Jei neturite geros orkaitės, bijote ja naudotis ar dar kažkokie aspektai stabdo nuo kepinių – visuomet geras, o gal dar geresnis variantas – šaldyti desertai. Putėsiai, želės, pudingai, kremai ir t.t. Kai kuriems iš ties reikės pasistengti, o kai kurie pagaminami taip paprastai, jog tikrai nesugadinsit vakarėlio. O jei ruošiate skanėstus dideliam kiekiui žmonių – tai paprasčiau. O paprasti dalykai, gali atrodyti dar ir įspūdingai. Jei pasirinksite tinkamas taures, stiklainėlius – išgirsite ne vieną „Vau!”.
Mano patarimai:
- apgalvokite kokios spalvos bus desertas (pagal tai galite pasirinkti sultis želei). Pvz jei jūsų vakarėlyje dominuoja auksinė spalva, puikiai tiks raudona, o galbūt kaip tik ryškiai geltona spalva;
- desertui pasirinkite grakščias stiklines: martinio, likerio taureles, žemas viskio stiklines, šampano taures… bei jas prieš tai kruopščiai išvalykite/išblizginkite;
- nepripilkite deserto sklidinai. Daug grakščiau, kai stiklinėje dar yra tuščios vietos. Tarsi desertas akvariume;
- dekoravimui naudokite konditerinį švirkštą – neištepliosite sienelių kremu ir bus 10 kartų gražiau;
- nepamirškite paskutinio akcento – šokolado drožlių, gražios uogelės, sausainėlio, vaisiaus skiltelės. Šis paskutinis štrichas užbaigs desertą, aprengs pilnai.
Svarbiausia įdėti šiek tiek kruopštumo ir fantazijos. Tekšt šlekšt ne visada atrodo gerai. Ne visi mes esam Jamie Oliver, kuriam tai gaunasi gražiai.
Bet.. jei vis dėl to norit visai nesistengti – tuomet geriau rinkitės šiek tiek grubesnius indelius – labai storo stiklo, molio, nedidelius puodelius. Juose šaukštu sudėti desertai atrodys taip pat gerai, nes atitiks rustic stilių.
Spanguolių želė su vaniliniu maskarponės kremu
6 porcijos (arba 8 mažesnės)
Pagrindiniai įrankiai:
- nedidelis puodas
- elektrinis plaktuvas/mikseris
- konditerinis švirkštas (nebūtinas, bet labai rekomenduotinas)
- šaldytuvas
Spanguolių žėlei:
- 4 arb. š. želatinos
- 750 ml spanguolių sulčių
- 1 apelsino žievelės
- 1 cinamono lazdelės
- 75 g cukraus
Maskarponės kremui
- 2 kiaušinio trynių
- 75 g cukraus
- 250 g maskarponės
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 300 g grietinėlės (plakamosios, 35 % riebumo)
Patiekimui:
- imbierinių sausainių
- šokolado drožlių
Gaminimas:
- Paruoškite žėlę. Puodelyje užpilkite želatiną nedideliu kiekiu vandens, kad apsemtų ir palikite išbrinkti.
- Tuo metu į nedidelį puodą supilkite spanguolių sultis, sudėkite apelsino žievelę (nuluptą skustuku, kad būtų kuo mažiau baltos žievelės masės), cinamono lazdelę ir cukrų. Viską užkaiskite ant ugnies ir kaitinkite kol cukrus išsilydis. Užvirti nereikia.
- Želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol išsilydis (apie 20 s). Supilkite maišant į karštas spanguolių sultis. Viską palikite atvėsti.
- Atvėsusias sultis perkošiant supikite į 6 – 8 stiklines. Dėkite į šaldytuvą pernakt, kol sustings (arba bent 5 val.).
- Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius ir cukrų. Viską išplakite elektriniu plaktuvu iki purios balkšvos masės. Tuomet įplakite maskarponę ir vanilės ekstraktą.
- Kitame dubenyje iki standumo išplakite grietinėlę.
- Į išplaktą grietinėlę sudėkite maskarponės plakinį. Viską plakite plaktuvu iki vientisos masės, kol masės išlaikys formą. Tačiau neperplakite – neturi tapti labai tirštu kremu.
- Paruoštą kremą dėkite į konditerinį švirkštą ir išspauskite jį ant sustingusios želės viršaus. Tai galite atlikti ir tiesiog šaukštu, tačiau naudojant švirkštą/maišelį išvengsite ištepliotų stiklinės kraštų. Bus dailiau ir gražiau.
- Ant viršaus užberkite šokolado drožlių. Jei turite – užberkite imbierinių sausainių trupinių.
Parašykite komentarą