Ar pastebėjote kaip rudeniop pagyvėja ir nauji vėjai atsklendžia pas tinklaraštininkus? Iš vieno įrašo per porą savaičių išauga net keli, iškyla ne receptai iš archyvo, o neseniai ar ką tik paruošti skanėstai. Prasideda kalbos apie šiltus chalatus, arbatas ir saldesnį, sotesnį maistą. Ar net žiemos švenčių laukimą. Rudenį atrodo, jog turi daugiau laiko gaminti ir neskubėti. Nors mes visada galime neskubėti, tik galvos užsiprogramavusios neteisingai, bet čia jau kita ilga tema. Per dažnai siekiam tikslo, nesimėgaudami procesu.
Pastarasis mano savaitgalis buvo našus virtuvės kampe. Net sakyčiau vienas produktyviausių per pastarąjį laiką: tradicinis čili troškinys, putino uogos su medumi imunitetui sutvirtinti, pyragaičiai su figų džemu, kava ir šokoladu kvepiantys sausainiai ir dar rankų darbo pasta, kuri laukia šiandienos vakarienės su pesto ir džiovintų pomidorų padažu. Dar pridursiu, jog teko pasidžiaugti sesers naminiais kavos ledais ir prieskoniniu obuoliu kompotu. Turbūt nesunku įsivaizduoti, jog virtuvėje nuolatos kažkas virė, maišė, kunkuliavo, plakė, tepė ir kepė.
Šie pyragaičiai anglų kalboje vadinami hand pies. Tai kepiniai telpantis į ranką, kurių nereikia pjaustyti kaip tradicinio pyragų, kadangi vienas vienetas atitinka vieną porciją. Jie dažniausiai gaminami iš trapios sviestinės tešlos, o įdaras gali būti tiek saldus (su uogomis, vaisiais, džemu), tiek nesaldus (su daržovėmis, mėsa, grybais). Rudens sezono metu būtų super juos kepti su moliūgais ar obuoliais, tik šį kart man po ranką buvo figų džemas.
TRAPŪS PYRAGAIČIAI SU FIGŲ DŽEMU
Tešlos receptas: The Italian Dish
9 pyragaičiai
Tešlai:
puodelis 250 ml
- 2 puodeliai miltų,
- 4 a. š. cukraus,
- 160 g sviesto,
- 1/4 puodelio šalto vandens.
Įdarui:
- 125 g kreminio sūrio (Philadelphia),
- 4 a. š. rudojo cukraus,
- 1/2 citrinos nutarkuotos žievelės,
- figų džemo.
Aptepimui:
- 1 kiaušinis,
- 1 v. š. vandens,
- rudojo cukraus.
Gaminimas:
1. Tešlai cukrų su miltais išsukite virtuviniame kombaine. Sudėkite pusę šalto supjaustyto sviesto, išsukite. Sudėkite likusį sviestą ir dar kartą išsukite. Masė bus panaši į trupinius.
2. Pilant iš lėto vandenį į virtuvinį kombainą, sukite masę, kol viskas sušoks į vientisą tešlos gumulą. Tešlą įsukite į maistinė plėvelę ir palikite šaldytuve valandai.
3. Įdarui kreminį sūrį sumaišykite su cukrumi ir tarkuota citrinos žievele. Jei norite, cukrų galite keisti pora šaukštelių medaus.
4. Aptepimui stiklinėje ar nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su vandeniu.
5. Atšalusią tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite tarp kepimo popieriaus lakštų (tam kad neliptų prie paviršiaus ir kočėlo). Jei matote, kad tešla lipni, galite popierių šiek tiek pabarstyti miltais. Iš iškočiotos tešlos turėtų gautis 18 vienodų apskritimų. Pusei jų peiliu centre įpjaukite X formą (taip kaip matyti nuotraukose).
6. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėliokite 9 apskritimus. Jų viduryje dėkite šaukštelį kreminio sūrio ir puse šaukštelio figų džemo. Tuomet tešlos kraštelius patepkite kiaušinio plakiniu ir uždėkite ant viršaus kitą tešlos apskritimą, kurios centre įpjauta X forma. Kraštelius šiek tiek paspauskite.
7. Viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite 180’C, 20 min. Kepiau pirmas 5 min. kaitinant apačia ir viršų, kitas 15 min., su karšto oro funkcija (ventiliatoriumi). Iškepusius atvėsinkite ant grotelių.
- Įdarui galite rinktis bet kokį jūsų mėgstamą tirštą džemą. Skistas gali išbėgti ir tuomet gali tekti nusivilti.
- Taip pat įdarui galite naudoti šviežias uogas ar obuolius.
- Gaminant nesupilkite viso vandens iš kart, stebėkite tešlą. Gali būti, jog jums užteks ir šiek tiek mažesnio kiekio vandens arba prireiks pora šaukštų daugiau.
- Su tešla galite improvizuoti ir ją gardinti įvairias prieskoniais, viršų barstyti ne tik cukrumi, bet ir aguonomis, maltais riešutais ar kitais mėgstamais skoniais.
———————————————————————————————————————————————————
Gabrielė says
Atrodo labai labai <3
marrti says
Ačiū. Labai ir skonis 🙂
Diana says
Tiesiog svajonė 🙂
marrti says
Akį tikrai traukia 🙂