„Žmonės, neturintys laiko, paprastai nieko neveikia.” Georgas Kristofas Lichtenbergas
Mano pastebėjimas – mieste laikas bėga visiškai kitaip, nei mažame miestelyje ar kaime. Čia atrodo, jog neturi laiko, tačiau nieko neveiki. Laikas lėkte lekia. Ir net nepastebi kaip savaitė po savaitės praeina mėnesiai ar metų laikai, o galiausiai patys metai… Ir tame laiko verpete, į kurį įkrenti, dažnai vis sunkiau atrandi laiko patiems artimiausiems (arba čia tik mano yda, su kuria man sunku susidoroti).
√ Dar vienas tikslas – išmokti tvarkyti savo laiką.
Naujas mano išbandymas – prancūziški gardėsiai – „macarons„. Ir jei kas nežinote, tai visiškai nesusiję su mums kasdieniais makaronais ir visomis kitomis pastomis. „Macarons” yra nedideli apskritimo formos sausainiukai, kurie gaminami iš kiaušinio baltymų, migdolų miltų ir cukraus. Du iškepti sausainiukai yra tarpusavyje suklijuojami kremu. Šie sausainiukai gali būti įvairiausių spalvų, skonių, o kremų variantai matyt nesuskaičiuojami. Jų tiek, kiek fantazijos – šokoladiniai, karameliniai, braškiniai, apelsininiai, arbatiniai, sviestiniai…
„Macarons” iš tiesų verti dėmesio!
Mama sakė yra kažką panašaus valgiusi, tik jie buvę tąsesni ir didesni, bet nė nenutuokiu apie ką ji čia. O jūs?
~20 „macarons”:
- 125 g cukraus pudros,
- 75 g migdolų miltų,
- 2 dideli kiaušinių baltymai,
- 5 v. š. (65 g) cukraus
- maistinių dažų (jei norima)
- truputi maltos kavos pabarstymui.
1. Išplakti kiaušinio baltymus iki standumo.
2. Sumalti 75 g migdolų iki miltų. Į sumaltus migdolus įdėti cukraus pudrą ir dar šiek tiek pamalti. Tam, kad migdolai susimaišytų su cukrumi ir neliktų cukraus pudros grumstelių.
3. Jei norima kelių spalvų „macarons”, išplaktus baltymus reikia padalinti į tiek dalių, kiek bus spalvų. Į kiekvieną baltymų dalį įdėti pasirinktas spalvas ir gerai išmaišyti.
4. Į kiekvieną baltymų masę proporcingai padalinus suberti migdolų miltus ir išmaišyti šaukštu/mentele. Maišyti tiek, kad padėjus šaukštelį masės į lėkštute, jos paviršius gražiai susilies (neliks dėjimo ruožų). Reikia nepermaišyti. Turi gautis ne per tiršta ir ne per skysta. (Skaičiau, kad maišant reikia padaryti ne daugiau, kaip 50 pasukimų).
5. Konditerinių švirkštu (jei neturite tiks ir šaukštelis) ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti 2-3 cm skersmens apskritimus (kepimo popieriumi vos vos pabarsčiau miltais, kilo baimė, jog gali vėliau neatlipti). Galite juos šiek tiek pabarstyti malta kava. Suformuotus sausainiukus palikti pastovėti 1 val., kad viršus šiek tiek apstingtų.
6. Kepti 170’C 13-15 min. Nuo popieriaus nuimti atvėsusius.
KARAMELINIS KREMAS
- 5 irisai,
- 3 kupini šaukštai smulkinto juodo šokolado,
- 2 v. š. grietinėlės.
Vandens vonelėje šiek tiek pašildyti grietinėlę, į ją sudėti irisus ir šokoladą. Kaitinti ir maišyti kol masė taps vientisa. Atvėsinti ir kai masė taps pakankamai standi, ją suklijuoti dvi „macarons” puses.
***
BALTO ŠOKOLADO KREMAS
- plytelė balto šokolado
- kupinas šaukštas norimo džemo (naudojau su cukrumi trintas spanguoles)
- 3 v. š. grietinėlės
Vandens vonelėje šiek tiek pašildyti grietinėlę, sudėti į ją šokoladą ir džemą. Viska kaitinti ir maišyti, kol masė taps vientisa. Atvėsinus juo suklijuoti „macarons”.
Šie skanūs maži gardėsiai nustebins aptikti dovanų dėžutėje arba bus maža šventė jums patiems.
Skanaus !
J says
wow, tobula!
Ineta says
Kokie gražuoliai!!!!:) Paskurinis mano bandymas buvo nevykęs… tai dabar bijau begamint…:)
marrti says
Ineta, pradžioje vis skaičiau kaip visiems nesigauna iš pirmo karto ir galvojau, kad ojėj – ir man nepavyks. Bet. Stropiai, iš lėto ir kažkas panašaus galiausiai išėjo. Tik patys ‘sijonėliai’ manau dar per maži gavosi. Siūlau tau nenuleisti rankų, nes jie verti vargo 😉
Juliana says
Gražuoliai. Ypač patiko kur jie dėžutej guli 🙂
O skonis labai migdoliškas? Tiesiog aš negaliu pakęsti marcipano, gaminamo iš migdolų, tai jei jie ir čia labai jaučiasi, jaučiu nepamėgsiu 🙁
O mama tavo kalbėjo apie orinius pyragaičius (esu beveik įsitikinus). Tai du maždaug persiko dydžio morengai suklijuoti plakta grietinėle arba sviestiniu kremu. Dievinu juos 🙂
marrti says
Skonis nėra toks kaip marcipano ar toks kaip valgant patį migdolą. Net nežinau kaip ji apibūdinti. Saldu, skaniai saldu ir norisi vis daugiau suvalgyti 😀 . Bet jei mano mama tikrai valgė tuos orinius morengus, tai macarons tuomet skoniu kažkuo panašūs juos. Aš manau (bent savo subjektyvia nuomone), kad tau patiktų net jei nemėgsti migdolų. 🙂
Indre says
Kaip naminiai atrodo puikiai 🙂
Vykinte says
Sveiki 🙂 o tu baltymus laikei 24val. kambario temperatūroje?
marrti says
Vykinte, aš baltymų nelaikiau 24 val. Žinoma čia šiokia tokia klaida, bet tuomet neturėjau tam tiek laiko. Tačiau vienaip ar kitaip iš senesnių baltymų, palaikytų 24 val., turėtų gautųsi geriau, kadangi nežinau kodėl, bet senesni baltymai labiau tinkami ir geriau pavyksta kepant morengus 🙂
Laisvune says
nė nepasakyčiau, kad čia pirmasis bandymas!
mano pirmasis gavosi.. kaip čia pasakius, ganėtinai nevykęs.. 🙂 bet mėginsiu dar kartelį, gal pavyks. 🙂
marrti says
Matyt aš buvau laimingoji, jog man pavyko. Bet manau iki tobulumo dar toli, o pirmo karto taip antro ir nebuvo 🙂
Aiste :) says
Laba, ar galėtumėte man parašyti į e’mailą? Turiu jums pasiūlymą 🙂
Kamilė says
kelių procentų grietinėlės reikia?
Margarita says
Kurioj vietoj dėjai cukrų ? Kartu su sukraus pudra ir migdolais malei? Ar plakant kiaušinio baltymą?