Puikus vidinis jausmas apėmė, kai nei ryte, nei vakare nebereikia pernelyg šiltai rengtis einant į lauką. O paskutinės dvi savaitės buvo iš ties kupinos tobulo oro. Kai jau galima dėtis suknelę, bet kartu ne per karšta ir prakaitas nepila nuo karščio. Pavadinčiau tai komfortiška šiluma.
Tokiu metu imam valgyti daug daugiau ledų. Darbo metu po pietų einame ledų, po darbo užsukę į parduotuvę nusiperkame ledų, o kartais pavakarieniavę, vėl iš šaldiklio traukiame ledus. Nors aš pati stengiuosi nepiktnaudžiauti, tačiau mano kolega apie piktnaudžiavimą manau nenori nieko girdėti (mirkt).
Pačių skaniausių ledų galite pasigaminti namuose. Be jokių įmantrių mašinėlių (nors tokios tikrai norėčiau) ir be didelių laiko sąnaudų. Vienas iš būdų – tai plakta grietinėlė sumaišyta su kondensuotu pienu. O tuomet skaninama įvairiais priedais pagal kiekvieno pomėgius ar esamą derlių/sezoną.
Praeitais metais dalinausi receptu su braškėmis, kurį išbandė ne vienas mano draugas ir kolega. Nuolatos sulaukdavau pagyrų, kad kokie lengvi, kokie skanūs ir puikūs pavyksta ledai. Vėliau su manimi vis dalinosi idėjomis, kaip gamino su mėlynėmis, avietėmis ir kitomis uogomis, kurios keičiasi sukantis sezonams.
Šie ledai paskaninti kava ir šokoladu. Didelį kiekį jų suvalgyti gan sunku (bent man) – nes jie saldūs ir sodrūs. Tačiau tikri smaližiai tikrai nesisielos dėl to ir gali iš karto visą dubenį sudoroti.
Gaminimo procesas yra labai lengvas – išplakama iki standumo grietinėlė, įplakamas kondensuotas pienas, o tuomet įmaišomi norimi priedai. Dedama į formą ir tiesiai į šaldiklį pernakt. O kitą dieną galite valgyti ledus nors ir pusryčiams. Nes kartais galima nusižengti ir atsisakyti pusryčių košės.
Tuo pačiu labai tikiuosi, kad šilti orai greitai grįš ir bus galima maišyti naują ledų porciją.
- 420 ml plakamosios grietinėlės
- 400 g (1 skardinė) kondensuoto pieno
- 100 ml šaltos stiprios kavos
- 80 g šokolado, supjaustyto gabalėliais
- Grietinėlę išplakite iki standumo.
- Į kondensuotą pieną įmaišykite atvėsusią/šaltą stiprią kavą (jei kavą plikėte paprastuoju būdu - prieš tai perkoškite visas nuosėdas).
- Lėtai plakant grietinėlę, supilkite kondensuoto pieno ir kavos masę. Plakite, kol masė taps vientisa.
- Į grietinėlės ir kondensuoto pieno plakinį mentele įmaišykite šokolado gabalėlius.
- Viską supilkite į norimą formą ir dėkite į šaldiklį per naktį arba bent 6 valandoms, kol ledai sustings.
Džiaugiuosi tais, kurie palieka savo atsiliepimus! Keli jų:
[…] naminiai ledai su citrina ir kokosu yra gaivesni nei pastarieji kavos ir šokolado, kurių receptu neseniai dalinausi. Švelniai juntama rūgštelė, kreminė tekstūra, o viduje […]