Alus – tikriausiai vienas geriausiai pažįstamų ir mėgstamų gėrimų Lietuvoje. Tačiau nors jo populiarumas didelis, drįsčiau teigti, jog tik dabar maži aludariai, išskirtiniai alaus skoniai ir jo rūšys randa tiesesnį kelią į parduotuvių ir vartotojų lentynas. Netgi didieji aludariai, kaip Švyturys ar Vilkmergė ima gaminti įdomesnius ir naujo stiliaus alus. Pastarojo vyšnių KRIEK alus laukia savo eilės. Žinomais tampa įvairūs bravorai siūlantys ekskursijas ir degustacijas.
Raudonų plytų alaus darykla yra vienas iš projektų, kuris mane labai užkabino. Jau viso alaus paragavau, džiaugiuosi juo baruose ir dar labiau džiaugiuosi gražiais buteliukais, kurių talpa kaip tik man. Viena iš įdomesnių rūšių – saldus stautas „Ryklio kavinukas”, kuris sukurtas kartu su Emanueliu Rykliu, „Crooked Nose & Coffee Stories” manufaktūros įkūrėju. Šioje manūkfaktūroje lankėmės ir alaus pristatyme. Ir tikriausiai tuomet dėl aplinkos ir malonaus bendravimo alus mane apžavėjo. Jo skonyje ryškiai jaučiasi kava, jis aromatingas, klampus ir saldus. Brandintas su Kolumbijos Medeljino regione auginta švelniai skrudinta kava. Didelio kiekio išgerti nesinori/nesigauna, tačiau puikiai tinka šalia maisto ar šalia vakarienės.
Dar puikiai tinka ir į maistą.
Užmačiau alaus karamelės spragėsių receptą ir supratau, kaip būtent mano minėtas stautas kuo puikiausiai tiks šiam bandymui. Ir bandymas buvo vykęs. Tik užsisvajojus šiek tiek per ilgai pakepiau; tad jūs būkit atidesni ir neleiskit karamelei perkepti. Visgi degintos karamelės mylėtojų ne tiek daug.
SPRAGĖSIAI SU ALAUS KARAMELE
Šaltinis: The Beeroness
Dubeniui spragėsių:
- 150 g spragėsiu (maždaug pusė puodelio kukurūzų grudelių),
- 170 g rudojo cukraus,
- 2 v. š. cukraus sirupo,
- 65 g sviesto,
- 125 ml stout alaus + 2 v. š.,
- 1 a. š. druskos.
Gaminimas:
1. Spragėsius paruoškite jums priimtinu budu – mikrobangėje/puode ar orkaitėje. Aš gaminu puode. Į jį įpilu šlakelį aliejaus, suberiu tiek spragėsių, kiek telpa ant dugno, uždengiu ir užkaičiu ant ugnies. Pradėjus jiems aktyviai sproginėti – sumažinu ugnį. Kai spragtelėjimai labai suretėja, nuimu nuo ugnies ir palaukiu pusę minutės, kol visiškai nustoja. Paruoštus spragėsius paskleiskite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Iš anksto įkaitinkite orkaitę iki 150 ‘C.
3. Į dubenį sudėkite cukrų, cukraus sirupą, sviestą ir alų. Kaitinkite maišydami, kol cukrus visiškai ištirps, tuomet nustokite maišyti. Užvirkit ir pavirkite 7 min. Nuimkite nuo ugnies, iš kart įmaišykite papildomus du šauktus alaus.
4. Užpilkite alaus karamelę ant spragėsių ir pamaišykite mentele, jog visi tolygiai pasidengtų.
5. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20 min. Tuomet karts nuo karto pamaišant pakepkite dar 15 min. Patikrinti ar spragėsiai jau paruošti, galite išėme kelis jų iš orkaitės, jei karamelei atvėsus ji sustingsta ir tampa traški – tuomet spragėsiai jau paruošti. Jei karamelė ima per stipriai tamsėti, taip pat gali būti ženklas, jog laikas baigti kepimą.
6. Iškepusius spragėsius ištraukite iš orkaitės, apibarstykite druska ir palikite atvėsti. Atvėsusius sulaužykite/suskaldykite ir pateikite.
Iš tiesų man Raudonų plytų alaus dirbtuvės taip pat vienas labiausiai vykusių projektų, matytų pastaruoju metu. Ir ne vien dėl įdomių alaus bandymų (bet ir dėl jų), tačiau ir dėl puikios rinkodaros ir laisvos nišos radimo.
O šis receptas iš viso tobulybių tobulybė – kava+alus+spragėsiai, tikrai nėra geresnio derinio 🙂 Movie night, here I come!
Vita, dėl nišos ir rinkodaros pilnai pritariu 🙂
OOOOOOO šakės, totaliai mano skonio popkornai!!!!!! Būtinai bandysiu. Žiauriai geras įrašas, tikrai 🙂
Ieva, ačiū ačiū! 🙂
Man irgi Raudonos plytos labai patinka ir kaip ir tu ieškau jo baruose. Super šaunus receptas – net nesugalvočiau. O būtent šio alaus man tilptų daugiau negu 0,5 – bent bare norėjosi, kad taurė nesibaigtų 🙂
Aš laukiu galimybės pabandyti ir naujesnio jų produkto – Išplautas Kadras. Dar neužmačiau parduotuvėse 🙂 įdomu kaip jausis riešutai.
Alaus visai „negėrovai” esam, bet ryklio kavinukas itin patiko. Beveik pradėjau jį svajoti supilti į šokoladinį guinesso pyragą. 🙂
Diana, pyragams turėtų fantastiškai tikti 🙂 Ir kitiems desertams, kuriems reikia alaus.. ar kavos 🙂
Pirmu Išplauto kadro bandymu – jokių riešutų. Šiandien davėm antrą šansą. Laukiu vakaro 🙂
Pabandžiau ir aš 🙂 netaps mano mėgiamiausiu. Reik laukti tolimesnių jų bandymų.