Vasarą žingsnis po žingsnio žengia tolyn ir atlaisvina vietą rudeniui. Nors norisi, jog ji nesibaigtų niekuomet, bet mane žavi tas ateinantis rudens kvapas, kuris tvyro ore vis artėjant rugsėjui. Turiu pasakyti, jog jo kol kas Kanadoje dar tikriausiai bent mėnesį nebus, tačiau pilnai tikiu, jog jis tau tampa juntamas Lietuvoje. Nokstantys obuoliai, vis dažnesnė rasa ir vorantinkliai.
Taip greitai su vasariškais skoniais ir skanėstais dar tikrai nesinori atsisveikinti. O aš vis dar noriu pasidalinti receptu iš savo knygos „Maistas gamtoje„. Šį kartą varškės pyragu su uogomis. Nes kuomet lauke jau ne taip karšta, labai smagu įsijungti namuose orkaitę, iškepti skanų pyragą, jį sudėti į dailią dėžutę ir pasigaminus arbatos termosą su draugais išeiti piknikauti. Atsipalaiduoti, kalbėtis ir mėgautis. Nes tokios akimirkos pačios pačiausios.
Šis varškės pyragas nėra sudėtingas, tačiau labai švelnios tekstūros. Pagrindas pagaminamas iš sausainių, tuomet išplakama varškės masė, viskas iškepama ir atšaldoma. Svarbiausiai labai sandariai apkamšyti ir suvinioti kepimo formą, kadangi pyragas kepamas jį įstačius į vandens pripiltą kepimo formą. Viršus papuošiamas sezoninėmis uogomis. O jei uogų jau nerasite – puikiai tiks vaisiai ar kitos saldžios sodo gėrybės.
- 260 g šokoladinių sausainių
- žiupsnelio druskos
- 70 g sviesto
- 900 g kreminės varškės
- 220 g cukraus
- žiupsnelio druskos
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 4 kiaušiniai
- 160 ml grietinės
- 160 ml grietinėlės
- 400 ml grietinės
- 35 g cukraus pudros
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- saujos uogų (mėlynių, šilauogių, serbentų, aviečių braškių)
- Visų pirma paruoškite formą kepimui. Atsegamą kepimo formą (~24 cm skersmens) apvyniokite folija taip, kad kepant blėkoje su vandeniu – pro formos tarpelius nepatektų vanduo. Svarbu gerai užkamšyti formos apačią ir šonus, naudokite kelis sluoksnius folijos.
- Pagrindui elektriniu smulkintuvu sutrinkite sausainius iki smulkių trupinių. Įberkite į juos žiupsnelį druskos, supilkite išlydytą sviestą ir išmaišykite. Gautą masę paskleiskite ant kepimo formos dugno ir tolygiai paskirstę, stipriai suspauskite. Paruoštą pagrindą kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 180 C 10 min. Iškepus ištraukite ir palikite atvėsti.
- Varškę ir cukrų sudėkite į dubenį ir plakite porą minučių iki vientisos masės. Tuomet įplakite druską ir vanilės ekstraktą. Po vieną įplakite kiaušinius, tuomet grietinę ir galiausiai grietinėlę.
- Paruoštą masę supilkite ant pagrindo.
- Pasiruoškite kepimui. Į gilesnę kepimo formą ar orkaitės skardą įstatykite kepimo formą su pyragu, šalia įpilkite verdančio vandens, kad semtų iki pusės kepimo formos su pyragu. Pyragas bus tarsi vandens vonelėje.
- Pyragą su vandens vonele dėkite į orkaitę ir kepkite 165 C 1 val. 30 min. Iškepus pyragui, pradarykite orkaitės dureles ir leiskite iš lėto atvėsti. Atvėsusį pyragą uždenkite folija ar maistine plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą pernakt arba bent 4 val.
- Atvėsusį pyragą atsargiai išimkite iš formos ir dėkite lėkštę, kurioje patieksite.
- Patiekimui sumaišykite grietinę su cukraus pudra ir užtepkite ant pyrago. Papuoškite uogomis.
Daugiau iškiloms tinkančių receptų knygoje „Maistas gamtoje”
Parašykite komentarą