Jau beveik dvi savaites aš ir Paulius esame Kanadoje. Ir čia būsime nei trumpai, nei ilgai. Jei viskas gerai – visus metus. Apie tai ką čia veikiame ir ko mus vėjas čia atnešė, būtinai papasakosiu šiek tiek vėliau. Kol kas įnirtingai sprendžiame paskutinius reikalus, mėgaujamės artimiausiomis apylinkėmis ir laukiame nesulaukiame, kada iškeliausime kiek tolėliau į kalnus. Nes kalnai yra būtent tai, kas mane čia labiausiai traukė. Gyvename Vankuverio mieste, viename labiausiai tarptautunių miestų Kanadoje.
Prieš išvykstant juokavau, kad anskčiau mama įsodindavo į autobusą, o dabar abi dukras palydėjo į lėktuvus. Vieną dieną į Tenerifę, o kitą dieną į Vankuverį. Šis tortas taip pat buvo palydėtuvių tortas. Ji kepė mano sesuo, o ji kepa daug geriau nei aš! Kiekvienas jos tortas vis geresnis, vis skanesnis, vis kitoks, vis daugiau fantazijos, vis tobulesnis. Kaži kokį lygį ji spės pasiekti dar per porą metų… o man labiausiai patinka, jog tai tortai ne iš išlipdytų statulėlių, o iš įvairių spalvų ir natūralių kremo formų. Pavyzdžiui, šis šilauogių ir citrininio kremo tortas su morengo kepure atrodo visiškas WOW! Kaip iš kosmoso. O tas morengas tikra nuodėmė, tikras stebuklas ir džiaugsmas.
Tortas nėra per saldus, turi šiek tiek rūgštelės, biskvitas labai drėgnas (spalva labai ryškiai geltona dėl naminių kiaušinių trynių). Šilauogių kremas vos saldus, o morengo kepurė daug saldesnė. Visi skoniai tarpusavyje subalansuoti. O išvaizda, pasikartosiu, į-s-p-ū-d-i-n-g-a.
Didelis ačiū Nedai, kad ji pasidalino šiuo receptu. Tikiu jums taip pat patiks.
O tuo metu ji kaitinasi Ispanijos saulėje, o aš atrandu kanadietiško gyvenimo privalumus.
Beje, mano knygą jau prekyboje! Ir jums pasisekė, nes ją galite paliesti greičiau nei aš. Kol aš laukiu jos čia už Atlanto, jūs galite ją užsisakyti knygos.lt. Ten pilna užkandžių, pagrindinių patiekalų, desertų ir gėrimų. Ir nors vadinasi „Maistas gamtoje”, tačiau visi patiekalai tinka ir namų virtuvei. Ir vasarą, ir žiemą.
Citrinų ir šilauogių kremo tortas su morengo kepure
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
Įspūdingai atrodantis vasariškas ir šventinis tortas.
Autorius: Neda
Porcijos: 12
Ingredientai
Biskvitas
- 6 kiaušinų
- 1½ a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
- 220 g cukraus
- 80 g aliejaus
- 280 g miltų
- 8 g kepimo miltelių
- 130 g šilauogių
Citrininis kremas
- 6 kiaušinių trynių
- 130 g cukraus
- 1 nutarkuotos citrinos žievelės
- 80 g citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos
- 120 g sviesto
Šilauogių kremas
- 400 g maskarponės
- 200 g plakamosios grietinėlės
- 120 g šilauogių
- 30 g cukraus
- 2 v.š. vandens
- 3 v.š. cukraus pudros
Zefyrinis kremas
- 6 kiaušinių baltymų
- 480 g cukraus
- 12 v.š. vandens
- Žiupsnelio citrinos rūgšties arba 1 a.š citrinos sulčių
- Žiusnelio druskos
Biskvitų sulaistymui
- 1 puodelio vandens
- ⅓ citrinos sulčių
- 2 v.š. cukraus
Gaminimas
Biskvitas
- Kiaušinius su cukrumi ir vanilės cukrumi (ar ekstraktu) išplakite iki baltumo, kol masė padidės maždaug 4 kartus. Tai gali trukti apie 6 minutes.
- Toliau plakant pamažu, plona srovele supilkite aliejų.
- Į išplaktą masę persijokite trečdalį miltų sumaišytų su kepimo milteliais ir atsargiai išmaišykite. Vėliau persijokite kitą trečdalį ir tada paskutinį trečdalį. Visada maišykite tešlą į vieną pusę.
- Į paruoštą tešlą suberti šilauoges ir atsargiai išmaišykite.
