Kas gali būti skaniau už maistą, ruoštą ant laužo? Su kvapu ir skoniu, kurį suteikia dūmas.
Kai tik pasitaiko proga gaminti ant atviros ugnies lauke, stengiuosi jos nepraleisti. Keptos bulvės žarijose su gabalėliu sviesto ir lašinukais arba su dešros gabalėliu, kmynais ir sūriu. O gal keptuvėje su pora įmaišytų kiaušinių ir žiupsneliu druskos, kažkur vienkiemyje, saulei besileidžiant, lakštingaloms giedant.
Visa tai ir dar daugiau jau tampa savaitgalio ritualu. Ir kartais susimąstau, jog tai geriausios vakarienės, kokias tik galiu turėti. Be įmantrių stalo įrankių, etiketo, baltų servetėlių ir mandagių frazių. Tiesiog širdžiai mielas maistas, laužas, žvakės, pirštai išsitepę skanumynais, šypsenos ir ramūs pilvai.
O rytais…
Kvapnus puodelis šviežių čiobrelių arbatos, augančių čia pat, kai basomis dar junti ryto rasą ar naktinio lietaus likučius.
Ir jau lauki kito savaitgalio.
Pasibraidai šaltoje ryto upėje, pakeliui į burną įsimeti raudoną ir be galo saldžią žemuogę ir laimingas pradedi dar vieną vasaros dieną.
Vasara kaime turi savo skonį.
(O gal ir vakarienei šviežios bulvės su sviežiu čiobreliu gardu būtų? )
Per Jonines mūsų laužas kvepėjo troškiniu. Toks dažnai garuoja namuose, tačiau ten, pievose, jis kvepėjo kvapniau. Daug daug kvapniau ir skaniau! Ir tuomet tikrai įsitikinau, kad laužas niekada neprilygs namų dujinei.
Produktų kiekiai ‘kiek turi’, arba ‘kiek mėgsti’, arba ‘kiek nori’. Trumpai – dedi iš akies.
Puodas troškinio:
neriebios kiaulienos mėsos,
pora svogūnų,
morkos,
bulvių,
keletas česnako skiltelių,
aliejaus,
druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių,
žalumynų (pipirnė, krapai, petražolės, bazilikas),
pomidorų padažo,
vandens.
1. Puode įkaitinti aliejų, jame apkepti kubeliais supjaustytą mėsą ir susmulkintą svogūną.
2. Į puodą suberti supjaustytas bulves, susmulkintas morkas ir česnako skilteles. Viską užpilti vandeniu (turi semti daržoves). Uždengti ir leisti užvirti. Suberti druską ir kitus norimus prieskonius.
3. Pamaišant ir vis paragaujant troškinti, kol bulvės taps minkštos. Tuomet įdėti keletą šaukštų pomidorų padažo, suberti žalumynus ir leisti dar minutę troškintis.
4. Puodą nuimti nuo ugnies ir patiekti gerai draugų kompanijai :}.
O ką Jūs esate išbandę? Gal įdomius marinatus? Galbūt turite išbandytų desertų ar netradicinių patiekalų? Pasidalinkite savo patirtimi.
Bei, visiems skanių vasaros pramogų!
tinginiai says
ta antra nuotrauka… pasakiška… noriu į tą pievą.
marrti says
Tikrai gera tokioje pievoje basomis!
Eva Angel ;} says
O man pirma nuotrauka labiau patinka 🙂
marrti says
Nuotrauka iš vakarienės su saldžiu, super sultingu arbūzu ir keptomis bulvytėmis 🙂