Vasara atėjo su neįtikėtina šiluma! O ledai tapo neatsiejama dietos dalimi: darbe po pietų, vakare po darbo einant pasivaikščioti bei naminiai ledai po vakarienės. Bet jie taip pat pabosta. Tuomet galvoju, ką skanaus ir šiek tiek saldaus pasigaminti. Tiesą sakant, didelio kiekio desertų aš nesuvalgau ir viską palieku antrai pusei, kuri kartais tuo džiaugiasi, o kartais nelabai. Man tiesiog patinka juos gaminti: gražūs, ryškūs, fotogeniški, o kremo maišymas tikras stebuklas. Tačiau gyvenant dviese būna tikras iššūkis visus desertus suvalgyti. Prigyvenom tą tašką, kai netgi P. sako, jog turėčiau nebefotografuoti saldumynų. Ką nors normalaus pagaminti.
Karštomis dienomis dažnai neužtenka laiko kepti kažko įmantraus, nes norisi į lauką su draugais, prie ežero ar tiesiog skaityti knygą parke. Verčiau susimaišyti naminį limonadą ar suvalgyti kelis vaisius, kurie puikiai atgaivina. Pilnai tikiu, jog kai kurie yra visiškai mano priešingybės ir išlieka ištikimi šokoladui visais metų laikais. Būtent jiems turiu puikų variantą – nekeptą šokoladinį maskarponės pyragą.
Šis pyragas pagaminamas labai greitai: iš sausainių ir sviesto pagaminamas pagrindas. Tuomet suplakama grietinėlė su maskarpone ir šokoladu. Viskas uždedama ant pagrindo, gražiai išlyginama ir dedama į šaldytuvą sustingti. Jokios orkaitės, jokio kepimo laiko, be didelio tikslumo. Pyragas yra sunkus ir nuodėmingas, vienai porcijai užtenka iš ties nedidelio gabalėlio, tad pjaustykite plonais/nedideliais gabalėliais. Papildomai galite patiekti su plakta grietinėlę.
Jei esate grietinėlės ir maskarponės desertų fanas, šis pyragas būtent jums. Jei mėgstate gaivius jogurtinius desertus, siūlyčiau verčiau išbandyti braškių tortą su alyvuogių aliejaus biskvitu.
- 180 g sviestinių sausainių (naudojau "Selga")
- 100 g sviesto
- 200 g juodojo šokolado
- 30 ml stiprios kavos
- 250 g grietinėlės
- 110 g cukraus
- 500 g maskarponės
- 50 g juodojo šokolado
- Plaktos grietinėlės
- Sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą/smulkintuvą ir sumalkite iki trupinių. Išlydykite sviestą, supilkite į trupinius ir dar kartą viską sumalkite, kol sviestas susimaišys su trupiniais. Jei smulkintuvas visko tolygiai nesumaišo - baikite maišyti su šaukštu.
- Gautą trupinių masę sudėkite į skardą, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi. Viską išlyginkite ir gerai suspauskite šaukštu.
- Šokoladą smulkiai supjaustykite ir užpilkite karštą kava (be tirščių). Palikite pastovėti minutėlei. Tuomet viską išmaišykite mentele. Jei šokoladas iki galo neištirpo - visą masę pašildykite virš garų, kol šokoladas pilnai išsilydys.
- Grietinėlę plakite dubenyje, kol ims standėti. Tuomet supilkite cukrų ir dar kartą lėtai plakite, kol cukrus ištirps (labai svarbu grietinėlės neperplakti, nes ji pavirs sviestu).
- Į išplaktą grietinėlę sudėkite maskarponę ir lėtai išplakite iki vientisos masės. Tuomet sudėkite šokolado masę ir dar kartą gerai ir lėtai išplakite.
- Šokoladinę maskarponės masę sudėkite ant paruošto pyrago pagrindo ir išlyginkite.
- Dėkite į šaldytuvą per naktį arba bent porai valandų, kad masė sustingtų.
- Paruošto pyrago šonus apeikite peiliu. Kad formos kraštai tikrai atsiskirtų nuo pyrago.
- Išimtą pyragą apibarstykite tarkuotu šokoladu. Šalia galite patiekti plaktos grietinėlės.
KĄ PATIEKTI ŠALIA? Šalia tinka plakta grietinėlė, įvairios vasariškos uogos ir žinoma kavos puodelis :).
BakeInHeels says
Sveika! Oij kaip as suprantu sita „problema” su desertais – man taip pat juos patinka gaminti be galo be krasto, taciau didziausius issukis – kas juos suvalgys :)))) Uztenka man paciai tik paragauti maza kasniuka, kad nuspresciau ar geras reikalas gavosi ir viskas, tada tenka sukti galva, kur likuti realizuoti 🙂 Pas mane taip ir pradejo formos trauktis – atsirado pirma 21cm, tada 18cm, paskui jau ir 10cm bei 6 cm torciuku formos :))
O jei apie pati pyraga – jis puikus! Kas nemegsta sokolado, manau uztenka nedeti sokolado, galima imaisyti uogu, pati ideja labai gera (apie nuotraukas jau net nekalbu – jos uzburia 🙂 ).
skaniosdienos says
Maža forma iš ties geras sprendimas! 🙂 o uogos čia būtų labai gerai. Ypač rūgštesnės.
Ir žinoma ačiū už komplomentus 😉
Aistė says
Laba diena, ar sustings torto kremas be želatinos?:)
skaniosdienos says
Aiste, tikrai sustings 🙂 šis kremas riebus dėl maskarponės, tad ji ir laiko visą formą. Sustingsta viskas taip, kaip matoma nuotraukose.