Be ilgu įžangų, greitai skubant prie žemės riešutų pyrago !
Šis pyragas iš vienos nuostabios vokiškos knygos (deja vokiškos). Kepiniai nuo A iki Z. Autoriaus ant knygos niekur nematyti, varčiau varčiau ją ir neatradau.
Kadangi vokiškai aš nesuprantu, apart to, kas panašų į anglų kalbą arba kelis kitus žodžius, tai labai AČIŪ mamai, kuri nepasivargina išversti ir palengvinti visą procesą.
Taigi – pyragas, kurio skonis persipinęs tarp riešutų, irisų ir karamelės skonių.
26 cm skersmens pyragas (jei turit naudokit 24cm):
Tešlai:
- 300 g miltų,
- 150 g sviesto,
- 1 kiaušinis,
- 125 g cukraus,
- 1 žiupsnelis druskos.
Įdarui:
- 300 g nesūdytų, nuluptų žemės riešutų,
- 20 g sviesto,
- 200 g cukraus,
- 250 g grietinėlės.
Aptepimui:
- 1 kiaušinio trynys.
1. Sumaišyti miltus, cukrų, druską. Įdėti kubeliais supjaustytą sviestą ir kiaušinį. Viską gerai išminkyti iki vientisos masės (pradžioje atrodė, kad tešlai per daug miltų, bet kantriai paminkius viskas pavyko puikiai). Tešla palaikyti šaldytuve 30 min.
2. Įdarui stambiai sukapoti žemės riešutus. Puode ištirpdyti sviestą, suberti cukrų ir leisti šviesiai rudai karamelizuotis (vis pamaišant). Maišant iš lėto supilti grietinėlę. Ir maišyti kol viskas taps vientisa karamelės spalvos mase. Suberti skaldytus riešutus, išmaišyti, leisti užvirti ir palikti atvėsti.
3. Atskirti 2/3 tešlos ir iškloti ja sviestu patemptos formos dugną ir kraštus (iškočioti 26 cm skersmens apskritimą, užkloti juo dugną, gražiai perkeliant užvyniojus ant kočėlo. Iš likusios 2/3 tešlos išvolioti 26 cm ilgio juostą, apjuosti formos kraštą ir apspausti). Supilti riešutų įdarą į formą.
4. Iš likusios 1/3 tešlos iškočioti apskritimą ir jį perkelti į kepimo formą ant įdaro. Subadyti šakute ir aptepti kiaušinio tryniu. Kepti 40 min 180-200’C. Leisti šiek tiek atvėsti formoje ir tik tada išimkite ir iki galo atvėsinti ant grotelių.
Vienas iš tokių, kurie puikiai tinka prie kavos.
Pasimėgaukit su artimiausiais ir karštu gėrimo puodeliu.
Skanaus.
***
„He was my cream, and I was his coffee –
And when you poured us together, it was something.”
Josephine Baker
Darius says
Atrodo valgomai :))))
marrti says
Stengiausi, kad neatrodytų žudančiai 😀
Juliana says
Valgomai 😀 Vyriškas komlimentas 😀
Valgiau kažką labai panašaus, tik viduje dar razinų buvo. „Draugystės” tipo pyragas. Tas tai labai patiko, įdaras super. Atrodo čia kažkas panašaus. Mielai pasivaišinčiau 😉
marrti says
🙂
jo trapi išorė, o vidus toks irisinis, su riešutais. na tikrai super !
Danas says
…na ka, ir vel sveikintina!!!…
marrti says
ačiū 😉
Indre says
Atrodo puikiai. Riešutai ir trapus sluoksnis skamba labai gardžiai
marrti says
Jis puikiai ir susivalgė 😀
Kulinarė iš savo krašto says
Kaip manai, tiktų graikiniai riešutai vietoj žemės riešutų?
marrti says
Manau tiktų bet kurie riešutai, kuriuos mėgstat 🙂
DaivaW says
Vis vilioja pabandyti. Labai panasus yra „Šveicariškas kalėdinis riešutų pyragas”, kuri kepiau pagal Jovita. Buvo nuostabus! Tik anam reikejo kantrybes – laikyti kelias dienas pries pradedant ragauti. Mano kelios dienos tapo dviem savaitem. Gal del to jis buvo toks skanus? 😀 O kaip su situo pyragu? Galima ji ilgiau laikyti?
marrti says
Peržvelgiau jos receptą, na tikrai panašus. Bet nežinau ar laikymas prideda skanumo. Nors laikyti tikrai galima, bet ir tą pačią dieną jis be galo skanus. Bent jau man, turinčiai silpnybę karamelei :).
indre says
Gal kuo galima pakeisti grietinėlę? 🙂 kondensuotas pienas , grietinė ar koks natūralus jogurtas?
Neste says
Pabandziau ir tikrai patiko! Tik gaila, idejau per mazai riesutu tai gsvosi ne toks kaip prodyta nuotraukoje… Na ka, meginsiu vel. Aciu uz recepta :))
marrti says
Tikiuosi sekantį kartą pavyks dar puikiau.