Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2012-03-04

Sausainiai suskilęs ledas

Šeštadienio vakarą praleidau su filmu „50/50”. Ir prajuokino, ir sugraudino. Filmas apie jauną vyrą, kuriam diagnozuojamas auglys. Visas veiksmas apie tai, kaip jam sekasi su tuo susidoroti, jausmų pasikeitimus ir aplinkinių palaikymą. Perdėjau rūpestinga mama, kietuolis draugas, simpatinga psichologė. Neliūdnas, bet nuoširdus filmas. Vertas dėmesio.

 

***

Šiuos sausainius nužvelginėjau įvairiuose blog’uose ir vis galvodavau ar jie kažkuo ypatingi.Vienas dalykas, kuriuo įsitikinau, – jie labai labai šokoladiniai. Tikrai skanūs.  O prieš į tešlą įdedant miltus, turime patrauklius saldžius šokoladinius putėsius. Net suabejojau tą akimirką ar tikrai noriu sausainių… Bet susiėmiau ir iškepiau. Iš viršaus jie traškūs, o viduje minkšti. Kambariokė juos vadino meduoliais ir viskas. Čia ne sausainiai, o meduoliai jos akimis. Tad matyt, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.

Šiuos nuostabius sausainius taip pat užtikau pas Julę  ir Neringą . Galbūt ir kažkas kitas jais pasidalinote, bet matyt akys neužmatė.

Skaitant receptus visur buvo parašyta, kad tešla turi gautis kietoka. Na nežinau kaip kitiems, bet arba aš kietumą suprantu kitaip arba kažkas ne to. Nes man tešla gavosi gan lipni, o kai atšaldžiau tapo kieta kaip sviestas, iškepė sutrūkinėję ir viskas čiki. Bet kaip ta kietoką reikėjo suprast, dar dabar nesuprantu, nes mano akimis kietoka tešla tada, kai nelimpa prie rankų ir jai reikia nemažai miltų.

SAUSAINIAI „SUSKILĘS LEDAS”
Receptas: Vilma Bartuškaitė „Dovanos iš virtuvės” (2010)

2 skardos sausainių:

  • 200 g juodo šokolado,
  • 150 g cukraus,
  • 2 kiaušiniai,
  • 110 g sviesto,
  • 220 g miltų,
  • 2 a. š. vanilinio cukraus (naudoju su tikros vanilės sėklomis),
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių,
  • žiupsnelis druskos,
  • cukraus pudros.

1.  Šokoladą ir sviestą ištirpdyti dubenėlyje virš garų. Kai masė tampa vientisa, nukelti ir padėti į šalį.
2.  Atskirti kiaušinio baltymus nuo trynių. Baltymus plakti iki standumo. Supilti cukrų ir dar kartą gerai išplakti (gauname morenginę masę).
3.  Į šokolado masę įmaišyti kiaušinio trynius. Taip pat įmaišyti plaktus kiaušinio baltymus.
4.  Miltus sumaišyti su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais. Viską persijoti į dubenį su šokolado mase, įberti žiupsnelį druskos ir gerai  išmaišyti ar lėtai išplakti. Tešla pasak knygos turėtų gautis kietoka. Man tešla gavosi gan lipni ir nepanaši į sausainių tešla, kuri nelimpa prie rankų. Tuomet tešlą dėti į šaldytuvą bent 3 val.
5.  Iš sustingusios tešlos formuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus, juos apvolioti cukraus pudroje ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą.
6.  Kepti 170 ‘C 12 min, kol sausainiai gražiai suskeldės. Kepiau 8 min. kaitinant viršų ir apačią, o likusioms 4 įjungus karšto oro funkciją. 
Sausainiai iškepė puikiai. Šokolado mėgėjams.

***

naujas Gorillaz video klipas. Neapsieita be „Converse” reklamos, bet vis viena užskaitau. Galbūt verta laukti tęsinio?

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: KEPINIAI IR DESERTAI, RECEPTAI, Sausainiai

« Aguonų vyniotinis ir geras darbas
Vištiena troškinta raudoname vyne »

Comments

  1. Jurgita says

    2012-03-04 at 21:37

    mano pirma mintis neskaičius recepto – meduoliai! :)) labai skaniai atrodo, norėčiau kokių, mmm, penkių tiksliai (man kassekmadieninis saldumynų poreikis 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2012-03-04 at 21:59

      5 ta riba, kai jautiesi pakankamai paragavęs, jog sustotum ragauti :D.

      Atsakyti
  2. Neringa says

    2012-03-04 at 23:01

    Marta, mano tesla tikrai nelipo prie ranku, o atvesinus ji labai graziai formavosi, kaip plastelinas. kadangi gaminai pagal kita recepta sunku spresti kodel jie tau nesutukinejo giliau, tik matau, kad permazai apvoliojai cukraus pudroj. Bet jei patiko manau isbandysi ir pagal kitus saltinius issikepti ir turesi su kuo palyginti 😉

    Atsakyti
    • marrti says

      2012-03-04 at 23:54

      Neringa, štai ir gavau atsakymą į savo neaiškumą! ačiū 🙂 galbūt nesutrūkinėjo giliau dėl miltų kiekio, manau… Bet formavosi ir man jie gerai. Kitą kart šiek tiek kitaip bandyt reiks.

      Atsakyti
  3. Aurelija says

    2012-03-05 at 12:05

    O aš formuodama sausainiukus juos pirmiau apvolioju paprastame cukruje, o po to tik pudroje… gal tai irgi turi įtakos sutrūkinėjimui?

    Atsakyti
    • Marta says

      2012-03-05 at 14:07

      Ar cukrus įtakoja trukinėjimą, tikrai nežinau. Manau, kad dėl cukraus jie gali būti šiek tiek traškesni iš išorės 🙂

      Atsakyti
  4. Neringa says

    2012-03-05 at 14:12

    Aurelija, manau neturi reiksmes, o kam dar cukruje volioti ir taip saldus 🙂

    As kepiau pagal kelis receptus – pavyko puikiai pagal abu

    Atsakyti
  5. Aurelija says

    2012-03-05 at 15:42

    Manau, kad Marta, dėl traškios plutelės esate teisi, nes visada darau su dvejais cukrumis, todėl net nepagalvojau apie tai 🙂 Tik man dar viena mintis kilo, o negalėtų paprastas cukrus būti naudojamas tam, kad kepant pudra taip nesudrėktų ir sausainiukai baltesni išeitų? 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2012-03-05 at 19:15

      Manau, kad cukrus traškumui arba saldumui, nes logiškai mąstant, prie cukraus cukraus pudra nelimpa, tad rutuliukai dar mažiau ją turėtų pasidengti :).

      Atsakyti
  6. danas says

    2012-03-06 at 20:31

    tobula!

    Atsakyti
    • Marta says

      2012-03-06 at 21:24

      ačiū 😉

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.