- Kepkite 180 C orkaitėje apie 35 min. Ar iškepęs biskvitas patikrinkite mediniu smeigtuku - įkiškite jį į biskvitą ir ištraukite. Jei jis aplipęs tešlą tada biskvitas dar neiškepęs , jei smeigtukas švarus biskvitas jau paruoštas.
Citrininis kremas:
- Kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais.
- Į prikaistuvį sudėkite trynius, cukrų, citrinos žievelę, citrinos sultis ir išmaišykite.
- Prikaistuvą užkaiskite ant vidutinės ugnies. Masę visą laiką maišykite su mediniu šaukštu (jei neturite, kuo puikiausiai turėtų tikti ir paprastas šaukštas) iki kol masė bus tirštoka. Maišyti gali tekti apie 8 min.
- Masę užvirkite ir pavirkite 2 min. Nukaiskite nuo ugnies.
- Į masę įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Tada į karštą masę dėkite po vieną kubelį sviesto ir išmaišyti kol jis ištirps.
- Masę sudėkite į dubenėlį ir uždenkite maistine plevele, kad ant jos nesusidarytų plevelė.
- Įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Zefyrinis kremas
- Baltymus išplakite iki standžių putų. Įberkite citrinos rūgšties ir dar kart1 trumpai paplakite.
- Cukrų ir vandenį sudėkite į prikaistuvą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies kol susidarys sirupas. Kad patikrinti ar geras sirupas - tiesiog įmerkite šakute ir uždėkite lašą ant lėkštutės. Uždėtas lašas turi neplatėti ir likti tokios pat formos, kokį uždėjote. Arba galite įmerkti šakute, ištraukti ją ir išpusti burbulą.
- Tuomet prikaistuvą su sirupu trumpam (apie 30 sekundžių) įmerkite į šaltą vandenį, kad nustotų virti sirupas, Nušluostykite indo apačią, kad vandens nepakliūtų į baltymus.
- Plakant baltymus, ploną srovelę pilkite dar karštą sirupą. Plakite greitai, kad sirupas nesustingtų.
- Įberkite druskos ir ją įplakite. Kremas turi būti standus ir gerai išlaikyti formą.
Šilauogių kremas:
- Prikaistuve sudėkite šilauoges, cukrų ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Su šakute sutraiškykite kelias šilauoges, kad išsileistų sultis. Tada pakaitinkite porą minučių. Nuimkite šilauoges nuo viryklės ir sutrinkite jas su blenderiu. Palikite jas atvėsti.
- Dideliame dubenyje išplakite maskarponę su grietinėle iki vientisos masės. Supilkite atšalusias šilauoges ir gerai išplaikite dar kartą. Kremas turi būti ne per daug standus, bet vis vieną laikyti išlaikyti formą.
- Jei kremas jums yra nesaldus - įsijokite cukraus pudrą ir įplakite.
Sulaistymas (citrinų sirupas)
- Į puodelį įpilkite vandenį, citrinos sultis, įberkite cukrų ir išmaišykite.
Surinkimas
- Biskvitą perpjaukite į tris dalis.
- Ant tortinės uždėkite formos, kurioje kepėte tortą, šoną/sienelę. Į jo vidų dėkite pirmąjį biskvitą. Jį sulaistykite citrinų sirupu. Tada dėkite pusę citrininio kremo ir jį tolygiai užtepkite.
- Tada dėkite kitą biskvitą. Jį taip pat sulaistykite ir sutepkite likusiu kremu.
- Dėkite paskutinį biskvitą ir jį sulaistykite.
- Tortą įdėkite į šaldytuvą 30 min.
- Nuimkite šonus nuo torto.
- Tada aptepkite išorę šilauogių kremu.
- Zefyriniu kremu ant viršaus pastatykite viršūnėles konditerinio švirkšto pagalba.
- Zefyrinį kremą apdeginkie degikliu.
- Patiekite iš karto arba laikykite vėsioje vietoje iki patiekimo.
Pastabos
Šilauoges drąsiai keiskite mėlynėmis!
Autorės linkėjimai iš Tenerifės!
Emilija says
Sveiki, norėjau paklausti ar plakamosios grietinėlės reikia tos, kur jau suplakta(na arba pats susiplaki), ar skystos, bet riebios?:)
skaniosdienos says
Emilija, reikia skystos riebios grietinėlės, kurią vėliau išplaksite pati plaktuvu 🙂
Emilija says
Ačiū 🙂
Justina says
Labai sugundėt šiuo receptu, bet neturiu degiklio, ar pavyktų kaip nors be jo? Ar nieko tokio, jei palikčiau zefyrinį kremą neapdegintą? 🙂
skaniosdienos says
Justina, galima palikti kremą ir nedegintą 🙂 bet siūlyčiau jį įsigyti – praverstų ne kartą.