Jau minėjau ne kartą, jog mano sesuo kepa iš ties puikius tortus. Kartais ji viską sukuria ir sukonstruoja savo galvoje, tuomet gimsta originalūs receptai, kaip kad šilauogių ir citrinų kremo tortas su morengo kepure. Kažkada kalbėjome su ja ir sakė, kad anksčiau atrodė keista, kaip kažkas gali sugalvoti receptą iš galvos (juk taip kažkas oho!), o vėliau jai pačiai tai tapo labai paprasta. Kitais kartais ji išbando receptus, kuriuos randa internete ar knygose. Šis šokoladinis velnio tortas keptas pagal Astos, iš Saulėtos virtuvės receptą. Ir turiu pasakyti, tikrai buvo verta jį bandyti! Vieną tokį ji iškepė pagal užsakymą, o visi ragavę negailėjo pagyrų.
Tortas susideda iš drėgno ir labai šokoladinio biskvito bei riešutų sviesto kremo. Išorė papuošta šokolado plokštelėmis/spygliais. Išvaizda iš ties išskirtina ir verčia nekantrauti, kuomet tortas bus prapjautas ir paragautas. Manyčiau jis puikiai tiktų miško temos vakarėlyje, ar kaip velnias, ar kaip kelmas.
Desertas nėra per saldus. Kaip tik pats tas. Dar kartą noriu pasakyti visus komplimentus savo sesei Nedai bei padėkoti už nepasivarginimą parašyti dar vieną receptą. Gal receptas, po recepto ir kada nors suguls į kokią nors fantastišką knyga…
Šokolado ir riešutų sviesto mėgėjų tortas.
- 150 g juodo šokolado
- 50 g kakavos miltelių
- 150 g verdančio vandens
- 100 g pieno
- 150 g sviesto
- 210 g miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- ½ arb. š. druskos
- 300 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 1 valg. š. vanilės ekstrakto
- 150 g juodo šokolaso
- 150 g pieniško šokolado
- 350 g žemės riešutų sviesto
- 370 g riebios grietinėlės
- 20 g kakavos miltelių
- 150 g vandens verdančio
- Atsikirpkite du, maždaug 40 cm ilgio kepimo popieriaus lakštus. Vieną lakštą patieskite ant lygaus paviršiaus, kitą pasidėkite netoliese.
- Susmulkintą šokoladą sudėkite į dubenėlį ir pakaitinkite ant garų vonelės, kol ištirps daugiau pusė šokolado.
- Nuimkite šokoladą nuo garų vonelės ir energingai išmaišykite pusiau ištirpusį šokoladą, kol jis ištirps visas ir gausite lygią, vientisą ir pakankamai tirštą masę. Masė turi būti šiek tiek vėsesnė nei kambario temperatūros ( jeigu papuošimus darysite iš šiltesnės nei kambario temperatūros masės, šokoladinių „šukių“ spalva nebus graži (greičiau jau pilkšvos, matinės spalvos), neblizgės, o pačios „šukės“ nebus traškios.). Jei jaučiate, kad masė šiltesnė – įmeskite dar gabalėlį šokolado ir toliau maišykite, kol gausite vientisą, reikiamos temperatūros masę. Jei dalis šokoladas jau nebeištirpsta, neištirpusį gabaliuką tiesiog išimkite iš masės.
- Paruoštą šokoladinę masę lygiu plonu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriaus lakšto. Kadangi vėsus šokoladas stingsta greitai, turite dirbti sparčiai.
- Paskleidę šokoladą, ant viršaus dėkite antrąjį kepimo popieriaus lakštą, delnais paspauskite ir išlyginkite, kad neliktų oro burbuliukų.
- Pradedant siauresniąja popieriaus kraštine, susukite kepimo popieriaus lakštus į standų ritinį.
- Padėkite šį ritinį į šaldytuvą mažiausiai dviems valandoms, kol šokoladas visiškai sustings, o Jūs paruošite tortą.
- Šokoladui sustingus, ritinį išimkite iš šaldytuvo ir staigiu judesiu išvyniokite – taip šokoladas sulūžinės juostelėmis. Išvynioję, nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą.
- Paruoštomis šokoladinėmis dekoracijomis iš karto galite papuošti tortą arba galite perkelti jas ant metalinio padėklo ir laikyti šaldytuve, iki kol jų reikės.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm. skersmens kepimo indo dugną, šonus ištepti sviestu ir pabarstyti džiuvėsėliais.
- Kakavą užpilkite verdančiu vandeniu ir maišykite, kol ištirps. Į kakavą supilkite pieną, išmaišykite ir palikite, kol atvės.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame inde kambario temperatūros sviestą išplakite plaktuvu iki purios masės.
- Suberkite cukrų ir plakite dar kelias minutes.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakdami.
- Supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite.
- Į sviesto plakinį pakaitomis suberkite miltų mišinį ir kakavą. Pilkite maždaug po trečdalį kiekvieno mišinio, po kiekvieno trečdalio gerai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą.
- Kepkite apie 40 – 45 minutes, patikrindami mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Biskvitui iškepus, atvėsinkite. Visiškai atvėsus, biskvitą perpjaukite į dvi lygias dalis ilgu peiliu ar siūlu.
- Abiejų rūšių šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje.
- Į ištirpusį, vientisos masės šokoladą įmaišykite žemės riešutų sviestą.
- Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu plakite, kol gausite purų ir tvirtos konsistencijos kremą.
- Kakavą užpilkite karštu vandeniu ir išmaišykite.
- Surinkite tortą torto bortelyje. Vieną biskvitą dėkite ant lygaus paviršiaus lėkštės, tortinės ar padėklo. Sulaistykite pasidaryta stipria kakava.
- Ant bisvito tolygiai paskirstykite šiek tiek daugiau nei trečdalį kremo. Uždėkite antrą biskvitą ir sulaistykite.
- Likusiu kremu aptepkite torto viršų . Įdėkite tortą į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui
- Išėmus tortą iš šaldytuvo nuimkite bortelį.
- Papuoškite tortą šokolado „šukėmis“ – šonus aplipinkite ilgosiomis, o ant viršaus suberkite trumpąsias šukes
- Dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad pilnai sustingtų kremas.
Labai malonus jūsų blogas ir skanūs receptai, taip ir toliau 🙂 Tik pastaba iš mano pusės, kad reiktų elgtis pagarbiau su receptų šaltiniais… Tekste paminėta iš kur paimtas, tačiau kiekvieną kartą reiktų skaityti tekstą, kad ji rastum.. Siūlyčiau pagalvoti apie šios informacijos pridėjimą prie pačio recepto 🙂
Noriu paklausti,o jei vietoje grietinėlės naudosiu maskarpone??? Ar labai bus didelis skirtumas skoniui? Mano manymu maskarpone ir yra grietinėlė, tik iskart standesne 😊
Kremui naudojamas šokoladas, tad grietinėlė yra jo pagalba sustingdoma. Jei naudosite maskarponę – kremas bus tirštesnis, sunkesnis ir riebesnis. Galima bandyti, bet rezultatas bus šiek tiek kitoks 🙂