Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2011-02-19

Pirmasis macarons bandymas

„Žmonės, neturintys laiko, paprastai nieko neveikia.” Georgas Kristofas Lichtenbergas

Mano pastebėjimas – mieste laikas bėga visiškai kitaip, nei mažame miestelyje ar kaime. Čia atrodo, jog neturi laiko, tačiau nieko neveiki. Laikas lėkte lekia. Ir net nepastebi kaip savaitė po savaitės praeina mėnesiai ar metų laikai, o galiausiai patys metai… Ir tame laiko verpete, į kurį įkrenti, dažnai vis sunkiau atrandi laiko patiems artimiausiems (arba čia tik mano yda, su kuria man sunku susidoroti).

√ Dar vienas tikslas – išmokti tvarkyti savo laiką.

Naujas mano išbandymas – prancūziški gardėsiai – „macarons„. Ir jei kas nežinote, tai visiškai nesusiję su mums kasdieniais makaronais ir visomis kitomis pastomis. „Macarons” yra nedideli apskritimo formos sausainiukai, kurie gaminami iš kiaušinio baltymų, migdolų miltų ir cukraus. Du iškepti sausainiukai yra tarpusavyje suklijuojami kremu. Šie sausainiukai gali būti įvairiausių spalvų, skonių, o kremų variantai matyt nesuskaičiuojami. Jų tiek, kiek fantazijos – šokoladiniai, karameliniai, braškiniai, apelsininiai, arbatiniai, sviestiniai…
„Macarons” iš tiesų verti dėmesio!

Mama sakė yra kažką panašaus valgiusi, tik jie buvę tąsesni ir didesni, bet nė nenutuokiu apie ką ji čia. O jūs?

~20 „macarons”:

  • 125 g cukraus pudros,
  • 75 g migdolų miltų,
  • 2 dideli kiaušinių baltymai,
  • 5 v. š. (65 g) cukraus
  • maistinių dažų (jei norima)
  • truputi maltos kavos pabarstymui.

1.  Išplakti kiaušinio baltymus iki standumo.

2.  Sumalti 75 g migdolų iki miltų. Į sumaltus migdolus įdėti cukraus pudrą ir dar šiek tiek pamalti. Tam, kad migdolai susimaišytų su cukrumi ir neliktų cukraus pudros grumstelių.

3.  Jei norima kelių spalvų „macarons”, išplaktus baltymus reikia padalinti į tiek dalių, kiek bus spalvų. Į kiekvieną baltymų dalį įdėti pasirinktas spalvas ir gerai išmaišyti.

4.  Į kiekvieną baltymų masę proporcingai padalinus suberti migdolų miltus ir išmaišyti šaukštu/mentele. Maišyti tiek, kad padėjus šaukštelį masės į lėkštute, jos paviršius gražiai susilies (neliks dėjimo ruožų). Reikia nepermaišyti. Turi gautis ne per tiršta ir ne per skysta. (Skaičiau, kad maišant reikia padaryti ne daugiau, kaip 50 pasukimų).

5.  Konditerinių švirkštu (jei neturite tiks ir šaukštelis) ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti 2-3 cm skersmens apskritimus (kepimo popieriumi vos vos pabarsčiau miltais, kilo baimė, jog gali vėliau neatlipti). Galite juos šiek tiek pabarstyti malta kava. Suformuotus sausainiukus palikti pastovėti 1 val., kad viršus šiek tiek apstingtų.

6.  Kepti 170’C 13-15 min. Nuo popieriaus nuimti atvėsusius.

KARAMELINIS KREMAS

  • 5 irisai,
  • 3 kupini šaukštai smulkinto juodo šokolado,
  • 2 v. š. grietinėlės.

Vandens vonelėje šiek tiek pašildyti grietinėlę, į ją sudėti irisus ir šokoladą. Kaitinti ir maišyti kol masė taps vientisa. Atvėsinti ir kai masė taps pakankamai standi, ją suklijuoti dvi „macarons” puses.

***

BALTO ŠOKOLADO KREMAS

  • plytelė balto šokolado
  • kupinas šaukštas norimo džemo (naudojau su cukrumi trintas spanguoles)
  • 3 v. š. grietinėlės

Vandens vonelėje šiek tiek pašildyti grietinėlę, sudėti į ją šokoladą ir džemą. Viska kaitinti ir maišyti, kol masė taps vientisa. Atvėsinus juo suklijuoti „macarons”.

