Kai lauke šalta, o šaltis net nežada nurimti, vienas didžiausių malonumų
belieka orkaitės teikiami malonumai – bandelės, pyragai, sausainiai… O kai viskas jau pakvimpa šviežiais, minkštais ar traškiais kepiniais, didžioji palaima užsiplikyti čiobrelių arbatos, ištiesti kojas ant tinginių sofos, įsijungti naujausią Simpsonų sezoną 15.10 per TV3 (gerai, nežinau ar jis naujausias, bet tokių serijų dar nerodė) ir mėgautis, kad tau šilta, o lauke ne. Ir dar katė murkia ant kelių.
Minkštos sviestinės bandelės. Sočios, kvapnios ir pakankamai paprastos, jog būtų gaminamos be jokios progos.
~15 – 20 nedidelių bandelių:
Receptas: „Die Besten Backrezepte von A-Z”
- 150 ml šilto pieno,
- pokelis sausų mielių,
- 400 g miltų,
- 50 g cukraus,
- žiupsnelis druskos,
- 200 g kambario temparatūros sviesto.
Aptepimui:
- 1 kiaušinio trynys,
- 1 v. š. pieno,
- rudojo cukraus, sezamo sėklų.
- Šiltame piene ištirpdyti mieles ir šaukštelį cukraus.
- Kitame dubenyje persijoti miltus, suberti cukrų, druską, sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą. Viduryje padaryti duobutę ir supilti šiltą pieną su mielėmis. Viską išminkyti iki vientisos masės. Tešla gaunasi šiek tiek lipni.
- Tešla įdėti į švarų dubenį ir uždengus maistine plėvele dubens viršų (ne rankšluosčiu, kadangi reikia, jog dubenyje būtų šiltas oras), šiltai laikyti ~1val, kol tešla pakils.
- Iš pakilusios tešlos iškočioti stačiakampį. Jį supjaustyti lygiašoniais trikampiais ir pradėjus nuo plačiausio krašto, suvinioti.
- Dėti į skardą išklotą kepimo popieriumi. Dedant šiek tiek sulekti, suteikiant ragelio formą.
- Sumaišyti kiaušinio trynį su pienu. Teptuku aptepti bandeles. Pabarstyti ruduoju cukrumi ir sezamais.
- Kepti ~15 min., kol bandelės gražiai apskrus, iki 200‘C įkaitintoje orkaitėje.
Prieš viniojant galima trikampius apibarstyti cinamonu ir cukrumu, mėgstamu džemu, aguonomis.
Nepamirškit šiltai apsirengti ;).
***
on repeat:
(Gus Gus – elektroninės muzikos grupė iš Islandijos, savo veiklą pradėjusi 1995 m. Čia galite perklausyti naujausią jų albumą Arabian Horse. Galbūt kažkas juos jau spėjo pamatyti ir išgirsti praėjusiose Sostinės dienose)
Odeta says
Nusipirkau sausu mieliu, ant pakelio parasyta, kad deti jas tiesiai i miltus. Gal zinai, ar man jas vis tiek berti i piena, ar deti tieisiai i miltus?
marrti says
Manau jokio skirtumo nebus ar bersi į miltus ar prieš tai ištirpdysi piene. Svarbiausia nepamiršti apskritai įpilti tą pieną į tešlą :).
gpmagija says
Atrodo fantastiškai!
kalbaj#bas says
Marta, tavo puslapis puikus, bet tai ką tu vadini „pokeliu”, iš tiesų yra „pakelis”.