Migdolų ir lazdyno riešutų pyragas – yra mano vienas iš mėgstamiausių. Šį kepėme jau gan seniai, nuotraukose matyti gėlės ir trumpi marškinėliai. Tai buvo Mamos dienos proga, tačiau tokiu pyragu džiaugiamės namuose ne vieną kartą ir ne viena proga. Jį kepu netgi ne aš, o mano sesuo Neda, kuri gamina ir sukasi virtuvėje jau daugiau nei aš pati.
Pyrago receptas iš senos ir daugelį metų mūsų namuose esančios vokiškos kepinių knygos. Ne vienas pasirinkimas iš jos yra pasiteisinęs ir prigijęs mūsų archyvuose. Šis riešutų pyragas ne išimtis.
Kepinio išorė traški ir gražiai apskrudusi, o viduje daug daug maltų riešutų! Migdolai ir lazdyno riešutai – mano vieni mėgstamiausių, tad jei ir jūs jiems jaučiate silpnybę, su šiuo pyragu neprašausite.
Gaminimui reikia skirti šiek tiek laiko, šiek tiek kantrybės ir truputėlio kruopštumo. Pirmiausia pagaminama trapi tešla, kuri tampa pyrago išore ir auksinės spalvos namais riešutėliams. Riešutai yra susmulkinami ir sumaišomi su keliais kitais paprastais produktais. Turiu paminėti, kad iš recepto produktų atrodo, jog skonis bus labai paprastas ir galbūt net neypatingas. Paragavus mane kiekvieną kartą nustebinta, jog tik iš tiek produktų, gali pavykti tokio fantastiško skonio pyragas.
Nuoširdžiai rekomenduoju. Išbandytas ne kartą. Ir didelis ačiū Nedai, kuri pasidalino šiuo receptu! Beje, Neda yra pasidalinusi ir kitu superiniu receptu – obuolių pyrago.
- 125 g sviesto
- 140 g cukraus
- 1 citrinos žievelės
- 1 kiaušinio
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 200 g miltų
- 300 g cukraus pudros
- 200 g maltų migdolų (galite susmulkinti tiesiog elektriniu smulkintuvu)
- 200 g maltų lazdyno riešutų (galite susmulkinti tiesiog elektriniu smulkintuvu)
- 1 kiaušinio
- 3 v. š. migdolų likerio/romo
- 1 kiaušinio
- Apie 20 skiltelių migdolų
- Minkšta sviestą, cukrų, citrinos žievelę, kiaušinį, kepimo miltelius ir miltus rankomis suminkykite iki vientisos masės.
- Gautą tešlą įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 30 min.
- Įdarui sumaišykite maltus riešutus su cukraus pudra.
- Į riešutų masę įdėkite kiaušinį, supilkite migdolų likerį ir viską išmaišykite.
- Ant stalviršio pabarstyto miltais iškočiokite pusę turimos tešlos. Su apvalios kepimo formos viršumi (~23 cm skersmens) išspauskite apskritimą. Tada dar kartą padarykite tą patį su kita puse tešlos. Dabar Jūs turite turėti du apskritimus ir likusios tešlos gabalėlį, iš kurio padarysite sienelę pyragui.
- Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
- Ant dugno dėkite pirmąjį apskritimą.
- Iš likusio tešlos gabalėlio padarykite ilgą virvutę, kurį apjuostų visą jūsų kepimo formą.
- Virvutę įdėkite į kepimo formą ir prispauskite pirštais prie kraštų, kad pasidarytų sienelė.
- Sudėkite riešutų masę į kepimo formą.
- Likusį tešlos apskritimą subadykite šakute ir užklokite pyrago viršų.
- Pyrago paviršių patepkite kiaušinių. Sudėkite ratu migdolo skilteles ir jas patepkite kiaušiniu.
- Kepkite 180° įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių, kol gražiai apskrus.
- Išėmus iš orkaitės palaukite maždaug 30 min., kad truputį atvėstų. Tada išimkite iš formos. Palaukite, kol visiškai atvės ir patiekite.
1. Migdolus užplikykite verdančių vandeniu ir pamirkykite maždaug 2 min. Tada perkoškite šaltu vandeniu ir odelės nuo migdolų turėtų lengvai nusilupti. Riešutus nusausikite ir virtuviniu kombainu sumalkite iki mažų gabalėlių.
2. Lazdynų riešutus paskrudinkite maždaug 10 min. apie 190° įkaitintoje orkaitėje. Juos suberkite ant vienos rankšluosčio pusės, kita rankšluosčio puse uždenkite ir patrinkite - odelės turi lengvai nukristi. Nuluptus riešutus sumalkite iki mažų gabalėlių.
Eglė says
Laba, o kokio skersmens skardą šiam kiekiui naudojate? Dėkinga! 🙂
skaniosdienos says
~23 cm skersmens. Visi panašūs dydžiai turėtų tikti 🙂
Vaida says
O kokio skersmens kepimo formą naudojote? 🙂
skaniosdienos says
~23 cm skersmens. Visi panašūs dydžiai turėtų tikti 🙂
Dovile says
Gavosi labai nedaug pagrindo teslos ir ji nelipo visai, forma 23 cm yra gana mazoka, manau reikia didesniu porciju
Indrė says
Viskas gavosi puikiai, tik dėčiau daaaug mažiau cukraus ir cukraus pudros, nes be galo saldus pyragas. Mano klaida buvo, kad pašildžiau sviesta mikrobangų krosnelėje, labai svarbu, kad sviestas būtų kambario temperatūros, kitaip neis dirbti su tešla. Ačiū už receptą