Šie skanūs maži gardėsiai nustebins aptikti dovanų dėžutėje arba bus maža šventė jums patiems.

Skanaus !

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: KEPINIAI IR DESERTAI, Kiti desertai, Pyragaičiai, RECEPTAI

« Cinamono ritinėliai (rolls)
Vyno želė »

Comments

  1. J says

    2011-03-01 at 11:37

    wow, tobula!

    Atsakyti
  2. Ineta says

    2011-03-01 at 14:37

    Kokie gražuoliai!!!!:) Paskurinis mano bandymas buvo nevykęs… tai dabar bijau begamint…:)

    Atsakyti
  3. marrti says

    2011-03-01 at 17:28

    Ineta, pradžioje vis skaičiau kaip visiems nesigauna iš pirmo karto ir galvojau, kad ojėj – ir man nepavyks. Bet. Stropiai, iš lėto ir kažkas panašaus galiausiai išėjo. Tik patys ‘sijonėliai’ manau dar per maži gavosi. Siūlau tau nenuleisti rankų, nes jie verti vargo 😉

    Atsakyti
  4. Juliana says

    2011-03-01 at 17:55

    Gražuoliai. Ypač patiko kur jie dėžutej guli 🙂
    O skonis labai migdoliškas? Tiesiog aš negaliu pakęsti marcipano, gaminamo iš migdolų, tai jei jie ir čia labai jaučiasi, jaučiu nepamėgsiu 🙁
    O mama tavo kalbėjo apie orinius pyragaičius (esu beveik įsitikinus). Tai du maždaug persiko dydžio morengai suklijuoti plakta grietinėle arba sviestiniu kremu. Dievinu juos 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2011-03-02 at 17:48

      Skonis nėra toks kaip marcipano ar toks kaip valgant patį migdolą. Net nežinau kaip ji apibūdinti. Saldu, skaniai saldu ir norisi vis daugiau suvalgyti 😀 . Bet jei mano mama tikrai valgė tuos orinius morengus, tai macarons tuomet skoniu kažkuo panašūs juos. Aš manau (bent savo subjektyvia nuomone), kad tau patiktų net jei nemėgsti migdolų. 🙂

      Atsakyti
  5. Indre says

    2011-03-03 at 15:44

    Kaip naminiai atrodo puikiai 🙂

    Atsakyti
  6. Vykinte says

    2012-03-19 at 14:28

    Sveiki 🙂 o tu baltymus laikei 24val. kambario temperatūroje?

    Atsakyti
    • marrti says

      2012-03-20 at 19:31

      Vykinte, aš baltymų nelaikiau 24 val. Žinoma čia šiokia tokia klaida, bet tuomet neturėjau tam tiek laiko. Tačiau vienaip ar kitaip iš senesnių baltymų, palaikytų 24 val., turėtų gautųsi geriau, kadangi nežinau kodėl, bet senesni baltymai labiau tinkami ir geriau pavyksta kepant morengus 🙂

      Atsakyti
  7. Laisvune says

    2012-06-20 at 21:02

    nė nepasakyčiau, kad čia pirmasis bandymas!
    mano pirmasis gavosi.. kaip čia pasakius, ganėtinai nevykęs.. 🙂 bet mėginsiu dar kartelį, gal pavyks. 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2012-06-20 at 21:26

      Matyt aš buvau laimingoji, jog man pavyko. Bet manau iki tobulumo dar toli, o pirmo karto taip antro ir nebuvo 🙂

      Atsakyti
  8. Aiste :) says

    2013-02-21 at 21:33

    Laba, ar galėtumėte man parašyti į e’mailą? Turiu jums pasiūlymą 🙂

    Atsakyti
  9. Kamilė says

    2013-02-23 at 16:45

    kelių procentų grietinėlės reikia?

    Atsakyti
  10. Margarita says

    2013-04-01 at 10:35

    Kurioj vietoj dėjai cukrų ? Kartu su sukraus pudra ir migdolais malei? Ar plakant kiaušinio baltymą?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.