Užpraeitą savaitę buvo blogerių savireklamos savaitė. Rokiškis pasiūlė paskelbti savo mėgstamiausių/skaitomiausių ar labiausiai vartomų tinklaraščių sąrašą. Ir nors pati domiuosi ir rašau apie maistą, dažniausiai man įdomu skaityti apie bedražmogiškus dalykus, psichologiją ar istoriją. Šis tryliktukas apims būtent lietuvių kuriamus ir puoselėjamus puslapius. Sąrašas nors ir pavėluotai, bet tikiu atrasit kažką įdomaus ir sau.
Rokiškis taip pat paminėjo tendenciją, jog blogų sumažėjo. Manau, maisto tinklaraščiams ši tendencija taip pat galioja – išsilaiko tobulėjantys. Per pastaruosius metus išaugusi jų kokybė, būtent tai ir patvirtina. Vis dažniau puslapiai neturi platformų galūnių, kaip kad wordpress/blogspot, puslapių temos ir dizainas gražėja, rašymas gerėja, o nuotraukos taip pat žingsnis po žingsnio tampa profesionalesnės. Jei taip ir toliau – tinklaraštininkų reikšmė nenustos augti.
Mano skaitomi, vartomi, reguliariai vartomi puslapiai:
1. Dansu Dansu. Kai neturėdamas TV pradedi sąmoningai žiūrėti reklamas.
2. Pamirsta.lt. Bevartydama mintyse planuoju ką ir aš galėčiau aplankyti. Nejaučiu seniems laikams nostalgijos, tačiau visa ta išlikusi istorija turi savo kabliukų.
3. Gyvoji psichologija. Psichologės Lino Vėželienės straipsniai apie meilę, gyvenimą, darbą. O jei turite klausimų – galite jai ir parašyti.
4. Yra šalis. Peržiūriu visas iki vienos istorines nuotraukas. Įdomu matyti tas pačias vietas prieš daug metų ir dabar.
5. Saulėta virtuvė. Daug daug nuoširdumo ir saldžios nuotraukos.
6. Vaikai ir vanilė. Už drąsą sakyti savo nuomonę. Nors būna ir nepritariu mintyse pasakytoms idėjoms, bet būtent dėl kitokio požiūrio jį skaitau. Receptai – super.
7. Mes keliaujam. Kiekvieną kart atsivertus kelionių puslapius pažadu sau, kad greitai keliausiu daug daugiau.
8. Our Small Adventure. Dar kartą pažadu, kad keliausiu.
9. Medaus Kalnas. Apie bites ir jų gyvenimą išsamiai. Labai tinka pradedantiems bitininkams.
10. Propagandos detektyvai. Nes daugėja žmonių, turinčių sveikos nuovokos.
11. Buvau ten. Kai keliausiu ir aš rašysiu.
12. Alus Alus. Visuomet perskaitau naujienas. Profesionalesnis požiūris į alų.
13. Mantas Bartusevičius. Šiek tiek humoro visada pakeliui.
VIŠTIENOS IEŠMELIAI SU ŽALIOMIS SLYVŲ SALOTOMIS
Įrankiai:
- keptuvė,
- nedidelis švarus stiklainėlis su dangteliu.
4 vidutinės porcijos
Vištienai:
- 500 g vištienos krūtinėlės filė,
- 1 v. š. šviežiai maltų pipirų,
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 2 v. š. citrinos sulčių,
- druskos,
- 30 g sviesto (maždaug 1 v. š.)
- šakelė šviežio rozmarino.
Salotoms:
- gužės salotų lapų,
- sauja sultenių,
- 4 – 6 standžių slyvų (naudojau slyvų ir abrikosų hibridus),
- sauja lukštentų saulėgrąžų,
- 2 trumpavaisių agurkų,
- 4 riekės šviesios sumuštinių duonos.
Salotų užpilas:
- 1 v. š. citrinos sulčių,
- 1/2 v. š. balto vyno acto,
- 1 a. š. aštrių garstyčių,
- 1 a. š. grūdėtų garstyčių,
- 2 a. š. skysto medaus,
- 3 v. š. švelnaus alyvuogių aliejaus,
- žiupsnelis druskos ir pipirų.
Gaminimas
Vištiena:
1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis. Sudėkite į dubenį, supilkite aliejų ir citrinos sultis, suberkite pipirus ir įdėkite druskos pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Vištienos juosteles sumaukite ant medinių iešmelių.
2. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus, sudėkite vištienos iešmelius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, o įpjovus vištieną – viduje ji bus pilnai iškepusi (patikrinkite maždaug po 10 – 15 min.). Kepimo laikas priklausys nuo to, kaip storai/plonai supjaustysite mėsą.
3. Kai vištienai bus likę kepti vos pora minučių – į keptuvę sudėkite sviestą ir rozmarino šakeles. Sviestui išsilydžius – pavartykite iešmelius. Paruošus – dėkite į lėkštę.
Salotos:
1. Į lėkštę sudėkite suplėšytus salotų lapus, sultenes, smulkiai supjaustytus agurkus ir skiltelėmis supjaustytas slyvas.
2. Keptuvėje pakepinkite lukštentas saulėgrąžas, kol ims švelniai ruduoti. Išimkite iš keptuvės ir palikite atvėsti (nedėkite karštų ant salotų).
3. Nupjaukite baltos sumuštinių duonos plutelę. Supjaustykite minkštąją dalį kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite duonos kubelius ir apkepkite iš abiejų pusių, atsakingai kiekvieną vartant, kadangi tuomet viskas super gražiai ir tolygiai apskrunda.
4. Ant salotų suberkite atvėsusias saulėgrąžas ir duonos skrebučius.
Salotų užpilas:
1. Visus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, uždenkite ir stipriai pakratykite. Tuomet visi ingredientai puikiai susiplaks tarpusavyje, o aliejus neatsiskirs nuo kitų skysčių. Užpilą pilkite ant salotų arba patiekite šalia.
Parašykite komentarą