Būna tokie savaitgaliai, per kuriuos sugebi nuveikti daugiau ir įdomiau nei per visą savaitę. Tokių akimirkų, kuomet nuvargsti, kojos nevelka, bet viduje neapsakomas džiaugsmas dėl praėjusių akimirkų ir sutiktų žmonių, ilgų pašnekesių, kokteilių ar alaus taurių. Iš praėjusio savaitgalio galiu išskirti du pagrindinius renginius, kurie paliko geriausias emocijas: tinklaraštininkų dienos renginį, kurį organizavo „Virtuvės” žurnalas ir Elektrolux, bei pilietinę iniciatyvą, dėl kurios Islandijos gatvė mirgėjo nuo vėliavų ir girliandų „Ačiū tau, Islandija!”. Pirmajame teko pačilinti kaip dalyviui, antram viską matyti iš užkulsiu, organizatorių pusės.
Tinklaraštininkų diena vyko VDA patalpose, mažoje, bet jaukioje kulinarinėje studijoje. Išrinkti blog’erių patiekalai buvo gaminami pasiskirsčius komandomis bei prisidedant VDA studentėms, kurios padėjo kūrybingiau patiekti patiekalus. Studija buvo maža, bet terasa, kuri buvo už poros žingsniu, priglaudė visus labiau tinginiaujančius puikiais vaizdais, gaiviu vėjeliu ir skaniais kokteiliais. Išgėriau ir aš vieną kitą ar šiek tiek daugiau.
Renginio metu buvo paskelbtas geriausias metų tinklaraštis, kuriuo tapo Neringos blogas. Norėtųsi, kad būtų renkamas ne tik geriausias, bet ir kelios kitos nominacijos, pvz., stilingiausias, kokybiškiausias, išsamiausias, lyriškiausias ir pan. Manyčiau, tokios nominacijos netiesiogiai padėtų kiekvienam tinklaraščiui labiau ieškoti savo stiliaus ir nenuilstant kelti kokybę.
Penktadienio vakaro meniu buvo:
UŽKANDŽIAI:
- Morkų suktinukai. Pagal „Voras tinkle„;
- Atvėsinta keptų paprikų ir pomidorų sriuba su cinamonu ir skrebučiais. Pagal „Little World„;
- Raudona mišrainė kitaip. Pagal „Villa Alps„.
PAGRINDINIAI:
- Varškės kukuliukai su vištiena česnakiniame mėtų ir petražolių padaže. Pagal „Surfing the World Cuisine„;
- Kiaulienos nugarinės bokšteliai su karamelizuotais burokėliais ir morkomis bei bulvių košė su aguonomis. Pagal „Receptų medis„.
DESERTAS:
- Šakočio, varškės ir braškių desertas stiklinėje. Pagal „Villa Alps„
GĖRIMAI:
- daug „Čepkelių” sangrijos;
- ir daug Beatos Nicholson suplakto kokteilio.
Kaip savo favoritus išsirinkau Sandros iš „Little World” trintą paprikų sriubą ir varškės kukulius, kurie žiauriai derėjo su mėtomis. Beje, Beata tikrai atrado gerą variaciją kokteiliui – džino, ananasų sulčių, citrinos, mėlynių uogienės ir ledukų.
Be maisto ir gėrimų buvo daug kalbų apie maistą, gyvenimą, maistą, tinlaraščius ir vėl gyvenimą. Ir maistą. Buvo super.
Dar vienas, ne mažiau, o gal dar labiau svarbus renginys – pilietinė akcija „Ačiū tau, Islandija!„. Tiems kas turi istorinių sprangų, primenu – Islandija, tai nedidelė šalis gyvuojanti saloje ir prieš daugiau nei dvidešimt metų pirmoji pripažinusi Lietuvos nepriklausomybę. Tad ir akcijos tikslas padėkoti šiai šaliai už jos balsą mūsų naudai, supažindinti lietuvius su jos kultūra bei pasveikti islandus su nepriklausomybės diena, kuri švenčiama birželio 17 dieną. Vadinkim tai puikiu būdu užmegzti draugiškus santykius su šalimi, kurioje pilna rašytojų ir muzikantų.
Akcijos dieną vyko įvairiausi renginiai, nuo politinių diskusijų iki kulinarinių pasakojimų ir protmūšio. Smagiausia tai, kad į gatvę netgi atėjo moteriškės pasipuošusios tautiniais rūbais ir su dideliu džiaugsmu laikančios Islandijos vėliavėles. O apskritai, buvo gera akcija, geras vakaras, geras laikas ir geri žmonės. Geros kalbos ir ilga naktis.
Naujų receptų teks dar ilgiau palūkėti.
——————————————————————————
Geri islandų skambesiai ►
Vita says
Aš iš tiesų norėjau apsilankyti Islandijos renginiuose, nes tokia nereali šalis, bet laiko neliko. Tikiuosi taps kasmetiniu renginiu ir kitąmet bus galima sudalyvauti 🙂
marrti says
Manau, ši akcija toliau tęsis ir jau tikrai taps puikia tradicija. 🙂
Gabrielė says
Islandijos skambesių neįmanoma įsivaizduoti be „Sigur Rós“.Tiesiog… neįmanoma. Ir viskas!
O gal iš „Ačiū tau, Islandija / Takk, Island 2013“ liko koks nors reklaminis atvirukas / atvirlaiškis? Būčiau per amžius dėkinga už tokį… Labai patiko afišos dizainas 🙁
marrti says
Gabriele, turiu dar kelias reklamines skrajutes, tad jei tiktų toks variantas, galėčiau duoti 🙂
Gabrielė says
Jei tik negaila… Mano el. pašto adresas photography.gabriele[at]gmail.com, lauksiu žinutės!