Juodo šokolado pudingas – pirmą kartą išmėgintas mano virtuvėje. Tačiau pati labai dažnai nusiperku pudingo, kurį galima rasti beveik visose miesto parduotuvėse. Jogurtų skyriuje, permatomame indelyje šokoladinis arba vanilinis desertas su grietinėlės viršumi; kainuoja nepilnai eurą. Žinoma, sudėtis ne tokia pati, kaip pasigaminus pačiam, bet kai kurios silpnybės stipresnės nei etikečių informacija.
Šokolado pudingą pasigaminti pačiam yra lengva, o sudedamosios dalys įprastai randamos daugelio spintelėse ir šaldytuvuose. Gaminant pudingą – recepte naudojami kiaušinių tryniai yra termiškai apdorojami, tad galbūt šis desertas patiks tiems, kurie nedrįsta gaminti šokoladinių putėsių, kuriuose kiaušiniai lieka žali. Pati nebijau valgyti skystų ir termiškai neapdorotų kiaušinių, kol juos gauname iš mūsų šeimos ūkio „Laimingų vištų kiaušiniai”. Žinau, kaip ir kur gyvena vištos. Tuo tarpu balkšvaus trynio pirktinius kiaušinius tikriausiai nuryčiau sunkiai.
Pudingui tirštumą suteikia krakmolas ir kiaušiniai. Skonis sodriai šokoladinis, nėra labai saldus, tad puikiai tinka ypač saldžių desertų nemėgstantiems.
Ant viršaus dedu plaktos grietinėlės, kuri šiek tiek sušvelnina bei papildo skonį. Labai svarbu, kad grietinėlę paruoštumėte tik prieš pat deserto patiekimą ir dėtumėte ją tik į tas stiklines, kurias tikrai suvalgysite. Kitu atveju grietinėlė ims leistis ir taps skysta, pastovėjus kurį laiką. Papuošti desertą galite smulkintu šokoladu, karamelizuotais riešutais, šviežiomis uogomis, mandarino skiltelėmis. Viskas priklauso nuo to – kokį derinį su šokoladu mėgstate.
Smagu ir tai, jog gaminimui užtenka vos vieno puodo, kuriame viskas maišoma ir kaitinama. Būtinai maišykite šokoladinį pudingą viso gaminimo metu. Svarbu, jog kiaušiniai gerai pasiskirstytų ir nesušoktų viskas į šokoladinę kiaušinienę.
Juodo šokolado pudingo receptas pagal mano mėgstamą David Lebovitz. Paskutinį kartą gaminti sūdytos karamelės šokoladiniai putėsiai buvo taip pat dieviški.
- 3 valg. š. kakavos
- 85 g cukraus
- 30 g krakmolo
- žiupsnio druskos
- 530 ml pieno
- 3 didelių kiaušinių trynių
- 60 g juodo šokolado (smulkiai supjaustyto)
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 200 ml grietinėlės
- 1½ valg. š. cukraus pudros
- Vidutinio dydžio puode sumaišykite kakavą, cukrų, krakmolą ir druską.
- Į mišinį įpilkite šiek tiek pieno ir pamaišykite; tuomet įpilkite dar šiek tiek. Masė pradžioje turi būti tiršta, kadangi tai padeda geriau išmaišyti sausu produktus nepaliekant gumuliukų. Galiausiai supilkite visą pieną, įdėki kiaušinio trynius ir plakimo šluotele išmaišykite iki vientisos masės.
- Puodą užkaiskite ant vidutinės kaitros ir nuolatos maišykite, kol masė ims tirštėje ir užvirs. Užvirus sumažinkite kaitrą ir kaitinkite apie 2 min., kol masė šiek tiek išlaikys formą, bus tarsi kremas. Tuomet nukelkite nuo ugnies.
- Nukėlus sudėkite susmulkintą šokoladą ir vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišykite, kol šokoladas ištirps ir pudingas taps vientisas.
- Supilstykite desertą į 4 - 6 stiklines ir palikite atvėsti bent porai valandų. Galiausiai laikykite šaldytuve.
- Šaltą grietinėlę plakite plaktuvu, kol ims tirštėje. Tuomet suberkite cukraus pudrą ir toliau plakite, kol ji taps standi. Atsargiai, neperplakite, nes kitaip turėsite sviestą.
- Ant atšalusio pudingo uždėkite grietinėlės, galite užberti smulkinto šokolado papuošimui.
Šiuo metu klausomi muzikos garsai.
Skanumėlis says
Taip nuodėmingai atrodo 🙂
skaniosdienos says
Atrodo nuodėmingai, bet nėra tokia didelė nuodėmė, kaip tortai ar kiti kepti desertai 😉