Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2013-08-09

Degtinės "Trejos devynerios" pristatymas

Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

Rugpjūčio 1 dieną aš ir kiti maisto tinklaraštininkai buvome pakviesti į AB „Stumbro’, seniausio ir didžiausio Lietuvoje alkoholinių gėrimų gamintojo, organizuojamą renginį, pristatantį naują „Trejų devynerių” degtinę. Malonu buvo tai, jog organizatoriai pasirūpino vilniečiais, kadangi renginys buvo Kaune, jie buvo paimti iš ir parvežti atgal į sostinę.

Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

Vakaro tėkmę galėčiau suskirstyti į tris skirtingas dalis. Pirmoji dalis Stumbro muziejuje, kuriame įmonės atstovė pasakojo apie istorinę gamybos eigą ir kaip lietuviai, nuo kibiro dugno per metus iki beveik viso kibiro per metus pažengė alkoholio suvartojime. Iškėlus klausimą, tai kas gi pradėjo pirmieji gaminti degtinę, buvo keli variantai, o pagrindiniai jų rusai arba lietuviai. Neesu gera istorijos žinovė, bet manau šioje istorinėje kovoje laimėtų rusai. Tiesiog. Jie kietesni šiuo atžvilgiu.

Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

„Stumbro” muziejus jaukus, apšviestas, santūriai išdėliotas, kupinas senų gėrimų butelių, kurie dabar puikiai atitiktų Vilniaus hipsterijos stilių.

Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

Antroji vakaro dalis, ekskursija ir supažindinimas su alkoholinių gėrimų gamybos technologijomis. Mane visuomet traukia gamybinė, užkulisių pusė, tad ir čia užteko vietos paganyti akis po dideles patalpas, cisternas ir kitas bačkutes, talpyklas, kranelius ir mygtukus. Apie visą gamybą pasakojo labai tvirta, smagi ir charizmatiška moteris. Kadangi vakaro žvaigžde buvo „Trejos devynerios”, apie jas ir buvo daugiausiai kalbama bei ragaujamas grynas „Trejoms devynerioms” naudojamas žolelių užpilas, kurio į patį gėrimą pilami tik 2 %, tad įsivaizduokite jo skonių gamą, aštrumą ir prieskoningumą. Tikrai nuimtų visas ligas vienu gurkšniu.

Kalbant apie degtinės gamybą, galima išskirti tokius pagrindinius aspektus:

  • Atrinktas žoleles užpylus alkoholiu ir ilgai brandinant, gaunamas garsusis „Trejų devynerių“ antpilas.
  • Kad antpilas taptų skaidrus ir įgautų išraiškingą skonį, specialiuose variniuose induose jį tenka distiliuoti net 9 dienas.
  • Gautas aromatingas antpilas maišomas su degtine, taip „Devynerių“ degtinei subtiliai perduodamos žolelių skoninės savybės.
  • Pagaminti gėrimai yra nuolatos degustuojami. Tad įsivaizduokite, jog ateinate 7 valandą ryto į darbo, sėdate prie stalo ir ragaujate, degustuojate. Žinoma, teisingai buvo pasakyta, jog žmogus, turinti polinkis alkoholiui, negalėtų čia ilgai dirbti, po mėnesio jam tektų ieškoti kelio namo.
Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

Trečioji dalis prasidėjo nuo profesoriaus L. Klimos pasakojimo apie magiškąsias trejų devynetų reikšmes, pagoniškus dievus ir devyneto svarbą lietuvių tautosakoje. Buvo teigiama, jog anksčiau žolelių antpilui turėjo būti naudojamos 27 skirtingos žolelės, surinktos trijose skirtingose vietose: paupio pievoje, saulėtoje įkalnėje ir tamsioje paunksmėje. Tad jei skaičiuotume, gautume trys devynetus iš skirtingų vietų. Ir apskritai devynetas sutinkamas daugelyje kūrinių ir posakių: „Devyni sūneliai, dešimta dukrelė“, „Devynios kulkos pro šalį skrido, dešimta galvelę kirto“; „Devyni amatai, dešimtas badas“, „Devynis kartus pamatuok, dešimtą pjauk“; devynãkė, devyniabrolė, „iki devinto prakaito“. Man kaip magijos, kosmoso ir nepaaiškinamų reiškinių mėgėjai, tai buvo įdomios žinios iš patikimi žmogaus lūpų.

Galiausiai ragavome „Trejų devynerių” trauktinę ir degtinę, mėginome kiekvienas sau įvertinti skaidrumą, aromatą ir skonį, ragaujant kiekvieną gėrimą mažais gurkšneliais ir siekiant pajusti žolelių poskonius. Asmeniškai man, skaniau buvo degtinė nei trauktinė, švelniau jaučiasi žolelės, ne toks intensyvus skonis. Galbūt todėl, jog žaliąsias devyneres aš rinkčiausi tik ligai puolant. 

Photo Audrius Kairys

Photo Audrius Kairys

Įvertinant visą vakaro tėkmę, vertinu viską puikiai. Kai vėliau pagalvojau, būtų buvę daug smagiau ragauti midų ir kitus, šiek tiek saldesnius gėrimus, bet čia jau skonio reikalas. Namuose dabar stovi naujas butelis, laukiantis savo progos, idėjos ir laiko. 

—————————————————————————————————————————–

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: APLANKYTOS VIETOS

« Nedos obuolių pyragas
Cukriniai sausainiai su ryžių miltais »

Trackbacks

  1. Kepykla nr. 5 » Blog Archive » I was your sorry ever after parašė:
    2013-08-14 22:14

    […] pirmadienisantradienis, o Mažasis Savaitgalis – pats tas degustacijoms) pripasakojo Marta, Asta, Skirmantė, Audrius ir Julija. Kartotis nenoriu, tad MARŠ pas juos pasiskaityti, kasirkaip […]

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.