Būna tortai su kvapniomis braškėmis, saldžia auksine karamele, sūdytomis pistacijomis, sultingais apelsinais, klasika dvelkiančia vaniline. Būna medaus tortai, daug kartų pertepti ir tokie nuodėminga su mažomis cukrinėmis bitutėmis. Būna tortai su rausvomis roželėmis, žaliais lapeliais, vaivorykštės spalvų pabarstukais, tikro juodo šokolado drožlėmis ar pigiais plasmasiukais. O svarbiausia, su meile. Kruopščiai parinkti, mintyse įvertinti ir tuomet apsvajoti apie tai, kaip šaukšteliu kabinant šalia balintos kavos ar nesaldžios arbatos šypsosiesi dėl puikaus rezultato.
Taip, tai patys skaniausi tortai. Su rūpesčiu ir meile. Su noru palepinti. Ir išsiteplioti šokoladu. Ir išteplioti tą, kuris tau svarbus. Tep.
Labai šokoladinis tortas. Labai labai. Su šokoladiniu biskvitu, šokoladiniu kremu ir morengu su skaldytais migdolais. Nuodėmė šalia kavos.
ŠOKOLADINIS TORTAS SU AMARETU
Pagal: Kai netingiu
26 cm skersmens tortas:
biskvitui:
- 100 g juodojo šokolado (bent 60 %),
- 100 g sviesto,
- 1 stiklinė cukraus (~180 ml),
- 1 stiklinė miltų,
- 2 1/2 a. š. kepimo miltelių,
- 6 kiaušiniai,
- 3 v. š. Amareto,
- keli lašeliai migdolų kvapo (nebūtina).
- 3 kiaušinių tryniai,
- 100 g cukraus,
- 100 ml grietinėlės,
- 200 g sviesto (tikro, o ne margarino ar „kepinių” sviesto),
- 70 g juodojo šokolado,
- 3 v. š. Amareto.
- 3 kiaušinių baltymai,
- 150 g cukraus
- sauja skaldytų ar maltų migdolų.
- pusė puodelio stiprios juodos arbatos,
- 4 a. š. cukraus,
- 4 v. š. Amareto.
- 100 ml grietinėlės,
- 150 g juodojo šokolado,
- 30 g sviesto,
- 2 v. š. Amareto.
Šokoladą ir sviestą ištirpinti dubenėlyje virš garų, įmaišyti Amaretą. Palikti atvėsti. Kiaušinius su cukrumi plakti iki purios masės, maždaug 10 min. Tuomet įplakti šokolado masę bei įsijoti miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską kruopščiai išplakti. Kepti 26 cm skersmens formoje, išteptoje sviestu ir pabarstytoje miltais, 40 min. 160 ‘C. Prieš išimant patikrinkite degtuku ar mediniu smeigtuku ar biskvitas pilnai iškepęs.
Grietinėlę sumaišyti su kiaušinio tryniais ir cukrumi. Dubenėlyje virš garų viską maišyti, kol sutirštės iki „golgi molgi” tirštumo. (Procesas reikalaujantis kantrybės). Minkštą sviestą ir Amaretą įplakti į kiaušinių masę. Galiausiai įplakti šokoladą. Kremą trumpai palaikyti šaldytuve, kad jis įgautų tinkamą standumą tepimui.
Baltymus išplakti iki standumo. Tuomet įplakti cukrų ir plakti tol, kol patrynus baltymus tarp mirštų, nebus jaučiami cukraus kristalai. Įmaišyti migdolus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžti 24 cm apskritimą ir iš baltymų jį suformuoti. Kepti 150 ‘C 30 min., tada 125’C 10 min. ir galiausiai 100’C 1val. 40 min. Nuo popieriaus nuimti tik visiškai jam atvėsus.
Oho, koks ilgas instruktažas atrodo. Bet kai gamini, ne tiek jau daug. (Nors mane nuolatos atgraso ilgi tortų aprašai.) Vertas laiko. Arba savotiškos meditacijos bemaišant, beplakant ir beragaujant (bliudus išlaižant).
Marta ♥
***
Bilietai jau rankose (yes, Colorado):
Juliana Doržinkevič says
Atrodo toks… mnom mnom mnom ir pusės jau nėra 😀 Labai gražiai paviršius atrodo, ir išvis amaretto + šokoladas – geras dalykas 🙂
Aušra says
Aš visada į tokius tortus skaniai pasižiūriu bet prisibijau gaminti 🙂 Nes jie atrodo tokie sunkūs ir saldūs. Bet pažiūrėti tai vis tiek labai skanu 🙂
Živilė says
Oj žiūrėjaqu žiūrėjau. Mano mėgstamiausių tortų variantas čia, reiks kept būtinai 🙂
V says
Velnias, visada norėjau bandyt kepti tortuką su morengo sluoksniu, bet mano orkaitė tokia „šauni ir ne sena”, kad temperatūra pakyla iki 180-200 C ir žemiau nenustatysi, nes nereaguoja. Kaip reiktu dorotis su morengu tokiu atveju?
Laima says
skaitau aprašyma, žiūriu nuotraukas ir beveik jaučiu kaip tirpsta tas tortas man burnoje. Žinok, net kvapą beveik jaučiu. 😀
marrti says
Juliana, mnom mnom ir gabalėlio jau nėra. Bet pusei įveikti jis tiesiog per daug šokoladinis ir skaniai sunkus :).
Aušra, na taip, šis sunkus, bet ir kartu drėgnas. Labiau prie širdies lengvi grietinėlės tortai, bet šis taip pat rado kelią į širdį.
Živile, labai puiku!:)
V, šiaip morengas yra džiovinamas žemoje temperatūroje 80 – 100 ‘C. Kai kur siūlo tai daryti pravėrus orkaitės dureles, tad galbūt būtų galima stengtis nustatyti kuo mažesnę temperatūrą ir kepti pravėrus orkaitės durelių viršų. Jei labai kaista, tai smarkiau pravėrus. Tikrai negaliu garantuoti rezultato gero, nes niekada to nebandžiau. Bet bandyti galima iš pradžių su mažais morengais, o tada bus matyt rezultatas 🙂
Laima, mhm, kvepia juodu šokoladu ir ištepliota prijuoste 🙂
gpmagija says
Atrodo labai labai skaniai. Kad man kas gimtadieniui tokį iškeptų…
Arm says
Kuo keisti amaretą: vaikai valgys 🙂
skaniosdienos says
Galite pamėginti naudoti kavą; vanilės esenciją; apelsinų sultis ar esenciją. Kokį skystą pagardą panaudosite, toks papildomas prieskonis ir bus. Jei naudosite ne amaretą, tiesiog bus ne toks ryškus migdolų skonis 🙂
Arm says
O tiek dau kepimo milt.-2,5 a.š.?
Arm says
Pagaliau iškepiau 🙂 Puikiai pavyko. Kadangi valgė vaikai, teko amareto atsisakyti – keičiau natūraliomis apelsinu sultimis ( nesijautė man apelsino, tad kitakart kažka kita dėčiau vietoj sulčiu). Labai bijojau, kad kremo bus per mažai: atrodė tiek nedaug, kai reikėjo sutepti, tačiau pradėjus valgyti torta, supratau, kad jo yra tiek, kiek reikia 🙂 Morenga kepiau su nuotykiais (migdolu miltus neįmaišiau, o netyčia įplakiau, tad gavosi labai skanus “blynas” prie kavos), tad išnaujo kepiau su smulkintais migdolais (atsargiai įmaišytais) :))) Smagus ir nuotaikingas procesas ( dabar bent jau taip atrodo) bei labai gardus rezultatas :))