galimą pauostyti, paskanauti, išmėginti. Galima vardinti ir vardinti kiek visko būtų verta išragauti.  Juk manoma, jog vien pastos Italijoje yra gaminama apie 600 rūšių. Matyt visa ta įvairovė mane ir paperka. Ir drąsiai teigiu, jog mano mėgstamiausia virtuvė, tai itališka virtuvė. (Labai apsidžiaugčiau gavus Jamie Oliver knyga „Mano Italija”, tarp kitko.)

Italijos virtuvė labai įvairi. Joje gausu ne tik makaronų, bet ir daržovių, vaisių, žuvies, sūrio patiekalų. Jos maistas ganėtinai lengvas ir ji laikoma viena sveikiausių virtuvių.

O žaviausia jų pietų ar vakarienės dalis ta, jog jie valgo prie didelio stalo, neskubėdami, kartu su visa šeima. Tai mūsų krašte retai jau kur beužtiksi. Visi skubam, lekiam. Taip ir pamirštam, jog dar ir Tikrai Gyventi reikia.

Taigi vaigi, o dabar minestrone. Tai itališka sriuba, kuri pasižymi gausybe ingridijentų ir variantų. Dažniausiai į jos sudėti įeina pupelės, svogūnai, porai, morkos, sultinys ir pomidorai. Taip pat ji gali būti gaminama su makaronais ar ryžiais. Nėra vieno tikslaus minestronės recepto, tai iš ko ji bus gaminama dažnai priklauso nuo esamo sezono, produktų išteklių.

~9 porcijos:

  • 500 g bulvių,
  • 1 poras,
  • 200 g morkų,
  • 250 g cukinijos (1 nedidelė),
  • 500 g pomidorų,
  • 2 saliero stiebai,
  • 1 svogūnas,
  • 1 1/2 l mėsos sultinio*,
  • 4 v. š. aliejaus,
  • 1/2 saujos petražolių,
  • saujos baziliko,
  • 50 g parmezano (ar kito kietesnio sūrio),
  • druskos, juodųjų pipirų pagal skonį.

1.  Nuluptas bulves supjaustyti kubeliais (kaip įprastai sriubai), porą griežinėliais, cukiniją ir morkas pusžiedžiais.

2.  Pomidorus nuplikyti, nulupti jų odelę. Perpjauti per pusę, išimti sėklas (jų nereikės) ir likusią pomidoro dalį supjaustyti stambiais gabalėliais.

3.  Salierą supjaustyti 0,5 cm ilgio gabalėliais. Svogūną smulkiai sukapoti.

4.  Viename puode užvirti sultinį. Kitame pakaitinti aliejų, ,jame apkepinti svogūnus. Paeiliui dėti salierą, morkas, cukiniją ir porą. Viską trumpai apkepinti.

5.  Supilti karštą sultinį į daržoves. Įdėti bulves, pomidorus ir pavirti ~30min.

6.  Sudėti smulkiai sukapotas petražoles ir bazilikus. Įdėti druskos ir pipirų pagal skonį. Nukelti nuo ugnies.

7.  Patiekti su tarkuotu sūriu ir itališka duona (ciabatta).

*Galima naudoti sultinio kubelius, bet aš sultinį gaminau pati. 2 l vandens ~45 min. paviriau mėsos kauliukus su druska, pipirų žirneliais ir lauro lapais. Išvirusį sultinį perkošiau. Natūraliau ir skaniau.

Delizioso!

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: RECEPTAI, SRIUBOS

« Gaivinantis bazilikų gėrimas
Bananinė Latte »

Comments

  1. Ignė says

    2011-03-17 at 00:06

    Hihi siandien kadangi pasakojai apie sriuba specialiai norejau paskaityti kokia ta sriuba 🙂 skamba skaniai.. savaitgali pabandysiu pasigamint 🙂 ..Mm o kalbant apie Italija ir jos maista prisiminiau toki filma Valgyk.Melskis.Mylek jei nematei rekomenduoju kada paziuret 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.