Jau seniai galvoje kirbėjo mintis pasigaminti naminį jogurtą. Nors galvoje daug įvairiausių minčių tūno, turbūt dėl to taip sunku išsirinkti kas bus ant savaitgalio pietų stalo. Bet šis kartas – jogurtui. Iš tiesų, nežinau ar daug tikėjausi iš šio gaminio, bet net gi tų lūkesčių, kurių neturėjau, jis pateisino. Tirštas, salstelėjęs ir gaivus. Kaip tik tai, ko man reikėjo, kai mintyse pavasaris anksčiau laiko. Net ir draugė man pritarė prie arbatos puodelio, kad jau tas toks jausmas atšilimo, nors šiandien už lango ir – 15 ‘C. Ir tikriausiai tas šaltis, kuris žnaibo rankas, kojas ir nosį, tęsis dar pusantro mėnesio, bet velniai nematė, jei nori salotų, tai nori, jei nori meilės, tai nori. Kam čia laužytis.
NAMINIS JOGURTAS
1 l jogurto:
- 3 v. š. natūralaus jogurto,
- 1 l pieno.
1. Pieną supilti į prikaistuvę ir kaitinti, kol beveik užvirs, šonai ims burbuliuoti, o pats pienas garuoti.
2. Pieną palikti atvėsti iki 45’C. Jei neturite termometro, pieną tikrinkite pirštu – jei galite pirštą piene išlaikyti 20 sekundžių, jis tinkamas.
3. Į pieną po 1 šaukštą, maišant plakimo šluotele, sudėti jogurtą. Viską gerai išmaišius, uždengti storu rankšluosčiu ir palikti stovėti 6 – 8 val. (geriausiai per naktį) šiltoje vietoje. Aš stačiau šalia radiatoriaus.
4. Paruoštą jogurtą uždengti ir laikyti šaldytuve.
Pastabos:
*Jogurte ruoškite iš vakaro, tuomet pusryčiams jau turėsite šviežio naminio gaminio bei dings pagunda vis žvilgčioti ar jau sustingęs.
*Šis jogurtas švelnus, salstelėjęs ir tirštas. Sakyčiau skanesnis, nei natūralus jogurtas iš parduotuvių lentynų.
*Jogurtą skaninkite uogiene, vaisiais, riešutais, šokoladu, uogomis, cinamonu, keptais obuoliais, patiekite su pyragu, darykite putėsius, padažus salotoms, šaltsriubes.
*Jogurtui saldinti siūlau naudoti ne cukrų, o medų – sveikiau ir mažiau kalorijų.
***
naujas mėgstamiausias
Kaip tik šiandien pasidariau jogurto, žiūrėsim kas gausis, nekantrauju sulaukti ryto ir paskanauti naminio jogurto:)
Būtų malonu sužinoti kaip gi pasisekė 🙂 ar patiko.
Gavosi tiesiog puikiai, net nesitikėjau tokio rezultato! Valgiau pusryčiams su bananu, razinomis ir riešutais, puikus derinys, labai ačiū už receptą 😉
Šypsausi ir džiaugiuosi 🙂