Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2013-06-09

Bijūnų sirupas

bijūnų sirupas

Bijūnų kvapas yra kažkas fantastiško. Stiprus, aromatingas, labai lietuviškas. Jei reiktų rinktis spalvą, rinkčiausi baltus, šiek tiek raustelėjusius žiedus, iš kurių gaunasi nepakartojamos puokštės. Mačiau tokius pardavinėja verslininkės močiūtės netoli V. Kudirkos aikštės. Kalbant apie bobutes, siūlau iš jų pirkti tuos dailius kuokštelius – rankom priskinti, natūralūs, grakštūs ir pagal sezoną. 

Bijūnų sirupo nebūtų buvę, jei ne netikėtai atklydus knyga „Kaupiame atsargas”, kurioje pateiktas bijūnų žiedų uogienės receptas, užkabinantis vien nuo minties, nes bijūnas man gėlė nr. 1. Verdant uogienę, ji pasirodė per karti, tad su šiek tiek daugiau cukraus ir šlakeliu vandens paverčiau ją sirupu. Sirupas tirštas, sodrios raudonai violetinės spalvos. Manau, jei naudotumėte tik šviesius žiedlapius, jis būtų grakščios rausvos spalvos. Skonis saldus, maloniai jaučiamas bijūnų aromatas bei švelnus neerzinantis kartumo poskonis, kiek gurmaniškas. Draugai sulygino sirupą su medumi – klampus, saldus, tik turi kitokį prieskonį. Verdant namai buvo persismelkę gėlių kvapo, it kvepalų laboratorija.

Ar verta gaminti? Tikrai taip. Dar sirupų eilės laukia mėtos, medetkos, ramunėlės. Tokius sirupus galite tepti ant skrebučių, pilti į kokteilius, šampaną, dėti į kepinius, arbatą, patiekti su ledais, rikota ar kabinti šaukštu. 

bijūnų sirupas

Originalus BIJŪNŲ ŽIEDŲ UOGIENĖS receptas
Receptas: „Kaupiame atsargas”

~ 500 ml:

  • 250 g bijūnų žiedų,
  • 500 g cukraus,
  • 1/2 citrinos sulčių,
  • 250 ml vandens.

Gaminimas:

1. Bijūnų žiedlapius perplaukite vandeniu. Puode užvirinkite vandenį, į jį suberkite gėlių žiedus ir dar kartą užvirinkite.

2. Suberkite cukrų ir įpilkite sultis. Virkite 20 min., ant nedidelės ugnies. Paruošą uogienę supilstykite į paruoštus stiklainėlius.

Pastabos:

  • Tik pradėjus virti, skonis buvo švelnus ir bijūniškas, ilgiau verdant liko bijūnų skonis, tačiau jis tapo daug kartesnis. Tuomet nusprendžiau, jog reiktų išimti žiedlapius ir įdėjus daugiau cukraus paversti tai sirupu.

bijūnų sirupas

BIJŪNŲ ŽIEDŲ SIRUPAS

~ 500 ml:

  • 250 g bijūnų žiedų,
  • 800 g cukraus,
  • 500 ml vandens,
  • 1/2 citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Į verdanti vandenį sudėkite nuplautus bijūnų žiedlapius, supilkite cukrų ir citrinos sultis. Pavirkite 15 min.

2. Nukoškite bijūnų žiedus ir dar kartą kaitinkite sirupą. Kaitinau maždaug 50 min., kol sirupas tapo labai tirštas. Jei norite, kad sirupas būtų labiau tekantis, skystesnis, kaitinkite apie 15 – 20 min. Patikrinti sirupo tirštumą galite pasėme šaukštu sirupo ir palikę kelioms akimirkoms atvėsti.

bijūnų sirupas

bijūnų sirupas——————————————————————————–

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: PADAŽAI, DŽEMAI ir EKTRAKTAI, RECEPTAI, Saldu

« Mėtinė panna cotta
Tinklaraštininkų diena 2013 ir Islandija »

Comments

  1. Neringa says

    2013-06-09 at 18:58

    Kokios nuotraukos! Gražu gražu ir labai jauku pas tave užsukti : )

    Atsakyti
    • marrti says

      2013-06-09 at 23:05

      Labai malonu ir gera sulaukti čia svečių 😉

      Atsakyti
  2. Rūta says

    2013-06-09 at 23:30

    Oho! Bijūnų sirupas. Skamba kaip iš pasakos.

    Atsakyti
    • marrti says

      2013-06-10 at 09:43

      Dėl to taip ir knietėjo išbandyti. Dėl to pasakiškumo.

      Atsakyti
  3. Viktorija says

    2013-06-10 at 00:00

    Kaip čia man pro akis praslydo šis receptas, juk turiu tą knygą 🙂 Įdomu būtų paragauti šio sirupo, nes aš vis bijau gaminti ką nors panašaus. Galvoju, kaip padaryti, kad skonis nesigautų primenantis kvepalus 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2013-06-10 at 09:45

      Na skonis nebuvo kaip kvepalų, tik kvapas namie kurį laiką, nes kai nuskini žiedlapius nuo maždaug 30 žiedų, tai nekvepėt negali 🙂 o šiaip neatrodo, kad odekoloną kokį valgytum. Bandyk. O darydama visada gali pagal save pakreipti – pasaldinti, praskiesti ir pan.

      Atsakyti
  4. Indrė says

    2013-06-11 at 07:45

    Wow – man čia egzotika 🙂 gėlių sirupas – įdomu po kiek metų ryšiuos aš tokį virti 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2013-06-11 at 21:50

      Man žaviausia tai, jog skamba egzotiškai, o pagaminti nesunku 🙂

      Atsakyti
  5. Neringa says

    2014-06-13 at 15:35

    Reiketu pabandyti. Metu sirupas jau stovi saldytuve. Naudojau Maroko metas, kurios labai svelnaus skonio ir itin skanaus kvapo.

    Atsakyti
  6. Neringa says

    2014-06-13 at 15:38

    Beje, gal kas bandete gaminti roziu vandeneli? Kaip gavosi ir koks skonis? Ar ilgai issilaiko?
    O del knygos „Ksupiame atsargas”, tai rekomenduoju ir as. Superine knyga, ne kaip daznai buna su kulinarinemis knygomis: grazus paveiksleliai, o realiai nera ka gaminti arba Lietuvoje nerasi puses ingredientu.

    Atsakyti
    • Marta S.D. says

      2014-06-15 at 20:57

      Neringa, rožių vandens gaminti neteko, nelabai esu susižavėjusi jo kvapu 🙂 turiu nusipirkusi ir jau kurį laiką stovi ant lentynos nenaudojamas. Tad pasidalinti patirtimi šiuo klausimu nelabai galiu.

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.