Pamenu, dar prieš pradedant gaminti trintų vaisių kokteilius, maniau, jog tai užims daug laiko, bus daug netvarkos ir daug kitų kodėl ne aspektų. O dabar, visiems abejojantiems, galiu pasakyti – jog tai vienas greičiausių patiekalų/gėrimų/desertų, kuriuos galite paruošti namuose. Sutrinti kokteilį galima greičiau nei iškepti kiaušinį, užmaišyti pyragą ar nueiti į parduotuvę skanėstų. Tai užima tiek pat laiko, kaip paprastas eilinis sumuštinis.
Visų pirma, reikia nusimatyti, kokius vaisius ar uogas naudosite ir juos visuomet turėti po ranka. Man tai sekasi gan lengvai; supjaustau apelsiną, metu bananą (jei turiu), įdedu medaus, dar nuo vasaros šaldytų uogų, įpilu vandens, pagardinu medumi. Ir plaku. Pilu į stiklines, iš kart praskalauju indą, kuriame vyko visi procesai, ir mėgaujuosi. Naudojant uogas ir žalius lapu (pvz., špintus) netgi nieko lupti nereikia – tereikia sumesti ir paspausti mygtuką.
Kokteiliams galite naudoti ir užsilikusius praeito sezono obuolius. Puikiai dera su salierų stiebais, apelsinais ir citrinos rūgštele. Praktiškai nėra to, ko negalima sutrinti. O kai išbandysite vieną/kitą kartą susigundysite ir kitiems kartams. Esu tuo tikra.
Mango, apelsinų ir špinatų kokteilis ganėtinai egzotiškas ir gaivus. Visus akcentus sudeda laimo sultys ir imbieras. Jei net ir nemėgstate imbiero, bent kartą pamėginkite jį panaudoti; suteiks ryškesnio bruožo ir skonio. Tikrai tai nėra tas pats, kaip imbieras su medumi ar imbieriniai sausainiai. Braškės taip pat duoda vieną kitą natą. Jei būtų iš kaimo – būtų dar geriau, bet kol kas tenka džiaugtis kvepiančiomis, bet beskonėmis. Šiaip tokių braškių vengiu, tačiau jos velniškai kvepėjo ir negalėjau praieti nepagriebus vienos dėžutės į namus.
Lai pavasaris ir laisvės vėjai mūsų taurėse. Ir mintyse.
MANGO, APELSINŲ IR ŠPINATŲ KOKTEILIS (SMOOTHIE)
Įrankiai:
- trintuvas / virtuvinis kombainas,
- stiklinės.
2 didelės stiklinės arba 4 mažesnės:
- 2 apelsinai,
- 1 mangas,
- didelė sauja špinatų,
- 2 braškės,
- 1/2 laimo vaisiaus,
- 1 a. š. šviežio imbiero,
- 2 a. š. medaus,
- 300 ml šalto vandens.
Gaminimas:
1. Į trintuvą (virtuvinį kombainą) sudėkite špinatus, nuluptą/supjaustytą apelsiną ir mangą, braškes, susmulkintą imbierą, medų. Įspauskite laimo sultis, įpilkite vandenį.
2. Sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite su laimo ir braškių skiltelėmis šalia.
Patarimai:
- Galite kokteilį paskaninti šviežia kalendra. Taip pat įdėti linų sėmenų, mėgstamų sėklų, saldinti sirupais.
- Jei ruošite kokteilį vasarą, pilkite šiek tiek mažiau vandens ir įdėkite ledo kubelių. Arba prieš tai užšaldykite supjaustytus mangus ir apelsinus – kokteilis bus šaltesnis, tirštesnis ir gaivenis.
Julė says
Norėjau klausti – o kokteilinėje plaki ar blenderiu?
Tada peržiūrėjau visas nuotraukas. Laukiu, kol namuose atsiras blenderis – manau, prie kulto prisidėsiu ir aš.
Marta says
Tam tinka ir kokteilinė, ir blenderis. Ir visi kiti smulkintuvai, kuriais galima viską sutrinti iki tyrės.
O geriausias metas pradėti jau ateina – tuojaus sezonas visų vaisių ir žalėsių 🙂