Kai nežinau ką įdomaus pagaminti arba tiesiog nėra įkvėpimo – visuomet gaminu salotas. Dažnai žalias. Sudedu viską kas likę šaldytuve: įvairias daržoves, žalumynus, žoleles, ištraukiu paskutinį gabalėlį sūrio, spintelėje randu sėklų, kurias pakepinu ir viską užlieju alyvuogių aliejaus ir garstyčių padažu. Kuo šilčiau, tuo labiau pagrindiniu patiekalu namuose tampa būtent tokia vakarienė. Kartais šalia pakepinu vištienos, tačiau mūsų namuose mėsa yra garnyras salotoms, o ne salotos – garnyras mėsai.
Kynva (bolivinė balanda) yra puikus produktas, tinkamas įmaišyti į salotas. Tai ne kruopos, o sėklos. Turi riešutinį skonį ir labai tinka su įvairiomis žolelėmis ir daržovėmis.
Kynvos, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos gan pikantiškos. Gali būti patiekiamos, kaip papildomas garnyras arba kaip pietų patiekalas. Jose aiškiai juntamas riešutų skonis, kadangi kartu naudojamos migdolų plokštelės. Jei mėgstate išbandyti naujas kombinacijas – ši kaip tik jums!
Salotų padažą/užpilą visuomet ruošiu nedideliame stiklainėlyje. Labai paprasta – viską į jį sudedu, uždarau ir stipriai pakratau. Visi produktai tarpusavyje gerai susimaišo ir įgauna vientisą tirštą konsistenciją. Šaukšteliu viską išmaišyti yra daug sudėtingiau, nes aliejus nenoriai maišosi su actu, garstyčiomis ir kitais produktais. Tačiau vos pakračius stiklainyje – ši problema iš kart išsisprendžia ir sutaupo laiko.
- 200 ml kynvos (bolivinės balandos) + 400 ml vandens
- 10 saulėje džiovintų pomidorų (laikomų aliejuje)
- 80 g špinatų
- saujos migdolų plokštelių
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. š. citrinos sulčių
- 1 valg. š. agavos sirupo (arba skysto medaus)
- 2 nedidelės skiltelės česnako
- 1 arb. š. grūdėtų garstyčių
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
- Kynva sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min. Paruoštą kynvą sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite pilnai atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite - tuo greičiau ji atvės.
- Atvėsusią kynvą sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.
- Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite - visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
- Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.
PRITAIKYTI SAVO SKONIUI: Šiam receptui galite rinktis bet kurią kynvą, kurią mėgstate. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos.
Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.
Recepto įkvėpimas: Cookie and Kate
Parašykite komentarą