Kad ir kaip mėgčiau vasarą, dar labiau mėgstu matyti, kaip keičiasi metų laikai. Ypač, kai iš lėto ateina ruduo. Vis dar šiltas oras, bet gelsvi lapai jau žada naują etapą. Ir nors dirbančiam žmogui beveik nėra skirtumo ar vasarą, ar žiemą sėdėti ofise, bet tas nuo mokyklos laikų jausmas, kad dabar labiau susikaupsi, veiksi – išlikęs. Vėl kepu pyragus, skaitau knygas, noriu išmokti kažko naujo. Tik tos tamsos nesinori, maisto nuotraukoms tai visuomet ne į naudą.
Pamenu, kai kažkada rugpjūčio pabaigoje jau į stalčius suguldavo visi sąsiuviniai, nauji flomasteriai, aplankalai, penalai. Tuomet bent porą kartų reikdavo juos pertvarkyti, išsirinkti kokio viršelio sąsiuvinis kokiam dalykui bus, su susikaupimu pirmą mėnesį rašyti labai tvarkingai ir tvarkingai pasirinkus spalvas – pabraukti visus svarbius dalykus. Kartais smagu prisiminti, kokiems menkniekiams iš ties turėdavau laiko.
Dabar ruduo jau būna kitoks. Kartais tai pastebi vien dėl to, kas pasirašydamas sutartį su data, akimirką pagalvoji – „o, jau beveik ruduo”. Dar naujos kolekcijos parduotuvių vitrinose primena, kad laikas keisti paltą, nors lauke vis dar +25 ‘C. Ir nors man velniškai patinka tas suaugusių gyvenimas, ir nesu iš tų, kur nori grįžti į mokyklą, ale į geriausius savo laikus, mane vis vieną kart nuo karto apima nostalgija. Kai metų laikai jausdavosi taip arti, taip aiškiai. Taip lėtai prabėgdavo laikas.
Kai grįžtu į kaimą, vienas derlius veja kitą ir atrodo taip lauki šviežių žolelių, o jos jau į pabaigą, taip lauki pomidorų – šašt ir nėr. Bet obuoliai dar čia. Ir kurį laiką pasibus. Kaip ir obuolių pyragai virtuvėje.
Išsikepėm nuostabų pyragą, išsitraukėm vanilinių ledų ir pradėjome rudenį. Tokį šiltą, spalvingą ir jau saldų. Savaitgalį galbūt išeisim į mišką, pasidžiaugsim paskutiniais vasaros ženklais ir pradėsim naują sezoną. Kaip TV laidos. Su naujais tikslais. Arba būsim namie ir žiūrėsim jaukius filmus.
O jūs kepkite pyragus. Kad ir koks ilgas tas mūsų tamsus lietuviškas sezonas, bet tokie pat fantastiškai gardūs šeimininkių pyragai.
Apverstas sūdytos karamelės obuolių pyragas
Receptas pagal: Pinch of Yum
Svarbiausi įrankiai:
- apvali kepimo forma,
- kepimo popierius,
- daržovių skustukas.
Pyrago apačiai:
- 4 vidutinių obuolių (labai tinka rūgštesni iš sodo),
- 110 g sviesto,
- 100 ml rudo cukraus,
- 100 ml balto cukraus,
- 1 a. š. malto cinamono,
- 1/2 a. š. malto muskato,
- 1 a. š. vanilės ekstrakto,
- žiupsnis druskos.
Pyrago pagrindui:
- 110 g sviesto,
- 200 ml rudo cukraus,
- 2 kiaušinai,
- 2 1/2 v. š. graikiško jogurto,
- 180 g miltų,
- 1 a. š. kepimo miltelių,
- 1/2 a. š. malto cinamono,
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Tai padės susidariusiai karamelei nebėgti per formos kraštus, jei ji yra atsegamais kraštais. Jei jūsų forma visiškai uždara, galite tiesiog ją ištepti sviestu.
2. Obuolius nulupkite ir daržovių skustuku supjaustykite labai plonomis (beveik, kaip popierius) riekelėmis. Jas sudėkite ant kepimo formos apačios.
3. Padažui nedideliame puode išlydykite sviestą, suberkite visus produktus ir pavirkite apie 3-4 min., kol cukrus ištirps ir masė šiek tiek sutirštės. Gautą karamelę iš kart paskleiskite kepimo formose ant obuolių sluoksnio. Ji iš ties greitai sustings, bet taip ir turi būti.
4. Pyrago pagrindui išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purumo. Įplakite kiaušinius ir jogurtą. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Sausų produktų mišinį iš lėto įplakite į skystą plakinį, kol masė taps vientisa. Paruoštą tešlą paskleiskite ant obuolių ir karamelės.
5. Kepkite 180 ‘C apie 45 min., arba kol pyrago viršus gražiai apskrus, o patikrinus mediniu smeigtuku jis bus sausas. Palikite atvėsti 10 min kepimo formose ir tuomet pyragą išverskite į lėkštę. Patiekite iš karto su ledais. Prieš tai viršų galite dar šiek tiek apibarstyti druską, papildomam sūrumo cinkeliui.
Žiauriai geras pyragas! Skaniausias šiltas, bet puikus ir kitą dieną.
Eglė says
Pirma karta kepiau ir…isimylejau! Saldus, kvapnus ir degnas. Tiesiog idealus! Aciu uz receptuka
Marta says
Egle, labai smagu. Man taip pat jis labai patiko 🙂
Solamita says
Labas, Marta! Koks gražus Tavo šiluma spinduliuojantis tinklaraštis. 🙂 Išsisaugojau, kad būtų greitai pasiekiamas. Tikrai žinau, jog dažnai čia apsilankysiu. 🙂
Marta says
Solamita, labai ačiū! 🙂
Birutė says
Labai ačiū už tokius „žemiškus”, bet labai skanius receptus:).
skaniosdienos says
Birute, ačiū už gerus žodžius 🙂