Prasideda tikrieji džiaugsmai Lietuvoje – šviežios daržovės iš ūkininkų ar savo daržo. Netgi ir parduotuvėse parduodamos daržovės turi vis daugiau skonio. Visą šį gausėjantį derlių noriu sudėti į vakarienes. Šviežia, gaivu, ryšku, spalvinga. Galima valgyti salotas ir mišraines, tačiau taip pat puikiai galima susikomplektuoti puikią tortiliją. Ši tortilija turi graikiško įkvėpimo – tzatzikį padažą, kuris yra labai gaivus ir, manyčiau, labai priimtinas lietuviškam skoniui.
Tortiliją pasigaminti yra be galo be krašto lengva. Tai praktiškai kasdieniai produktai, tačiau sukomplektuoti ir susukti į tortilijos lakštą. Reikia šviežių žalėsių ir daržovių, pakepintos mėsos ir skanaus padažo. Toks patiekalas – labai praktiškas pasirinkimas būnant gamtoje, kadangi viską suvyniojus nereikia papildomų indų ar įrankių. Mažiau šiukšlių ir mažiau indų plovimo.
Šiame recepte naudojamas tortilijas pirkau Rimi. Bent jau šioje parduotuvėje randu ne tik Santa Marijos tortilijų (kurios man nepatinka), o taip pat ir kitų variantų – būtent šios tortilijos su žolelėmis. Ant stalo pateikiau daržovių asorti: pomidorus, agurkus, svogūnus, morkas, pekino kopūstą. Ir žinoma pagaminau tzatziki – gaivų ir mano labai mėgstamą graikišką padažą! Iškepiau su citrina, česnaku ir rūkyta paprika marinuotą vištieną. Valgant, kiekvienas gali susirinkti tortiliją pagal savo skonį, toks procesas yra įtraukiantis. Suteikia daugiau džiaugsmo dalinantis maistu. Vieniems patinka daugiau mėsos, kitiems daržovių ar padažo.
Savo tortilijai sukurti, papildomai galite patiekti: alyvuogių, ridikėlių, svogūnų laiškų, salotų lapų asorti, fetos sūrio, smulkintų žolelių (petražolių, mėtų, bazilikų), paprikos. Visko, ką galite rasti šaldytuve ir savo sode.
Papildoma idėja: vištieną galite marinuoti sudėję į šaldymo maišelį. Visų pirma sandaru, antrą neužima daug vietos šaldytuve bei labai patogu pasiimti į iškilą.
Šalia puikiai tinka šaltas naminis limonadas ar skanus šaltas alus.
- 500 g vištienos krūtinėlės
- 3 česnako skiltelių
- 1 citrinos žievelės
- ½ citrinos sulčių
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. aštrios rūkytos paprikos
- 1 arb. š. džiovinto raudonėlio
- žiupsnio druskos ir pipirų
- 3 trumpavaisių agurkų + žiupsnis druskos
- 2 skiltelių česnako
- 5 lapelių mėtos
- 2 valg. š. citrinos sulčių
- žiupsnio druskos ir pipirų
- 400 g graikiško jogurto
- 6 tortilijų
- 4 pomidorų
- 3 agurkų
- 1 raudono svogūno
- 2 morkų
- ½ pekino kopūsto (ar kitų mėgstamų žalių salotų)
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis. Iš vienos krūtinėlės pusės gaunasi maždaug 4 juostelės (pernelyg plonai nepjaustykite, kad kepant neišsausėtų).
- Vištienos krūtinėlę sumaišykite su smulkintu česnaku, nutarkuota citrinos žievele, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.
- Palikite marinuotis bent 20 min. arba iki 24 val.
- Vištieną kepkite keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir vidus iškeps.
- Agurkus sutarkuokite tarka. Užberkite žiupsnį druskos, šiek tiek pamaišykite ir palikite pastovėti 5 min. Iš pastovėjusių agurkų išspauskite sultis. Tai galite padaryti rankomis arba sudėjus į marlę. Sultis išpilkite, jų neprireiks.
- Į dubenėlį sudėkite agurkus, smulkiai supjaustytą česnaką, susmulkintus mėtų lapelius, citrinos sultis, prieskonius ir jogurtą. Viską išmaišykite. Laikykite šaltai iki patiekimo.
- Pašildykite tortilijas.
- Lėkštėje patiekite supjaustytas daržoves ir supjaustytą keptą vištieną.
- Komplektuokite tortiliją: įsidėkite daržovių, vištienos ir tzatziki padažo. Viską suvyniokite ir valgykite.
Patogiausia tortiliją valgyti bus, jei iš pradžių į viršų užlenksite jos apačią, o tuomet vienas ant kito sulenksite šonus. Taip, kaip matote nuotraukose. Joks padažas netekės ir priedai nebirės iš suktinuko apačios.
Jei norite dar sočiau – šalia patiekite savo mėgstamų keptų bulvyčių. Aš mėgstu šviežias bulves supjaustyti skiltelėmis, jas apvirti keletą minučių, tuomet apšlakstyti alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir rūkyta aštria paprika. Viską apkepti orkaitėje. Pavyksta superinis rezulatas!
Dar daugiau vasariškų receptų mano greitai pasirodančioje knygoje „Maistas gamtoje”!
Rezervuoti iš anksto galite knygos.lt.
Kur apvirti bulves? Vandenį? Nelabai supratau 😀
Kadangi pateikiau tik mintį, labai smulkiai neaprašiau 🙂
Reiktų bulves supjaustyti skiltelėmis ir apvirti pasūdytame vandenyje apie 10 min. Tuomet nukošti ir palikti šiek tiek nugaruoti. Truputėli pravėsusias bulves sudėti į skardą, užberti prieskonių, alyvuogių aliejaus, viską išmaišyti – kad bulvės pasidengtų. Ir kepti orkaitėje 180 – 200 laipsnių temperatūroje, kol bulvės apskrus ir bus iškepusios.