Šių sausainių idėja gimė štai taip:
1. Kažkada viename maisto bloge (deja niekaip negaliu prisiminti kokiame) užtikau labai gražius sezaminius sausainius. Tokius, dėl kurių iš kart tįsta seilė ir jie tampa pirmi gaminimo eilėje.
2. Dar viename puslapyje radau įdomią ir paprastą užkandžio idėją. Tai buvo stiklinės pieninių gėrimų, uždengtos sausainiais. Atrodė labai apetitiškai ir jau dabar rezgu planus, kur galėčiau tai panaudoti.
Galbūt vasarą… kai galėsiu iš saldžių, raudonų žemuogių pagaminti kvapnų pieninį kokteilį ir iškepti traškių vanilinių sausainių. Juos grakščiai uždėti ant uogų pieno ir vaišinti pavakariais namiškius ar užklydusius draugus.
Gal žiemą, kai šiltas pienas ir cinamono sausainiai puikiai sušildo atlėkusius iš lauko.
O galbūt tai suviliotų ir per vakarėlį ar jaukų pasisedėjimą?!
3. Tai coffee inn. Kodėl? Nes ten užtikau didelius sausainius. Tokius ne vieno kąsnio, šokoladinius. O kadangi už vieną sausainį mokėti kokius 3lt man tikrai gaila, supratau, kad tai naujas mano tikslas.
Tai gi sudėjus visus šiuos 3 atradimus ir padarius iš jų vieną iškepė mano sausainiai. Dideli, sezaminiai ir labai skanūs su pienu (net man, nemėgstančiai gerti pieno).
Beje, coffee inn rekomenduoju paragauti sūrio pyrago. Klasikinio ar bananinio. Nuodėmingai skanus! Ir visai negaila jam paaukoti kelių litų. Skonis vertas kišenpinigių.
Kitas mano tikslas – pagaminti tokį ar dar skanesnį cheescake’ą.
Bet grįžkime prie sausainių.
2 skardos sausainių:
- 200 g sviesto,
- 100 g cukraus,
- 100 g rudojo cukraus,
- 2 v. š. (su kaupu) medaus,
- 1 kiaušinis,
- 340 g miltų,
- 1/2 a. š. sodos,
- 1/2 a. š. kepimo miltelių,
- 1/2 a. š. druskos,
- sezamo sėklų/ aguonų.
1. Išsukti kambario temperatūros sviestą, baltą, rudą cukrų ir medų. Įplakti kiaušinį.
2. Sumaišyti miltus, sodą, kepimo miltelius ir druską. Įberti viską į sviesto masę ir gerai išminkyti. Tešla turi šiek tiek lipti prie rankų (jei labai lipni, įdėkite daugiau miltų). Išminkius palikti tešlą šaltai 30 min.
3. Iš tešlos daryti norimo dydžio rutuliukus, juos apvolioti sezamo sėklose ar aguonose.
4. Dėti rutuliukas į kepimo popieriumi išklotą skardą ir juos spustelėti, kad susiplotų.
5. Kepti 7 – 11 min. 180’C . Kepimo laikas priklauso nuo jums norimo sausainio dydžio ir storio (kepti kol gražiai apskrus).
Sausainiai nebuvo visiškai traškūs, bet ir nebuvo minkšti. Toks aukso viduriukas tarp to ir to.
Ar kartosiu? Tikrai taip.
san says
Kokie dailūs! Bandysiu šiandien!
Vaida says
Išbandžiau ir man patiko!!! Tik su aguonom, mano manymu, nereikt7 persistengt, vos vos apvoliot ir ok 🙂 Ačiū už receptą 😉