Šeštadienio vakarą praleidau su filmu „50/50”. Ir prajuokino, ir sugraudino. Filmas apie jauną vyrą, kuriam diagnozuojamas auglys. Visas veiksmas apie tai, kaip jam sekasi su tuo susidoroti, jausmų pasikeitimus ir aplinkinių palaikymą. Perdėjau rūpestinga mama, kietuolis draugas, simpatinga psichologė. Neliūdnas, bet nuoširdus filmas. Vertas dėmesio.
***
Šiuos sausainius nužvelginėjau įvairiuose blog’uose ir vis galvodavau ar jie kažkuo ypatingi.Vienas dalykas, kuriuo įsitikinau, – jie labai labai šokoladiniai. Tikrai skanūs. O prieš į tešlą įdedant miltus, turime patrauklius saldžius šokoladinius putėsius. Net suabejojau tą akimirką ar tikrai noriu sausainių… Bet susiėmiau ir iškepiau. Iš viršaus jie traškūs, o viduje minkšti. Kambariokė juos vadino meduoliais ir viskas. Čia ne sausainiai, o meduoliai jos akimis. Tad matyt, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.
Šiuos nuostabius sausainius taip pat užtikau pas Julę ir Neringą . Galbūt ir kažkas kitas jais pasidalinote, bet matyt akys neužmatė.
Skaitant receptus visur buvo parašyta, kad tešla turi gautis kietoka. Na nežinau kaip kitiems, bet arba aš kietumą suprantu kitaip arba kažkas ne to. Nes man tešla gavosi gan lipni, o kai atšaldžiau tapo kieta kaip sviestas, iškepė sutrūkinėję ir viskas čiki. Bet kaip ta kietoką reikėjo suprast, dar dabar nesuprantu, nes mano akimis kietoka tešla tada, kai nelimpa prie rankų ir jai reikia nemažai miltų.
SAUSAINIAI „SUSKILĘS LEDAS”
Receptas: Vilma Bartuškaitė „Dovanos iš virtuvės” (2010)
2 skardos sausainių:
- 200 g juodo šokolado,
- 150 g cukraus,
- 2 kiaušiniai,
- 110 g sviesto,
- 220 g miltų,
- 2 a. š. vanilinio cukraus (naudoju su tikros vanilės sėklomis),
- 0,5 a. š. kepimo miltelių,
- žiupsnelis druskos,
- cukraus pudros.
1. Šokoladą ir sviestą ištirpdyti dubenėlyje virš garų. Kai masė tampa vientisa, nukelti ir padėti į šalį.
***
naujas Gorillaz video klipas. Neapsieita be „Converse” reklamos, bet vis viena užskaitau. Galbūt verta laukti tęsinio?
Jurgita says
mano pirma mintis neskaičius recepto – meduoliai! :)) labai skaniai atrodo, norėčiau kokių, mmm, penkių tiksliai (man kassekmadieninis saldumynų poreikis 🙂
marrti says
5 ta riba, kai jautiesi pakankamai paragavęs, jog sustotum ragauti :D.
Neringa says
Marta, mano tesla tikrai nelipo prie ranku, o atvesinus ji labai graziai formavosi, kaip plastelinas. kadangi gaminai pagal kita recepta sunku spresti kodel jie tau nesutukinejo giliau, tik matau, kad permazai apvoliojai cukraus pudroj. Bet jei patiko manau isbandysi ir pagal kitus saltinius issikepti ir turesi su kuo palyginti 😉
marrti says
Neringa, štai ir gavau atsakymą į savo neaiškumą! ačiū 🙂 galbūt nesutrūkinėjo giliau dėl miltų kiekio, manau… Bet formavosi ir man jie gerai. Kitą kart šiek tiek kitaip bandyt reiks.
Aurelija says
O aš formuodama sausainiukus juos pirmiau apvolioju paprastame cukruje, o po to tik pudroje… gal tai irgi turi įtakos sutrūkinėjimui?
Marta says
Ar cukrus įtakoja trukinėjimą, tikrai nežinau. Manau, kad dėl cukraus jie gali būti šiek tiek traškesni iš išorės 🙂
Neringa says
Aurelija, manau neturi reiksmes, o kam dar cukruje volioti ir taip saldus 🙂
As kepiau pagal kelis receptus – pavyko puikiai pagal abu
Aurelija says
Manau, kad Marta, dėl traškios plutelės esate teisi, nes visada darau su dvejais cukrumis, todėl net nepagalvojau apie tai 🙂 Tik man dar viena mintis kilo, o negalėtų paprastas cukrus būti naudojamas tam, kad kepant pudra taip nesudrėktų ir sausainiukai baltesni išeitų? 🙂
marrti says
Manau, kad cukrus traškumui arba saldumui, nes logiškai mąstant, prie cukraus cukraus pudra nelimpa, tad rutuliukai dar mažiau ją turėtų pasidengti :).
danas says
tobula!
Marta says
ačiū 😉