Kai prieš porą metų vykome į Ameriką, vienas iš mano must to do dalykų buvo zefyrai ant laužo ir šie saldieji džiaugsmai – s’mores. Tikriausiai daugelis matėte ne viename amerikietiškame filme stovyklautojus, kurie sėdėdami aplink laužą pasakoja baisias istorijas, bijo lokių bei kepa zefyrus. O ne veltui, nes ši tradicija atkeliavo iš pačių mergaičių skaučių. Šiuo metu s’mores vienas tradicinių iškylautojų saldėsių, paplitusių Amerikoje ir Kanadoje. Tradiciškai jiems naudojami zefyrai, kurių JAV prekybcentri galite nusipirkti nuo mažų iki extra didelių, Hershey šokoladas ir graham krekeriai. O tai, jog jie tarsi nacionalinis tų kraštų patiekalas, jei galima taip vadinti, parodo tai, jog rugpjūčio 10 nacionalinė šio saldėsio diena.
Grįžtant į Lietuvą, parsivežiau šokolado ir zefyrų, sausainius teko rinkti iš to ką radau parduotuvės lentynoje ir nors šiek tiek galėjo priminti reikiamų krekerių skonį. Ir nors neturėjom laužo tuomet, bet miestietiškai ant dujinės viryklės savo bute kuo smagiausiai su draugais vakare susmalyžiavom. Tačiau rekomenduoju rinktis laužą, jo kvapą ir gamtą.
Kalbant apie reikiamus produktus parduotuvėje, tai Lietuvoje radau pirkti tik zefyrų. Šiuos pirkau saldėsiu parduotuvėje „Majai”, bet manau rastumėte ne tik ten. Šokoladą rinkitės pienišką ir kuo plonesnę plytelę, kadangi jis turės lydytis nuo kepto zefyro. Sausainius pirkite trapesnius, sviestinius arba be cukraus. Nors skonis šiek tiek skirsis nuo tradicinių amerikietiškų produktų, bet nebus prastesnis. O jei turėsite dar daugiau azarto, tai galite viską atsisiųsti internetu iš kokios nors užsienio parduotuvės.
O jei dar labiau priartėtume prie amerikietiškų s’mores variacijų, tuomet keptume jų pyragus, gamintume tokio skonio ledus, kokteilius ir sausainius, lipdytume kelių aukštų konstrukcijas ir dėtume juos į kavą. Apie kalorijas negalvokite ir net neskaičiuokite, jų tikrai užtektinai daug, jog dviejų tokių gardėsiu užtektų apsisaldinti širdį ir pilvą, merginos išsitepliotų skruostus, o vyrai ūsus.
S’MORES
Draugų kompanijai:
- pakuotės BBQ zefyrų,
- 1 plytelės pieniško šokolado (kiek galima plonesnių plytelių)
- 1 – 2 pakuočių sviestinių sausainių / sausainių be cukraus arba rūpesnių miltų sausainių.
Gaminimas:
1. Ant iešmelių arba medinių pagaliukų užmaukite zefyrą. Kepkite virš laužo/žarijų, kol gražiai apskrus. Svarbiausia tai, jog viduje zefyras kuo labiau įkaistų ir išsilydytų, tad neskubėkite jo per daug apskrudinti.
2. Ant sausainio uždėkite viena šokolado gabalėlį, ant jo dėkite zefyrą su iešmeliu, ant viršaus dėkite kitą sausainį ir juo prilaikydami zefyrą ištraukite iešmelį.
3. Imkite rankomis už sausainių ir smaližiaukite. Prieš kąsdami, galite palaukti kelias sekundes, jog šokoladas kuo labiau išsilydytų.
Pavasaris atėjo, laikas į lauką, į kaimą, į mišką.
Saldaus,
Marta
———————————————————————————————————————————————-
Saulėti garsai pavasario pradžiai!
Ieva Marija says
OOO niekada neragavau s’mores, bet labai labai norėčiau, atrodo žavingai 🙂
marrti says
Jie ir žavingi, ir labai skanūs 🙂
Gabrielė says
Nuostabiai skaniai atrodo! Aš galvoju, kad tokį skanėstą reiks per Jonines išmėginti! :))) O kokius sausainius naudojai??
marrti says
Joninėms turėtų būti super 🙂 sausainius pirkau Rimi, tos rūšies buvo sviestiniai ir be cukraus, pailgame, mėlynu raštu dekoruotame pakelyje. Nepamenu pavadinimo, bet kai eisiu apsipirkti, užmesiu akį ir pasidalinsiu.
Migle says
Aš irgi s’mores pirmą kartą Amerikoje paragavau. Gardu ir saldu be galo, tačiau, namie niekada ranka taip ir nepakilo jų dar kartą pasidaryti. Kažkaip man atrodo, jog tai – ne tiek desertas, kiek tam tikras stovyklavimo atributas (nors mes tuo met laužą kūrėm paplūdimy)
marrti says
Kad stovyklavimo atributas – tai tikrai. Ir taip pat labai nelietuviškas. Tačiau išbandyti visada verta, net jei Amerikos krantų niekada ir nepasieki 🙂