Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2013-10-07

Trapūs pyragaičiai su figų džemu


pyragaičiai

Ar pastebėjote kaip rudeniop pagyvėja ir nauji vėjai atsklendžia pas tinklaraštininkus? Iš vieno įrašo per porą savaičių išauga net keli, iškyla ne receptai iš archyvo, o neseniai ar ką tik paruošti skanėstai. Prasideda kalbos apie šiltus chalatus, arbatas ir saldesnį, sotesnį maistą. Ar net žiemos švenčių laukimą. Rudenį atrodo, jog turi daugiau laiko gaminti ir neskubėti. Nors mes visada galime neskubėti, tik galvos užsiprogramavusios neteisingai, bet čia jau kita ilga tema. Per dažnai siekiam tikslo, nesimėgaudami procesu.

Pastarasis mano savaitgalis buvo našus virtuvės kampe. Net sakyčiau vienas produktyviausių per pastarąjį laiką: tradicinis čili troškinys, putino uogos su medumi imunitetui sutvirtinti, pyragaičiai su figų džemu, kava ir šokoladu kvepiantys sausainiai ir dar rankų darbo pasta, kuri laukia šiandienos vakarienės su pesto ir džiovintų pomidorų padažu. Dar pridursiu, jog teko pasidžiaugti sesers naminiais kavos ledais ir prieskoniniu obuoliu kompotu. Turbūt nesunku įsivaizduoti, jog virtuvėje nuolatos kažkas virė, maišė, kunkuliavo, plakė, tepė ir kepė. 

Šie pyragaičiai anglų kalboje vadinami hand pies. Tai kepiniai telpantis į ranką, kurių nereikia pjaustyti kaip tradicinio pyragų, kadangi vienas vienetas atitinka vieną porciją. Jie dažniausiai gaminami iš trapios sviestinės tešlos, o įdaras gali būti tiek saldus (su uogomis, vaisiais, džemu), tiek nesaldus (su daržovėmis, mėsa, grybais). Rudens  sezono metu būtų super juos kepti su moliūgais ar obuoliais, tik šį kart man po ranką buvo figų džemas.

TRAPŪS PYRAGAIČIAI SU FIGŲ DŽEMU

Tešlos receptas: The Italian Dish

9 pyragaičiai
Tešlai:

puodelis 250 ml

  • 2 puodeliai miltų,
  • 4 a. š. cukraus,
  • 160 g sviesto,
  • 1/4 puodelio šalto vandens.

Įdarui:

  • 125 g kreminio sūrio (Philadelphia),
  • 4 a. š. rudojo cukraus,
  • 1/2 citrinos nutarkuotos žievelės,
  • figų džemo.

Aptepimui:

  • 1 kiaušinis,
  • 1 v. š. vandens,
  • rudojo cukraus.

Gaminimas:

1. Tešlai cukrų su miltais išsukite virtuviniame kombaine. Sudėkite pusę šalto supjaustyto sviesto, išsukite. Sudėkite likusį sviestą ir dar kartą išsukite. Masė bus panaši į trupinius. 

2. Pilant iš lėto vandenį į virtuvinį kombainą, sukite masę, kol viskas sušoks į vientisą tešlos gumulą. Tešlą įsukite į maistinė plėvelę ir palikite šaldytuve valandai.

3. Įdarui kreminį sūrį sumaišykite su cukrumi ir tarkuota citrinos žievele. Jei norite, cukrų galite keisti pora šaukštelių medaus. 

4. Aptepimui stiklinėje ar nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su vandeniu.

5. Atšalusią tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite tarp kepimo popieriaus lakštų (tam kad neliptų prie paviršiaus ir kočėlo). Jei matote, kad tešla lipni, galite popierių šiek tiek pabarstyti miltais. Iš iškočiotos tešlos turėtų gautis 18 vienodų apskritimų. Pusei jų peiliu centre įpjaukite  X formą (taip kaip matyti nuotraukose).

6. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėliokite 9 apskritimus. Jų viduryje dėkite šaukštelį kreminio sūrio ir puse šaukštelio figų džemo. Tuomet tešlos kraštelius patepkite kiaušinio plakiniu ir uždėkite ant viršaus kitą tešlos apskritimą, kurios centre įpjauta X forma. Kraštelius šiek tiek paspauskite. 

7. Viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite 180’C, 20 min. Kepiau pirmas 5 min. kaitinant apačia ir viršų, kitas 15 min., su karšto oro funkcija (ventiliatoriumi). Iškepusius atvėsinkite ant grotelių. 

Pastabos:

  • Įdarui galite rinktis bet kokį jūsų mėgstamą tirštą džemą. Skistas gali išbėgti ir tuomet gali tekti nusivilti. 
  • Taip pat įdarui galite naudoti šviežias uogas ar obuolius. 
  • Gaminant nesupilkite viso vandens iš kart, stebėkite tešlą. Gali būti, jog jums užteks ir šiek tiek mažesnio kiekio vandens arba prireiks pora šaukštų daugiau.
  • Su tešla galite improvizuoti ir ją gardinti įvairias prieskoniais, viršų barstyti ne tik cukrumi, bet ir aguonomis, maltais riešutais ar kitais mėgstamais skoniais. 

———————————————————————————————————————————————————

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: KEPINIAI IR DESERTAI, Pyragaičiai, RECEPTAI, Sausainiai

« Moliūgų uogienė su prieskoniai
P A S T A su meile / pasidaryk pats »

Comments

  1. Gabrielė says

    2013-10-07 at 14:49

    Atrodo labai labai <3

    Atsakyti
    • marrti says

      2013-10-11 at 10:15

      Ačiū. Labai ir skonis 🙂

      Atsakyti
  2. Diana says

    2013-10-07 at 17:02

    Tiesiog svajonė 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2013-10-11 at 10:15

      Akį tikrai traukia 🙂

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.